EXCLUSIV - România atacă decizia CEDO în cazul cuplurilor de același sex. Iustina Ionescu, avocat ACCEPT: ”Sunt tratați în continuare ca niște străini. Statul român nu face decât să dea dovadă de nepăsare”
Guvernul României a contestat decizia istorică dată, în luna mai, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Conform acesteia, statul român este obligat să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex. ”Familiile pe care le-am reprezentat în această cauză, 21 de familii, și alte familii din România aflate în aceeași situație, continuă să rămână în invizibilitate și, în același timp, fără drepturi, fără recunoaștere legală”, spune Iustina Ionescu, avocat Asociația ACCEPT.
”Familiile de același sex din România rămân în invizibilitate, fără drepturi”
”Statul româm nu face decât să tragă de timp, să amâne încă o dată recunoașterea și protecția juridică a familiilor noastre, în mod egal cu orice altă familie din România.
Familiile pe care le-am reprezentat în această cauză, 21 de familii, și alte familii din România aflate în aceeași situație continuă să rămână în invizibilitate și, în același timp, fără drepturi, fără recunoaștere legală, fără posibilitatea de a face lucruri care nouă celorlalți ni se par simple. Cum ar fi să îți vizitezi soțul la spital sau la terapie intensivă, dacă are o intervenție majoră, să aflii informații despre el de la medic sau să îi lași moștenirea.
Și multe alte situații care, în prezent, nu sunt reglementate”, a declarat Iustina Ionescu, avocat ACCEPT, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro.
Iustina Ionescu, avocata care a reprezentat cele 21 de cupluri la CEDO, susține că, prin atacarea deciziei, statul român dă dovadă de nepăsare.
”Statul refuză să recunoască faptul că există anumite nevoi de protecție juridică față de o parte din cetățenii săi”
”Vorbim de cupluri care sunt împreună de 15-20 de ani de zile, și-au clădit o viață împreună, o casă împreună, o gospodărie, relații cu cei din jur care îi recunosc ca soți. Aceștia sunt tratați în continuare de statul român ca niște străini. Statul român nu face decât să dea dovadă de nepăsare și de un soi de obrăznicie prin felul în care refuză să recunoască faptul că există anumite nevoi de protecție juridică față de o parte
din cetățenii săi”, a mai spus avocata.
La începutul anului, CEDO s-a pronunțat, într-un caz similar, împotriva Rusiei, în cazul Fedotova vs. Rusia. Acea decizie viza un refuz al Rusiei de a recunoaște și proteja familiile formate din persoane de același sex.
”Standardul CEDO din ianuarie 2023, o dată cu hotărârea Marii Camere în cauza Fedotova contra Rusiei, este foarte clar în privința acestei chestiuni juridice pe care cazul nostru o ridică.
În Convenția Europeană a Drepturilor Omului, există o obligație legală clară și generală pentru toate statele, anume de a oferi o protecție legală pentru familiile formate din persoane de același sex. Indiferent ce implică asta: schimbarea legislației, adoptarea unor standarde la nivelul instituțiilor, unor norme.
”În cazul altor hotărâri CEDO, România nu a contestat”
Da, sunt multe hotărâri CEDO care au implicat schimbări sistemice, schimbări legislative.
La fel ca această hotărâre. În cazul celorlalte hotărâri CEDO, România nu a contestat. A contestat-o în cazul nostru. De ce există această diferențiere?
Orice stat poate să conteste hotărârea Camerei, la trei luni de la momentul adoptării. Dar știți cine a contestat o hotărâre într-un caz asemănător? Rusia a contestat. Și acum România. În 2015, Italia, care s-a aflat într-o situație similiară, nu a contestat. Italia a adoptat, în câteva luni, legislația pe care CEDO a obligat-o.
Practic ce face acum România este să refuze să pună în aplicare un angajament pe care noi, ca țară și ca popor, ni l-am luat în momentul în care am semnat Convenția CEDO”, a mai declarat Iustina Ionescu.
În cât timp va fi soluționată contestația României la CEDO
Avocata mai spune că această contestație va fi soluționată de CEDO în perioada imediat următoare. Totul depinde și de numărul de cazuri pe care Curtea le are de soluționat: ”În mod clar, probabil vor da un răspuns cât mai repede având în vedere că sunt și alte state în cazul cărora aceeași problemă de drept este ridicată. Vorbim de Polonia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova. În același timp, probabil că vom avea o soluționare rapidă având în vedere și faptul că nu e nimic neclar în cauză. Avem hotărârea Fedotova care a fost dată împotriva Rusiei, de Marea Cameră, chiar anul acesta. Problema nu e cu nimic diferită.
Premisele sunt să meargă repede acest filtru de cinci judecători care vor analiza în ce măsură este nevoie ca de la nivelul Marii Camere să se reexamineze situația”.
Ce se va întâmpla dacă cererea Guvernului României va fi respinsă de CEDO?
”Dacă va fi respinsă cererea, României i se va mai spune încă o dată, cu alte cuvinte, același lucru: că trebuie să respecte Convenția și trebuie să adopte legislație pe protecția familiei. Va intra în acest proces de monitorizare a executării hotărârii unde va trebui să raporteze comitetului de miniștri ai Consiliului Europei ce plan are pentru a adopta această legislație.
Dacă se admite, totuși, contestația, pe ideea că este nevoie să fie reexaminat cazul de Marea Cameră, atunci foarte bine. Noi suntem pregătiți să obținem o victorie la Marea Cameră care ar însemna pentru România încă o palmă dată statului român pentru nerespectarea drepturilor omului. Suntem convinși că Marea Cameră va decide în favoarea noastră”, a mai declarat Iustina Ionescu, avocat ACCEPT.