În viitorul apropiat ar putea avea loc mai multe schimbări majore în piețele din țara noastră. În primul rând, se ia în calcul extinderea plății cu cardul la tarabe. De asemenea, se ia în discuție și propunerea prin care un cod QR ar fi ataşat tarabei și va putea fi scanat cu telefonul, astfel încât clientul să obţină date despre proveniența produselor.
Metode pentru a readuce tinerii în piețe
"Prin această modalitate, vrem să readucem generaţiile tinere în piaţă, să redescopere gustul produsului românesc", spune Teodor Birţ, preşedinte la Administraţia pieţelor, potrivit Antena 3. În timp ce unii producători sunt sceptici sau refuză vehement noile schimbări, unii par mulțumiți de ele.
”Am fost întrebată de multe ori, în glumă, de către clienți dacă pot plăti cu cardul. Din perspectiva mea e ok, dar sunt și persoane vârstnice din rândul producătorilor care nu cred că s-ar descurca”, a spus Roxana Marcu, producător în Giugiu.
”Sunt de părere că introducerea sistemelor de plată electronice în piețe ar ajuta mai mult pe consumator, deoarece este o metodă mai simplă și mai la îndemână”, a explicat un tânăr care activează în domeniul horticulturii.
Cât despre atașarea codului QR la tarabe, acesta spune că este o idee bună.
”Consider că și aceasta ar fi o idee bună, ar ajuta consumatorii să afle mai ușor despre proveniența mărfii și probabil ar mai scoate din piață ”bișnițarii” care se dau drept pruducători”, a adăgat tânărul.
O piață din Alexandria, a implementat noile schimbări
Oficialii spun că ataşarea codului QR va deveni o obligativitate pentru pieţarii din România iar obiectivul va fi atins treptat.
Deja există o piață, în Alexandria, unde proiectul a fost implementat. „ Suntem prima piaţă care a implementat codul QR pentru identificarea producătorilor agricoli, astfel încât fiecare client poate să vină în piaţă, să scaneze codul QR şi să afle de unde provine produsul pe care urmează să îl achiziţioneze.
Am observat persoane tinere care scanează codurile QR, lucru care nu se întâmpla înainte", a afirmă Octavian Teodorescu, director de servicii publice în Alexandria.
Președintele la Administrația Piețelor, Teodor Birț a explicat că este un cod pe care îl poate accesa oricine cu ajutorul unui telefon și, astfel, vom putea vedea datele de identificare ale vânzătorului și vom știi dacă acesta este sau nu producător.
„ Este vorba despre un cod pe care îl poate tasta oricine cu ajutorul unui telefon, iar cu ajutorul acestuia putem să avem în prima fază datele de identificare ale celui care este la masă, putem să vedem dacă este producător.