Mai mulți elevi români au obținut medalii importante la Olimpiada Balcanică de Matematică din Turcia. În clasamentul pe țări, România a ocupat locul I obținând 198 de puncte, cu peste 14 de puncte mai mult față de echipa clasată pe locul 2. Elevii, dar și unul dintre profesorii antrenori, Flavian Georgescu au vorbit în exclusivitate pentru stirikanald.ro despre Olimpiada Balcanică, dar și despre ce înseamnă să fii olimpic în România.

Olimpiada, prilej de demonstrare a cunoștințelor

”Să fii olimpic în România nu este deloc ușor comparat cu celelalte țări: competiția este acerbă deoarece România este o "putere" matematică. Nu mulți știu că noi am inițiat Olimpiada Internațională de Matematică (OIM), cea mai prestigioasă competiție de matematică existentă. De asemenea, trebuie să înveți foarte mult pentru a fi olimpic în România, ceea ce se vede imediat dacă comparăm programa noastră cu a altor țări. De exemplu, suntem singura țară care face în clasele a XI-a și a XII-a materie de facultate”, a spus David Anghel, elevul care a obținut locul I absolut cu 40 de puncte.

Citește și: EXCLUSIV: Beatrice Păun a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de Public Speaking de la Londra/ ”Cred în puterea de schimbare pe care generația mea o are”

Această olimpiadă a fost o afirmare a cunoștințelor mele matematice, dar, ca să fiu sincer, a fost mai mult un antrenament pentru concursul cel mai important: OIM 2023. Derivând puțin de la partea matematică, această olimpiada a fost un prilej perfect de a-mi face prieteni din diverse țări, cu care probabil mă voi vedea și la competițiile viitoare. Acum urmează să concurez la OIM 2023, în Japonia.
Va fi cu siguranță o experiență de neuitat și sper la un rezultat pe măsură”,
a mai adăugat tânărul.

Elevul Andrei Moldovan, felicitat de profesorul de matematică Flavian Goergescu.

Elevul Andrei Moldovan, felicitat de profesorul de matematică Flavian Goergescu.

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Și Andrei Moldovan  a confirmat că a fi olimpic în România nu este deloc ușor, deoarece trebuie să ai profesori îndrumători foarte buni.

În România este dificil să fii olimpic, deoarece este un mediu foarte competitiv, plin de elevi pasionați de matematică care muncesc foarte mult. Pentru a reuși la nivel național și internațional trebuie să lucrezi constant și să ai profesori care te pot îndruma. Pentru mine, domnii profesori Dan Dumitrescu, Flavian Georgescu și Dinu Șerbănescu au avut un rol important în formarea mea academică. Pe această cale aș dori să le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine de-a lung acestor patru ani. Aș dori să le mulțumesc și părinților care pe parcursul acestor 8 ani mi-au fost alături mereu și m-au susținut ”, a spus Andrei Moldovan, care a obținut medalia de argint.

”Medaliile nu trebuie obținute cu orice preț”

”Pentru mine olimpiada a fost mai mult decât un simplu concurs.  A fost o perioadă din viața mea, în care am putut să fac ceea ce îmi place și care mi-a arătat frumusețea matematicii. A fost o perioadă în care am creat prietenii care o să țină o viață”, a

precizat Andrei.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Și ceilalți doi elevi care au obținut medalii de argint au vorbit despre parcursul lor remarcabil.

Citește și: EXCLUSIV: Denis Pleșa, tânărul care face automobilism la vârsta de 15 ani/ ”Am câștigat 3 titluri de campion național”

Niciodată nu am vrut să renunț, dar au fost totuși momente grele în cariera mea de olimpic. În clasa a 10-a, am participat pentru prima dată la Olimpiada Internațională de Matematică, un vis de-al meu de când am început să particip la concursuri, adică din clasa a 5-a. În concurs am pus foarte multă presiune pe mine, m-am blocat și nu am reușit să obțin un rezultat foarte bun. Acest eșec a durut mai mult, pentru că nu mă reprezentam doar pe mine, reprezentam România, și simțeam că am tras în jos echipa”, a povestit Robert Dragomirescu de la Liceul Internațional de Informatică București.

”Nu este întotdeauna ușor să-mi împart timpul și eforturile între pasiunea și dorința de a face performanță în matematică, aceasta necesitând mult timp și dedicare, și celelalte materii de la școală, pe care nu le neglijez și unde încerc să obțin note bune. Nu ştiu dacă a fi olimpic în România este mai greu decât în alte țări, dar concurența este foarte ridicată şi trebuie să te dedici pasiunii tale pentru a obține rezultatele dorite. Au fost momente când m-am gândit să renunț, dar pasiunea mea pentru matematică şi dorința de a mă autodepăşi m-au motivat şi determinat să continui ”,  a spus Edward Torac.

Flavian Georgescu, profesor de matematică și unul dintre antrenorii elevilor a vorbit despre performanța elevilor, de care este atât de mândru.

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Flavian Georgescu - profesor de matematică

Flavian Georgescu - profesor de matematică

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citește și: EXCLUSIV: Elevul care s-a calificat în Lotul Olimpic Național al juniorilor, la Informatică/ Alexandru Thury: ”Nu este foarte greu să fii olimpic în România”

”Faptul ca 5 dintre cei 6 participanți la Balcaniada de Matematică sunt de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București nu este o întâmplare. Noi ne focusăm pe performanță și încercăm să le oferim elevilor noștri mediul propice pentru a se dezvolta și a evolua. Încercăm să îi formăm oameni dezvoltați din toate punctele de vedere. Medaliile nu trebuie obținute cu orice preț. Performanța nu se obține cu frică și cu teroare, ci ca o consecință a plăcerii pentru munca pe care o depui , a adăugat Flavian Georgescu.

Echipa României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (Leader) și profesor Marius Perianu de la Colegiul Național “Ion Minulescu” din Slatina (Deputy).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si