Seara trecută, 4 aprilie 2023, a avut loc o întâlnire importantă a antreprenorilor români, a autorităților din România, cât și a reprezentanților organizațiilor internaționale care au susținut Ucraina cu donații semnificative în anul 2022 și care o vor susține în continuare. Acest eveniment a fost organizat de Wajiha Haris, președinte al Fundației Scheherazade.

Wajiha Haris, alinare pentru ucraineni și pentru România

Expertă în fundraising, aceasta a venit în România acum aproximativ 16 ani, moment în care a finanțat această fundație în domeniul umanitar.

Wajiha Haris a vorbit în exclusivitate pentru stirikanald.ro despre eveniment și despre implicarea românilor în tot acest demers. Totodată, de menționat faptul că președinta a ajuns de 13 ori în Ucraina de la începutul războiului pentru a ajuta cu donații.

”Am foarte mari emoții pentru că, după un an de muncă, astăzi este un moment în care pot să prezint un an de activitate, un moment foarte important pentru mine. Vreau să spun că noi vom continua să ajutăm în România, dar și în afară, iar proiectele noastre nu se vor opri, vom avea proiecte noi în România foarte curând. Datorită ajutorului românilor, am putut realiza toate acestea, deoarece fără ei nu am fi putut duce totul la bun sfârșit”, a spus emoționată președinta fundației.

Citește și: ONU face acuzații grave! Ucraina este acuzată de „execuția sumară” a 25 de prizonieri ruși de război, iar Rusia de 15 prizonieri ucraineni

Wajiha Haris a ajutat România prin renovarea Spitalului de Copii „Marie Curie” și renovarea Ambulatoriului pentru Copii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. De asemenea, a demarat campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Spitalului „Sfânta Maria” din Iași și a inițiat diverse proiecte sociale. Totodată, pentru activitatea sa, Wajiha Haris a fost decorată de preşedintele României cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, iar de preşedintele Italiei cu Ordinul della „Stella d’Italia” în grad de cavaler. 

Cât de afectată este România de războiul din Ucraina

În cadrul evenimentului a fost prezent și Iulian Chifu, consilier de stat pentru Politică Externă, Securitate și Afaceri Strategice al Prim-Ministrului României. Acesta a vorbit despre ajutorul oferit Ucrainei, cât și despre cât de mult a fost afectată România de acest război dintre Rusia și Ucraina.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

”Este o seară foarte importantă pentru că este, de fapt, o mulțumire față de societatea civilă, față de organizațiile internaționale, față de fiecare cetățean, față de oamenii de afaceri care au participat la acest ajutor umanitar livrat către Ucraina. Este și un moment de recunoaștere și un moment de recunoștință. Inclusiv și Guvernul României are acest tip de deferență față de toți cei care au participat la ajutorul pentru refugiați”, a precizat consilierul.

”Spijinul continuă și refugiații sunt în continuare în România. Există un sprijin și un efort major pentru integrarea lor în societatea românească și în ceea ce privește situația din Ucraina. Hub-ul de la Suceava funcționează în continuare. Am avut cel puțin 70 de misiuni în ultimul an și exporturile Ucrainei, cele de grâu în mod specific, cele de cereale continuă, România asigurând 60% din acest transport până astăzi, peste 14 milioane de tone.

În egală măsură, avem integrarea, inclusiv în spațiul muncii, 5600 de cetățeni ucraineni care între timp lucrează, sunt cu acte în regulă, cu contracte de angajare, avem copii care sunt în școli, ucrainene sau românești, și toate serviciile care sunt livrate în mod constant. Vladimir Putin ne-a anunțat că este un război etern, un război pentru totdeauna”, a mai spus Iulian Chifu.

Citește și: Deținutele din Rusia, trimise pe frontul din Ucraina. Ce ordin le-a dat Putin femeilor din pușcării

”România este afectată de acest război în mod direct și indirect, sigur nu la nivelul la care, de exemplu, Republica Moldova este afectată, dar pentru toată lumea prețurile la energie au crescut dramatic, situația legată de inflație. Eu cred că fiecare român și-a asumat acest lucru, și și-a asumat pentru că își dorește ca și copiii și nepoții lor să trăiască într-o democrație fie și imperfectă, să aibă dreptul de a alege și nu să stea sub o formă din aceasta autocratică, sub un Putin care să le dicteze ce să facă, ce să aleagă, cum să trăiască și ce au voie să spună”, a mai adăugat consilierul.

Ambasadorul Ucrainei, mulțumiri pentru români

Un invitat special al evenimentului a fost Ambasadorul Ucrainei, Igor Prokopchuk, care a ținut să mulțumească pentru tot spijinul oferit Ucrainei și a vorbit despre temerile sale legate de acest război de durată.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

”Sunt foarte onorat de această audiență foarte numeroasă de oameni care s-au implicat în susținerea Ucrainei. Sprijinul pe care l-am primit în acest an, de la începutul marelui război, a fost, de fapt, multidimensional și au fost mulți actori implicați, astfel încât astăzi audiența a inclus în mare parte acei actori care au fost implicați cu Fundația Scheherazade, care a livrat ajutoare umanitare practic din primele zile ale marelui război”, a precizat ambasadorul.

”Cu siguranță, trebuie să câștigăm acest război. Am încercat să subliniez în mod special faptul că acest război și agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei nu se referă doar la existența țării mele, ci și la viitorul pe care acest continent, continentul european, îl va avea în acest secol, fie că democrațiile vor fi capabile să se apere cu forța lor, fie că dictatorii și autocrațiile își vor stabili dominația și sferele de influență. Ar fi o evoluție extrem de devastatoare dacă se va întâmpla așa ceva. Nu am nicio îndoială că Ucraina, împreună cu toți partenerii săi, va învinge agresorul, vom restabili suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și vom putea din nou să lucrăm împreună pentru a stabili respectarea principiilor care trebuie să guverneze relațiile dintre națiunile independente și suverane”, a mai spus Igor Prokopchuk.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si