O familie întreagă a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara, cu suspiciune majoră de botulism, toţii consumând, în ultimele 14 zile, şuncă de porc preparată în casă. Aceștia au început să aibă simptome în urmă cu 10 zile şi s-au manifestat prin stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrală (căderea pleoapei), dificultate la înghiţire, fenomene digestive. 

Cum ne putem infecta cu botulism?

”Trei persoane, o femeie şi un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, şi fiul lor în vârstă de 21 de ani, din Timiş, au fost internaţi în cursul zilei de ieri, în Clinica 2 de Boli Infecţioase a Spitalul Victor Babeş Timişoara cu diagnosticul clinic suspiciune de botulism. O a patra persoană, rudă cu cei trei, aflată într-un centru de detenţie, a fost iniţial îndrumată pentru un consult în camera de gardă şi ulterior internată în cursul nopţii în Clinica 1 de Boli Infecţioase. Cu toţii au consumat, în ultimele 14 zile, şuncă de porc preparată în propria gospodărie”, a transmis joi unitatea sanitară.

Citește și: Membrii unei familii, care au mâncat șuncă de porc preparată în casă, sunt supecți de botulism. Au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș

Medicul la UPU Iași a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro 

ce este această boală, dar și care sunt simptomele ei.

”Verificați cu mare atenție toate alimentele preparate și conservate în gospodărie. Mai ales în această perioadă. Aruncați orice aliment conservat dacă recipientul este bombat şi fierbeți minim 10 minute orice conservă. Patru persoane au ajuns la spital cu suspiciune de botulism după ingestia de șuncă de porc conservată în casă”,  a spus Tudor Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”Această boală este rară, dar mortală. Ea este produsă de cea mai puternică toxină bacteriană cunoscută și poate evolua în focare epidemice cu caracter sezonier, în special primăvara, după o perioadă mai lungă de depozitare a conservelor făcute în gospodărie. Cele mai frecvente surse sunt conservele preparate necorespunzător în casă ce oferă condițiile necesare pentru producerea şi transmiterea toxinei botulinice”,  a precizat medicul.

Care sunt simptomele botulismului?

Așadar, conservele închise, fără aer, incorect sterilizate, permit ca sporii acestei bacterii anaraerobe,  Clostridium botulinum să contamineze, să germineze şi să producă neurotoxine.

Citește și: Două persoane din Iași și Pașcani, infectate cu virusul West Nile. Care sunt recomandările Direcției de Sănătate Publică

”Toxina poate fi inactivată cu ușurință prin procedeele casnice obișnuite de preparare a alimentelor. Este suficientă expunerea la temperatura de 100°C timp de 10 minute.

Fructele, legumele, carnea de vită şi peștele pot deveni surse de botulism atunci când nu sunt respectate cu strictețe regulile individuale de igienă. Produsele din comerț produc ocazional epidemii, însă cel puţin unele dintre acestea se datorează depozitării, utilizării sau manipulării neadecvate făcute de cumpărător. Sporii, în schimb, sunt foarte rezistenți la căldură, necesitând pentru inactivare expunere la 120°C, ca în sterilizarea cu aburi sau în oalele cu presiune”,  a mai explicat Tudor Ciuhodaru.

Boala este produsă de cea mai puternică toxină bacteriană cunoscută și poate evolua în focare epidemice cu caracter sezonier.

Boala este produsă de cea mai puternică toxină bacteriană cunoscută și poate evolua în focare epidemice cu caracter sezonier.

[Sursa foto: PixaBay]

”Botulismul transmis prin alimente debutează brusc, de obicei la 18-36 de ore după ingestia de toxine, deși perioada de incubație poate varia între 4 ore şi 8 zile. Caracteristică este paralizia simetrică, descendentă, ce se manifestă prin diplopie, adică vedere dublă, disartrie sau tulburări de vorbire şi/sau disfagie. Boala apoi progresează, deseori rapid, de la nivelul capului, cuprinzând gâtul, brațele, toracele şi membrele inferioare şi care poate duce la insuficiență respiratorie şi la deces. Ptoza palpebrală, căderea pleoapelor este frecventă şi la jumătate din pacienți se observă pupile dilatate sau fixe”,  transmite medicul la UPU Iași.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Alte simptome sunt greața, vărsăturile, durerile abdominale, constipația şi retenția de urină. 

Alte simptome sunt greața, vărsăturile, durerile abdominale, constipația şi retenția de urină. 

Alte simptome sunt greața, vărsăturile, durerile abdominale, constipația şi retenția de urină. 

[Sursa foto: PixaBay]

”De asemenea, pacienții pot avea simptome ca amețeala, vederea încețoșată, gura uscată şi uneori durere şi uscăciunea în gât. Pacienții sunt în general alerți şi orientați, însă pot fi şi somnolenți, agitați şi anxioși. Tipic, febra este absentă. Învățați să recunoașteți primele simptome. Nu temporizați prezentarea la spital atunci când la 18-36 de ore după consumul de alimente conservate în casă, insuficient preparate termic, apar semnele de paralizie simetrică progresivă descendentă, fără febră sau afectare senzorială. Primul ajutor constă în depurarea toxinei-şi eventual ABC. Antitoxina reprezintă tratamentul de elecţie”, spune Tudor Ciuhodaru.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si