Ultimul an, a fost unul dificil pentru ucrainenii care au fost nevoiți să lase totul în urmă și să plece din Ucraina, acolo unde invaziile armatei rusești erau din ce în mai intense și mai devastatoare. Este și cazul Olenei, care nu a mai suportat haosul din Ucraina și a decis să vină în România pentru a începe o viață nouă.

A doua șansă la o viață normală în România

”A fost înspăimântător și zgomotos, 8 luni cât am stat acolo. Nu a fost greu să mă adaptez în România, totul este foarte simplu și ușor de înțeles”, a eplicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, ucraineanca.

Citește și: EXCLUSIV: Un an de război- Mărturiile emoționante ale ucrainencei care de un an confecționează păpuși în România./ ”Păpușile nu sunt doar un hobby, ci și un job pentru mine”

Povești impresionante de viață, la un an de când ucrainenii și-au împachetat toată viața într-un bagaj și au venit în România

Povești impresionante de viață, la un an de când ucrainenii și-au împachetat toată viața într-un bagaj și au venit în România

[Sursa foto: Volodimir Zelenski - Facebook]

Mai mult, românii au fost un sprijin real pentru cei veniți din zona de conflict care aveau doar un singur gând, să fie liniște. Aici, au primit de asemenea, înțelegerea de care aveau nevoie, au primit un acoperiș deasupra capului, mâncare, suport psihologic și tot ce au mai avut nevoie pentru a duce o viață normală, departe de haosul provocat de război.

Departe de cei dragi, lăsați acasă în Ucraina

Ajutorul românilor este imens, am simțit asta încă din prima zi când am ajuns. Trăiesc bine aici, am lucrat, momentan am renunțat la locul de muncă doarece voiam să mă întorc înapoi, însă m-am răzgândit. Acum, îmi caut un alt job”, a mai adăgat Olena.

Citește și: EXCLUSIV: Analist de politică externă: ”Discursul lui Putin a fost unul mobilizator, populist, cu o serie de referințe la elemente simbolice"

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Povești impresionante de viață, la un an de când ucrainenii și-au împachetat toată viața într-un bagaj și au venit în România

Povești impresionante de viață, la un an de când ucrainenii și-au împachetat toată viața într-un bagaj și au venit în România

[Sursa foto: Volodimir Zelenski - Facebook]

Fratele meu a rămas acasă. Cu siguranță mă voi întoarce și eu în Ucraina, nu am nicio dorință de a trăi în altă țară, doar în orașul meu preferat și în țara mea iubită, Ucraina”, a mai spus ucraineanca.

La fel ca și Olena, multe alte familii din Ucraina am încercat să se adapteze în România, să își găsească un loc de muncă aici, chiar dacă dorul de casă era unul imens și de neînlocuit.

Viața în România, departe de frontul de război

Este și exemplul Nataliei, care a trecut prin multe încercări dure. După ce s-a stabilit aici, fiul ei a fost diagnosticat cu autism, fapt pentru care ea nu a putut merge la un loc de muncă. Așa i-a venit ideea de a crea păpuși, de acasă.

Și Margarita, o altă ucraineancă venită în România, a povestit despre cât de recunoscătoare le este românilor pentru tot ajutorul primit dar și despre cât de dor îi este de toți cei rămași în Ucraina.

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce a rămas din vila de lux a lui Paris Hilton? Primele imagini după incendiu- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Citește și: EXCLUSIV: Un an de război- Povestea Margaritei, ucraineanca refugiată la București. ”La început, părea un vis urât. Apoi, s-a instalat frica și am decis să părăsim țara”/ ”Copilul nostru are autism și epilepsie și a trecut prin perioade foarte dificile”

Păpuși realizate manual de Natalia

Păpuși realizate manual de Natalia

[Sursa foto: Nataliia Afanasieva - Facebook]

Din 24 februarie 2022, cu sprijinul comunității internaționale, UNICEF a furnizat materiale didactice unui număr de 1,8 milioane de copii, a sprijinit 2,5 milioane de copii prin activități de învățare formală și informală, a furnizat sprijin psihosocial și pentru sănătate mintală unui număr de 4,6 milioane de copii și îngrijitori, a furnizat servicii de combatere a violenței bazate pe gen unui număr de 725.000 de femei și copii, a oferit acces la apă potabilă unui număr de 5,6 milioane de persoane, a furnizat servicii de sănătate unui număr de 5,4 milioane de persoane și a oferit asistență multifuncțională în numerar unui număr de 277.000 de gospodării din Ucraina și din țările care găzduiesc refugiați.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si