După luni de negocieri, așteptarea a luat sfârșit, iar Ministerul Finanțelor a făcut public pachetul de măsuri fiscale care urmează să se aplice din anul 2024. Proiectul nu este deloc pe placul românilor, asta deoarece proiectul prevede creșteri de TVA, impozite mai mari, dar și facilități mai puține.

”Acesta va fi impactul, prețuri ceva mai mari de anul viitor”

Economistul Adrian Codîrlașu, a oferit explicații  în exclusivitate pentru stirilekanald.ro

despre pachetul de măsuri, despre salarii, dar și despre o posibilă aderare a României la zona euro.

Citește și: Femeile însărcinate sau persoanele însoțite cu copii cu vârste până în 5 ani vor avea acces prioritar la casieriile sau ghişeele entităţilor publice şi private/ Nou proiect de lege adoptat care merge spre promulgare

Adrian Codîrlașu - vicepreşedinte CFA România

Adrian Codîrlașu - vicepreşedinte CFA România

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Aceste măsuri fiscale se vor aplica de anul viitor, prin urmare, în acest an riscăm să avem un deficit bugetar mai ridicat, poate chiar mai ridicat decât l-am avut anul trecut, deci mergem cu deficitul bugetar undeva la 6% din PIB, urmând ca anul viitor prin aceste măsuri să se reducă ușor deficitul bugetar. Însă, în opinia mea va mai fi un asemenea set de măsuri și anul viitor pentru că încă nu sunt suficiente acestea având în vedere cât de scumpă este administrația publică românească și câți bani consumă. Nu va fi suficient acest pachet, va mai urma, părerea mea încă un pachet de majorare de taxe anul viitor.

Practic s-a optat pentru taxe pe tranzacții. Taxa pe tranzacții este un alt mod de a spune majorăm TVA-ul, dar s-au ales prin impozit pe cifra de afaceri, dar este același lucru. E ca un TVA majorat care se duce în prețuri, deci acesta va fi impactul, prețuri ceva mai mari de anul viitor când vor începe să se aplice aceste măsuri”, a spus economistul.

Conform proiectului cresc accizele la țigări și alcool și se introduce o acciză la băuturile cu zahăr.

De asemenea, TVA-ul crește de la 5% la 9% la locuințe, de la 1 ianuarie 2024. Și IT-iștii vor avea de suferit, deoarece cei cu salarii de peste 10.000 de lei net vor trebui să plătească impozit de 10%. Același lucru este valabil și pentru construcții, agricultură și industria alimentară.

Vor fi și băuturile fără zahar vizate de prețuri mai mari?

”Crescând accizele, practic vor crește accizele la tutun, automat va însemna o majorare a prețurilor pentru țigări, apoi va crește acciza pentru băuturile care conțin zahăr. Am făcut un calcul, practic să luam o sticlă de suc de 2 litri, ar însemna 1,2 lei acciza, dar la această acciză se adaugă și TVA, deci practic va duce la o majorare cu 1,5 lei. Curiozitatea mea e, mă rog, rămâne să vedem, dacă avem o băutură cu zahăr și una lângă, aceeași marcă fără zahăr, dacă vor avea prețuri diferite cele două sticle de băutură. Aceasta este opinia mea, se va majora prețul și va avea practic același preț și băutura produsă de aceeași firmă care nu are zahăr. Practic, pe cea fără zahăr comerciantul va avea o marjă de profit ceva mai mare decât pe băutura cu zahăr. De asemenea, se vor scumpi și alimentele care au zahăr, însă pe zahărul vândut efectiv nu e pusă nicio acciză. Mi se pare cumva o contradicție, zahărul ca atare nu-l accizăm, însă ce are zahăr accizăm. Nu știu care a fost scopul. Scopul este de a găsi un motiv de a crește taxarea sau dacă chiar îi interesează sănătatea populației și reducerea consumului de zahăr.

Nu știu care dintre cele două a fost avută în vedere”,  a adăugat Adrian Codîrlașu.

Citește și: Cum sunt afectați bugetarii de "legea austerității". Mai puțini șefi, sporuri tăiate și fără angajări la stat

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Crescând accizele, practic vor crește accizele la tutun, automat va însemna o majorare a prețurilor pentru țigări, apoi va crește acciza pentru băuturile care conțin zahăr.

Crescând accizele, practic vor crește accizele la tutun, automat va însemna o majorare a prețurilor pentru țigări, apoi va crește acciza pentru băuturile care conțin zahăr.

