In articol:
- Cât de necesar era un astfel de centru la Rabat?
- Ce pot face românii la Centrul Cultural Român de la Rabat?
Un nou Centru Cultural Român îi unește pe cei care și-au lăsat în urmă țara natală și s-au mutat în Maroc. Aici vor avea loc diverse activități, evenimente care le vor aduce românilor aminte de identitatea lor.
Cât de necesar era un astfel de centru la Rabat?
Cătălina Bogoi, președinta Asociației Marocano-Române de Parteneriat a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre noul centru, dar și despre implicarea în activitățile din Maroc.
”Astfel, Ziua Iei sărbătorită pentru prima oara în Maroc în 2018, un concept ambițios derulat de-a lungul a 5 zile ce s-a finalizat cu o mare festivitate pentru întreaga comunitate românească, data de 25 iunie fiind de atunci sărbătorită prin evenimente marcante în fiecare an, Școala Românească de Weekend de la Rabat- proiect care include și două mari evenimente anuale, de 1 iunie și de Sărbătorile de iarnă, Ziua
Ce pot face românii la Centrul Cultural Român de la Rabat?
Românii sunt fericiți de noua realizare, mai ales că acolo pot face schimburi de experiență, pot lega prietenii și petrece timp în preajma unor persoane cu concepții similare.
Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro
”Centrul Cultural Român din Maroc este o realizare extraordinară pentru românii din această zonă geografică, Maroc, Maghreb, Africa de Nord. Datorită parteneriatului durabil pe care îl avem cu autoritățile românești prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, având sprijinul constant al Ambasadei României la Rabat, am reușit să conturăm acest proiect ambițios încă din 2022. Centrul Cultural Român din Maroc a fost inaugurat chiar pe 1 Decembrie 2022, iar de curând, tot cu sprijinul DRP, am deschis un nou spațiu, chiar în inima capitalei marocane”, a precizat Cătălina Bogoi.
”La sediul Centrului Cultural Român din Maroc vom desfășura o serie de evenimente ce au ca scop promovarea culturii române. Vor fi organizate expoziții, prezentări, dar și cursuri de limba română, Școala Românească de Weekend urmând să își continue activitatea tot în acest spațiu. Totodată, porțile Centrului sunt larg deschise atât pentru diaspora, dar și pentru iubitorii României și viitorii studenți marocani din România, care vor putea beneficia de toate activitățile centrului. Avem toată infrastructura necesară pentru a găzdui activități variate și extrem de utile pentru imaginea României și cultura română”, spune președinta Asociației.
”Ziua Internațională a Copilului este marcată anual pentru copii români din Maroc prin evenimente culturale și educative în ultimii ani alături de Ambasada României la Rabat. Creionăm concepte destinate femeilor, 8 Martie fiind și o dată simbol pentru noi, primul eveniment pluri-cultural AMRP fiind organizat în 2017. Partea de tradiție și folclor a fost o constantă în obiectivele noastre adresate comunității, astfel că am încercat întotdeauna să aducem în prim plan spiritul de petrecere autentic prin cântec și prezența artistică românească. De la cei mai mici, elevi ai Școlii Românești de Weekend de la Rabat, până la iubitorii de artă și de tradiție, AMRP a evoluat în timp, membrii reprezentând astăzi nu doar un club social, dar și motorul care contribuie la promovarea și afirmarea identității culturale românești în Maroc”, a explicat Cătălina Bogoi.