EXCLUSIV: ”Românii nu numai că sunt dezorganizați dar sunt și risipitori”- Explicațiile psihologului pentru buzunarele goale ale românilor abia întorși din vacanțe
Cei mai mulți români se întrorc de cele mai multe ori din concediu fără bani, sau chiar cu datorii. Psihologul Adriana Petrecscu explică cum eliminăm astfel de obiceiuri financiare.
În general, cei mai mulți români se întorc din vacanțele mult așteptate fără bani, deoarece fie nu știu să își gestioneze veniturile, fie sunt tentați să cheltuiască tot ce au agonisit. Dar, odată ce rămân cu bani mai puțini, oamenii ar putea să învețe să-i prețuiască mai mult, dar și să-i gestioneze mai bine, spune psihologul.
”Restricția bugetară ne poate face foarte inventivi”
Psihologul Adriana Petrescu a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre obiceiurile românilor, dar și dacă bani ne pot influența modul în care ne petrecem timpul.
”Vacanțele au rolul de a relaxa oamenii și de a le recompensa efortul de peste an.
Dar tocmai datorită acestei relaxării există tendința de a depăși bugetul programat. Odată cu reîntoarcerea din vacanța și conștientizare realității bugetare, oamenii pot resimți o reală tensiune nervoasă. Invit la calm și asumare. Restricția bugetară ne poate face foarte inventivi și să realizăm că putem trăi și cu mai puțin. Cuplul trebuie să aibă o discuție calmă și să găsească soluții constructive pentru o perioada scurtă. Împrumutul, jocurile de noroc, nu sunt o soluție ”,
a spus Adriana Petrescu.
”Educația financiară ar trebui să devină o necesita pentru familiile românești”
Totodată, specialistul spune că educația financiară ar fi de mare ajutor în țara noastră.
”Din nefericirea educația financiară este un aspect foarte nou introdus în viețile noastre. Românii nu numai că sunt dezorganizați dar sunt și risipitori. Suntem fruntași în Europa la risipa pe alimente. Educația financiară ar trebui să devină o necesita pentru familiile românești. Odată organizat bugetul, familia poate privii cu încredere în viitor”, a
precizat psihologul.
”În primul rând este importantă conștientizarea acestor obiceiuri financiare. Cumpărăturile compulsive, risipa alimentară, jocurile de noroc, adicțiile, toate scot bani mulți din buzunarul românului. Dar odată conștientizate aceste lucruri preced cu ușurință o organizare financiară adecvată”, a mai adăugat Adriana Petrescu.
Așadar, miturile conform cărora ”Banii aduc fericirea”, pot fi chiar adevărate, de cele mai multe ori veniturile unei familii determinând starea de spirit.
”Banii aduc fericirea în cuplu. Studiile despre legătura dintre bani și fericire sunt complexe și variate, iar concluziile pot diferi în funcție de perspectivele cercetătorilor. Un studiu des menționat în acest context este “Pareto-optimal Income Redistribution” realizat de economistul Richard A. Easterlin în 1974. Acest studiu sugerează că, în general, creșterea venitului unei persoane aduce fericire, dar există un prag în care acest efect devine mai puțin semnificativ.
Cu alte cuvinte, odată ce necesitățile de bază sunt satisfăcute, creșterea venitului nu aduce o creștere proporțională a fericirii”, a spus în cele din urmă psihologul.