Aleksandar Vučić a prezentat o listă de zece măsuri pe care vrea să le introducă ca urmare a tragediei de miercuri dimineață, când un elev de 13 ani a ucis nouă colegi și un gardian de 51 de ani într-un atac armat asupra școlii din Belgrad în care învăța, potrivit publicației sârbe Blic.

”Este una dintre cele mai negre zile din istoria Serbiei. În acest moment, băiatul se află într-un loc special și va fi plasat într-un departament special al unei clinici de psihiatrie”,  a declarat Aleksandar Vučić, preşedintele Serbiei.

Măsurile pe care le-a luat președintele Serbiei, în urma atacului elevului de 13 ani

Una dintre acestea vizează fix prevederea din codul penal din cauza căreia atacatorul de 13 ani nu va fi tras la răspundere penală pentru faptele sale. Vucic a cerut ca legislația să fie modificată pentru ca răspunderea penală să înceapă de la 12 ani, conform Libertatea. Conform legii din Serbia privind infractorii minori și protecția penală a minorilor, copiii sub 14 ani nu pot fi trași la răspundere penală.

Avocatul Adrian Cuculis a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre necesitatea schimbării codului penal în România, având în vedere tragedia din Serbia.

Citește și: Atac armat într-un spital din Atlanta. Toate victimele erau femei: una a murit, iar patru au fost rănite

”În momentul de față, în România, răspunderea penală în ceea ce privește vârsta minorului începe de la vârsta de 14 ani, însă, doar în condițiile în care se dovedește că minorul are discernământ.

Uitându-ne puțin la proiectele de lege din zona educației, prin care se propune introducerea unor sisteme de verificare de timp, filtru de securitate la intrarea în școli cu trimitere directă la ceea ce s-a întâmplat în Belgrad, s-ar putea mai degrabă să vedem că acest proiect de lege să fie trecut de Parlament în scopul preîntâmpinării unor asemenea acte și fapte antisociale”, a explicat Adrian Cuculis.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Adrian Cuculis- avocat

Adrian Cuculis- avocat

[Sursa foto: Adrian Cuculis - Facebook]

”Deși în România nu s-a întâmplat niciodată un asemenea eveniment, sau mai bine spus un asemenea carnagiu juvenil, consider că nici legislația în momentul de față nu ar urma să fie modificată, deși în anumite situații se impune mai degrabă tragerea la răspundere a unor părinți care pur și simplu nu înțeleg cum să-și crească copiii sau cum să oprească din parcursul lor către o zonă de infracționalitate”, a spus avocatul.

Așadar, cel mai probabil în Serbia va fi modificat codul penal, însă în România acest proces va mai dura.

Părinții adolescentului au fost arestați, iar el va fi plasat într-o clinică de psihiatrie

”O modificare de o asemenea anvergură ar însemna în primul rând un consens politic care, desigur că ar fi exploatat de către cei interesați, în scopul sau în scopuri electorale. Nu cred că se impune neapărat modificarea vârstei, cât o mai bună răspundere a părinților”, a mai adăugat Adrian Cuculis.

”În acest moment, băiatul se află într-un loc special și va fi plasat într-un departament special al unei clinici de psihiatrie”, a spus Vucic, citat de agenția de presă Reuters. Alte măsuri propuse de către președintele sârb vizează modul în care sunt eliberate permisele de portarmă, modul în care cei care le-au abținut le dețin, dar și răspundere penală pentru cei care învață minorii și persoanele neautorizate să utilizeze arme, conform Libertatea.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Sfârșit tragic pentru un tânăr în vârstă de 19 ani, înjunghiat de propria iubită

Aleksandar Vučić  - Președintele Serbiei

Aleksandar Vučić - Președintele Serbiei

[Sursa foto: Aleksandar Vučić - Facebook]

”Îmi voi acorda dreptul de a propune măsuri în calitate de președinte, cu excepția cazului în care este vorba de arme de vânătoare”, a mai spus Președintele Serbiei în cadrul conferinței de presă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si