Incendii devastatoare în Tenerife. UPDATE: O româncă a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre situația incendiilor.

”Toți suntem implicați. Arde insula. Suntem preocupați de miile de hectare care ard și persoanele,animalele evacuate. Noaptea trecută, a avansat mai puțin și nu a fost brutal. Au cerut mai multe echipaje de pompieri, brigăzi forestale și un avion mai mare cu o capacitate de 4500 litri. De la noi, din Adeje, se vede puțin cenușiu pe cer sus pe munte, nu miroase a ars.

De la noi, din Adeje, se vede puțin cenușiu pe cer sus pe munte, nu miroase a ars”, a spus Ana Liliana Ionescu.

Există și câteva imagini dramatice din timpul operațiunilor de stingere, sharuite pe Facebook de primarul din Adeje.

Imagini dramatice cu incendiile din Tenerife

Joi, cinci sate au fost evacuate, în urma unui incendiu de pădure ”scăpat de sub control”. Au ars aproximativ 1.800 de hectare de terenuri, potrivit unui oficial local. 

În jur de 250 de pompieri şi 13 avioane şi elicoptere, inclusiv trei aeronave trimise de Spania continentală, au intervenit să stingă incendiul într-o zonă greu accesibilă.

Zonele afectate de incendiile din Tenerife

Incendiul de vegetație a izbucnit între comunele Arafo şi Candelaria din zona nord-estică a insulei Tenerife, în apropierea vulcanului Teide.

Localitățile Arrate, Chivisaya, Media Montaña, Ajafoña şi Las Lagunetas au fost evacuate.

Mai mutle zone din Tenerife au fost evacuate

Mai mutle zone din Tenerife au fost evacuate

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Totodată, mai multe drumuri naţionale au fost complet închise, iar autorităţile recomandă evitarea ieşirilor în aer liber şi închiderea geamurilor şi a uşilor.

Citește și: Incendiile de vegetație "scăpate de sub control" fac ravagii în Tenerife: ”Scenariul nu este tocmai foarte pozitiv"

Româncă din Tenerife: ”Am prieteni în zona de nord care sunt îngroziți”

”Situația este destul de gravă. Cred că e cel mai grav incendiu care a avut loc pe insulă. Incendiul a scăpat de sub control, deși au fost aduși pompieri, avioane și elicoptere din Spania continentală! Sunt evacuate până acum peste 7500 de persoane. Din fericire, eu sunt în sud. Dar am prieteni în nord care sunt îngroziți”, a declarat, pentru stirilekanald.ro, o româncă din Tenerife.

Sute de pompieri se luptă cu flăcările în Tenerife

Sute de pompieri se luptă cu flăcările în Tenerife

[Sursa foto: Profimedia]

”În zona de sud nu este nici o problemă. În nord arde pădurea pe o suprafață de 2800 hectare, vântul și căldura îngreunează munca pompierilor. Se stinge cu elicoptere, hidroplane și aproape 300 de pompieri. Deocamdată nu sunt daune de proprietăți, nici răniți. Dacă veniți în sud nu aveți grijă, nu este niciun pericol”, spune o membră a grupului de facebook Români în Tenerife.

Avertismentul emis de MAE

”MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei că, urmare a puternicului incendiu de vegetaţie care a izbucnit între comunele Arafo şi Candelaria din zona nord-estică a insulei Tenerife,

în apropierea vulcanului Teide, autorităţile locale au dispus evacuarea localităţilor Arrate, Chivisaya, Media Montaña, Ajafoña şi Las Lagunetas. Mai multe drumuri naţionale au fost închise, iar autorităţile recomandă evitarea ieşirilor în aer liber şi închiderea geamurilor şi a uşilor.

Româncă din Tenerife: ”Cred că e cel mai grav incendiu care a avut loc pe insulă. A scăpat de sub control”

Româncă din Tenerife: ”Cred că e cel mai grav incendiu care a avut loc pe insulă. A scăpat de sub control”

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: Insula Tenerife a fost cuprinsă de incendii. Mii de localnici au fost evacuați. Elicopterele se chinuie să stingă flăcările

Se recomandă consultarea în permanenţă a informaţiilor publice comunicate de autorităţile spaniole, precum şi evaluarea cu responsabilitate şi seriozitate a oricăror deplasări”, se arată în comunicatul MAE.

Numerele de telefon la care cetățenii români pot solicita ajutor

Se recomandă cetăţenilor români ca în caz de urgenţă să contacteze autorităţile competente, apelând telefonul de urgenţă 112 sau linia telefonică de permanenţă a Consulatului General de la Madrid +34669362202.

Incendiile s-au extins rapid

Incendiile s-au extins rapid

[Sursa foto: Profimedia]

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web  https://www.meteoalarm.orghttps://madrid.mae.rowww.mae.ro  şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”( https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si