EXCLUSIV - Protest la Ministerul Educației pentru susținerea copiilor supradotați și neurodiverși. Părinte: ”Și ei au dreptul la educație”
Daniela Cristache, mama unei eleve de 12 ani cu cerințe speciale în ceea ce privește educația, a inițiat un protest, luni, în fața Ministerului Educației. ”Nu le distrugeți viitorul” este mesajul transmis.
Author: Razvan Boboc luni 16 octombrie 2023 , 16:47
Protest luni la Ministerul Educației organizat de Daniela Cristache, mama unei fete de 12 ani supradotată și neurodiversă. Stirilekanald.ro a prezentat în exclusivitate povestea ei: ”La 5 ani, am aflat că al meu copil este supradotat. Acum, la 12 ani, este în depresie/ Sistemul educațional românesc, o mare dezamăgire”
Protest la Ministerul Educației: ”Nu le distrugeți viitorul”
”Și copiii supradotați, neurodiverși au dreptul la educație, conform cu abilitățile și dizabilitățile lor”, afirmă Daniela Cristache.
Printre pancartele cu care au venit la protest, regăsim mesajele: ”Și ei au dreptul la educație”, ”Nu le distrugeți viitorul”, ”Vreau să învăț”, ”Școala m-a băgat în depresie”. ”Nimic neadevărat în ele”, spune Daniela Cristache.
În cele din urmă, au fost chemați de reprezenanți ai Ministerului Educației la discuții. ”A fost o discuție de aproape două ore. Sunt dezamăgită. Nu aveam mari așteptări.
Nu se dorește? Nu se poate?”, a declarat Daniela Cristache, pe pagina de Facebook.
Giulia are acum 12 ani. Este un copil supradotat și neurodivers, diagnosticat cu Asperger- tulburare din spectrul autist. În termeni de specialitate, este numit copil ”de două ori excepțional”.
Mama fetiței, Daniela Cristache, a povestit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre dificultățile prin care trece alături de fiica ei în încercarea de a-i găsi un loc în sistemul educațional românesc. După ani de încercări, acum la 12 ani, Giulia este în depresie.
Când a început școala, Giulia a fost dornică să descopere, să învețe cât mai multe. Lucrurile au luat însă o altă turnură:
”Școala a început să fie o dezamăgire din ce în ce mai mare”
”Școala a început să fie o dezamăgire din ce în ce mai mare. În clasa pregătitoare trebuia să facă liniuțe, bastonașe, când era lucra acasă dintr-o culegere de matematică de clasele II-IV. Cererea mea către învățătoare să îi dea să lucreze matematică la nivelul la care era ea s-a lovit pe refuz pe motivul că nu îi poate aloca mai mult timp ei, în detrimentul celorlalți”, a spus mama Giuliei.
Prima dată când i-a fost evaluat IQ-ul, la 5 ani și jumătate, i-a ieșit un IQ pe raven color de peste 140, care însemnă geniu sau aproape geniu. Acum aproape doi ani am mers la o nouă măsurare a IQ-ul. Copilul deja nu era bine, intra în depresie.
Copilul meu a fost în primii lui ani auto-didact. Neștiind să scrie și să citească, se informa foarte mult de pe Youtube, făcea chestii singură”. Citește aici interviul integral