[Sursa foto: PixaBay]

”Carburanții se vor scumpi în special datorită creșterii prețului petrolului care a ajuns peste 90 de dolari, aproape de 95 de dolari barilul petrolului, care este relevant pentru țările din Uniunea Europeană, deci această scumpire destul de consistentă a prețului petrolului deja era un impact asupra prețului combustibilului în România. Iarăși dacă ne uităm la componentele prețului combustibilului, aproape de jumate din acel preț era pus de Guvern prin taxe și accize. E posibil acea taxă de 5% pusă pe tranzacții, care este o taxă mare, deci este practic un nou TVA, putem să o vedem ca și un TVA suplimentar pus pe tranzacțiile cu locuințele. Și da, cred că va avea un impact negativ asupra pieței imobiliare”, a mai spus specialistul.

De asemenea, va exista un impozit special de 1% pe cifra de afaceri pentru bănci.

Vor mai putea românii să-și plătească ratele la bănci?

”În cazul sistemului bancar, dacă pentru o companie este maximul dintre 1% aplicată cifrei de afaceri și impozitul pe profit, pentru o bancă este mai rău. Este și impozitul pe profit și 1% pe cifra de afaceri. În cifra de afaceri intră practic dobânzile încasate. Acest 1% în plus pe cifra de afaceri automat crește costul fondurilor pe care banca le dă ca și credite pentru o bancă. 1% practic aplicat ratelor de dobândă ar însemna undeva poate spre 10 puncte de bază de dobândă, acesta ar fi impactul în cost. Și automat, orice companie, fie că e bancă, fie că e din comerț, fie că e din construcții automat acest lucru are efect asupra prețului cu care vinde produsele respective pentru că i-a crescut costul”,  a explicat Adrian Codîrlașu. 

Citește și: Noi scumpiri alimentare: Lista produselor pentru care românii vor plăti mai mult

Va exista un impozit special de 1% pe cifra de afaceri pentru bănci.

Va exista un impozit special de 1% pe cifra de afaceri pentru bănci.

[Sursa foto: PixaBay]

Pe buzele românilor stă însă doar întrebarea: ”Când ne cresc salariile?”. Odată cu scumpirile la alimente, cei mai mulți dintre români se simt neputincioși și spun că nu își mai pot permite să-și achite datoriile, facturile și chiar să trăiască de pe o lună pe alta. O parte dintre ei au decis să plece din România pentru un trai mai bun, în timp ce alții speră că lucrurile se vor repara și în țara lor.

Cu cât ar trebui să crească prețurile din România?

”Greu de spus, însă dacă ne uităm la comportamentul românilor vedem că ce este acum nu este suficient. Avem români care pleacă în alte țări să lucreze, se duc în special pentru salarii mai mari, dar și pentru sisteme de învățământ și de sănătate mult mai performante decât cel românesc. Dar clar, o mare componentă în această plecare a românilor din România o au salariile. Deci clar, față de ce oferă celelalte țări din Uniunea Europeană, România este sub și este loc de o majorare a salariilor”,  spune economistul.

Citește și: Ce schimbări intră în vigoare de la 1 octombrie 2023, cu impact în buzunarul românilor

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Proiectul mai prevede ca cei care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor trebui să plătească un impozit special.

Proiectul mai prevede ca cei care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor trebui să plătească un impozit special.

[Sursa foto: PixaBay]

”O aliniere da, însă alinierea trebuie să se bazeze pe piață. În sensul că vedem acum această discrepanță de salarii, automat sunt români care pleacă din România să lucreze în alte țări, iar companiile dacă vor să-i țină, vor trebui să le majoreze salariile. Bineînțeles, acest lucru va însemna costuri mai mari pentru companii și cumva și o presiune pe inflație, dar în general când vom trece la euro, și suntem deja în proces de convergență cu veniturile din Uniunea Europeană vom converge cu veniturile, dar în același timp și cu prețurile. În zona euro sunt reguli fiscale extrem de stricte, probabil de aceea România nu cred că vrea să intre. Care este scopul acestor reguli stricte? Tocmai pentru a proteja cetățenii și a proteja euro, stabilitate pe care o vedem că o are. Zona euro vine cu o responsabilitate mai mare pentru Guvern atunci când cheltuie banul public”, a concluzionat Adrian Codîrlașu.

Citește și: Salariul minim 2023. Cu cât se vor mări salariile românilor începând cu luna octombrie?

Totodată, proiectul mai prevede ca cei care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor trebui să plătească un impozit special. Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate (CASS) de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. Indemnizația de hrană va fi primită doar de cei cu salarii de maxim 8.000 de lei net, sporul de condiții vătămătoare, în procent de 15% din salariu, va fi de maximum 1.500 de lei brut, iar institutele de cercetare trebuie să reducă cu 15% cheltuielile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si