EXCLUSIV: Preţul grâului atinge maximumul ultimelor cinci luni/ Valentin Popa: ”Dacă se va mai tranzita și comercializa pe teritoriul României, multe ferme o să fie închise”
Cotaţiile futures la grâu la Bursa de la Chicago au urcat marţi la cea mai ridicată valoare din ultimele cinci luni, după intensificarea atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene.
Cotaţiile futures la grâu au urcat marţi la cea mai ridicată valoare din ultimele cinci luni, ceea ce a creat îngrijorări cu privire la livrările şi securitatea alimentară mondială pe termen lung, transmite Reuters. Cel mai activ contract pe grâu la Chicago Board of Trade (CBOT) a urcat cu 2,6%, până la 7,7725 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel înregistrat după data de 21 februarie. Cotaţiile la porumb au crescut cu 0,1%, până la 5,69 dolari per bushel.
„Încetinirea exporturilor ucrainene a fost inclusă în preţuri iar cumpărătorii aşteaptă să vadă acum ce se întâmplă cu exporturile de grâu ale Rusiei. Orice restricţii cu privire la mişcarea navelor din Rusia va duce la creşterea preţurilor”, a declarat un trader de cereale de la Singapore.
Vor mai crește prețurile cerealelor în următoarea perioadă?
Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, Valentin Popa a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro
despre prețul ridicat al cerealelor și despre ceea ce ar trebuie să facă statul în această chestiune.
”Prețurile au scăzut, cred că undeva prin luna ianuarie-februarie, nu au urcat deloc. Din contră, acum grâul este la un preț al anilor 2016-2017, adică deja foarte mulți fermieri nu știu încotro să o ia în momentul ăsta.
Nu putem estima nimic la momentul ăsta, dacă o să mai crească prețul pentru că nu depinde de noi sau de guvernul nostru, decât că ce pot să spun atât în momentul în care eu am vândut cerealele mi s-a transmis de la șoferii care erau la firma respectivă că patronul lor trimitea câte 20 de barje în Ucraina și îl lua pe 30 de bani, 40 de bani kilogramul, care în România la momentul ăla era 1 leu 30.
Adică, vă dați seama cam la prețuri îl lua și a zis că în perioada asta s-a mai stagnat pentru că eu ieșit fermierii în stradă, pentru că fermierii sunt revoltați, dar după ce trece perioada asta o să vedeți că se va întâmpla același lucru, adică undeva de prin septembrie-octombrie. Tocmai de aceea nu cred că va mai crește prețul, din contră, poate va mai scădea pentru că atâta timp cât nu sunt interesați să cumpere de pe piața din România și cumpără din Uniunea Europeană și la un preț derizoriu, nu înțeleg la acel preț ce avantaje au ei,
dacă vând la prețul ăla, la cât produce. Orice calcul ai face dă cu minus”, a explicat Valentin Popa.
”Ar trebui ca statul să ia niște măsuri pe care ei nu le-au luat niciodată. Vă spun că asta mi s-a transmis și de la Bruxelles că statul român nu face absolut nimic pentru fermieri. Singurul ministru care s-a zbătut pentru fermieri și care a făcut ceva era Adrian Chesnoiu. În perioada cât a fost ministru nu exista, la 2 săptămâni era la Bruxelles pentru a se zbate pentru fermieri, dar în rest niciun ministru al agriculturii care să ia măsuri.
Cred că dacă ei nu iau măsurile astea...”, a adăugat fermierul.
Ce măsuri trebuie să ia statul în această problemă?
Așadar, printre măsurile care ar fi benefice pentru agricultură se numără stagnarea și comercializarea pe piața din România.
”Ei ar trebui să stagneze tranzitarea și comercializare pe piața din România, ceea ce ei nu au făcut. A suspendat puțin, o perioadă, și după aceea o să vedeți că se va comercializa din nou. Știa și statul unde se comercializează acele cereale. Veneau cu barjele din Ucraina, le ducea undeva la 10 km de port unde aveau ei acolo, și de acolo le luau cu camioanele și le duceau la o fabrică de morărit din România unde aveau contracte. Adică, dacă se va mai tranzita și comercializa pe teritoriul României, o să vedeți că multe ferme o să fie închise pentru că uitați-vă la nivel de țară, cred că seceta a pus la pământ cred că peste 50% din suprafața României ca teren arabil, adică peste 5 milioane de hectare”, a precizat Valentin Popa.
Rusia a distrus mai multe depozite de cereale ucrainene amplasate în apropiere de porturile de la Dunăre, în urma unui atac cu drone care a avut loc luni, atac care a crescut ameninţările la adresa exporturilor de cereale ucrainene către Uniunea Europeană via căi terestre şi fluviale. Ucraina are porturi importante pe Dunăre la Reni şi Izmail, pe graniţa cu România. Traderii locali de cereale, inclusiv firmele Nibulon şi Kernel, şi-au extins capacităţile din aceste porturi ca răspuns la blocada maritimă impusă de Rusia.