Close sidebar
Close sidebar

EXCLUSIV - Românul care se simte în siguranță în Israel: ”Mitraliere are toată lumea, asta nu înseamnă că trage cu mitraliera în tine”

Un român care muncește în Israel în domeniul aeronauticii spune că se simte în siguranță în Israel, iar oamenii care locuiesc în apropiere de aeroport sunt relaxați și merg la muncă.

Stefania Pavel,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Un tânăr din România s-a stabilit de 10 luni de zile în Israel acolo unde este  inginer diplomat în domeniul aviației. Dudași Mihai Sebastian a povestit că deține și cursuri de electrician, mecanic și structurist de aviație, iar în Israel lucrează ca electrician. Românul spune că se simte în siguranță momentan în Israel, iar oamenii pot merge liniștiți la locurile de muncă și la cumpărături. 

Românul povestește că este bucuros că poate merge liniștit la muncă iar lumea nu este atât de panicată de situație

Mihai Dudași a explicat  în exclusivitate pentru stirilekanald.ro

 cum este să trăiești în Israel în timpul unor astfel de conflicte dure, dar și cum crede că se va termina totul. Românul locuiește mai exact în Ramla, o regiune apropiată de Tel Aviv unde situația nu este atât de tensionată, potrivit declarațiilor lui.

”Regiunea aceasta unde stau eu este totul în regulă, dar nu este vorba de atacuri, adică tot ce se întâmplă, se întâmplă în partea de sud a țării.

Eu stau în Ramla, districtul central, e undeva aproape de Tel Aviv. Dar zona este foarte sigură, adică poți să trăiești liniștit aici, sunt români care trăiesc aici. Nu am simțit niciodată frică, singura chestie care s-a întâmplat a fost în prima zi când s-au auzit foarte multe sirene și se auzeau ca niște de artificii care să zicem că ar fi bombe, dar ideea e că nimeni nu știe dacă sunt bombe.
Nimeni nu vrea să le vadă și nici nu le-au văzut până acum. Unde sunt eu aici în zona aeroportului este foarte sigură zona, magazinele sunt deschise, oamenii sunt relaxați”, s
pune Mihai.

Dudași Mihai Sebastian- român în Israel

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Citește și: Joe Biden, vizită în Israel: Președintele SUA înțelege că lupta armatei israeliene contra Hamas va fi una îndelungată

De ce crede Mihai că acest conflict nu se va termina niciodată?

De la bun început românul știa în ce țară vine, implicit la riscurile la care se supune, așadar nu s-a gândit nicio secundă, cel puțin până acum să plece în România. 

Într-un studiu recent, Israelul a fost clasat ca fiind a cincea cea mai sigură țară din lume pentru turiști

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

”În Orientul Mijlociu sau zonele acestea sunt obișnuite cu asemenea lucruri, probabil cum locuiesc și eu în România și am plecat de 10 luni, m-am obișnuit aici, cât de cât m-am adaptat aici, dar ideea e că dacă ai trăi în România și ai sta numai în România normal că ți se pare periculos tot ce se întâmplă în Israel. Plus că acest conflict dintre Israel și zona de Fâșia Gaza este un conflict de ani de zile, ceea ce se întâmplă acum sunt doar niște lucruri care sunt foarte mediatizate, dar da, lucrurile s-au mai intensificat acum. Mâine poate se mai domolește, deci chestia asta cred că nu o să se termine niciodată. Eu nu am mai fost aici când au avut loc și alte atacuri, însă au fost oameni care au rămas aici alături de compania unde lucrez, să zic așa, și persoanele care au rămas acum sunt persoane trecute de minim doi ani de experiență, plus 10% dintre oameni care sunt ca mine așa, de 10, 9, 8 luni ”, explică românul.

Citește și: EXCLUSIV- Joe Biden în Israel. Analiză- Cristian Pîrvulescu: ”E prima vizită pe care un președinte american o face în timp de război/ Sprijinul SUA a fost unul constant. Politic, diplomatic, dar și militar”

”Ideea e că oamenii care trăiesc aici, majoritatea românilor și oameni din Republica Moldova care sunt aici stabiliți duc o viață normală, adică să auzi zgomotele acelea, ajung să devină o normalitate. Nicio chestie bombă, rachetă, proiectile, ce sunt ele nu ajung să fie jos, nu ajung să cadă. Ele sunt lăsate într-adevăr să distrugă, dar în alte zone. În în orașul unde sunt eu, se duce o viață normală, cel puțin asta pot să vă spun despre mine și colegii mei care lucrăm în industria aeronauticii din Israel. Venim la muncă, ne ducem acasă, la cumpărături și în cazul în care de Chabad suntem liberi să mergem de exemplu într-o excursie la Marea Moartă, la Galileea, sau la râul Iordan unde am fost eu săptămâna trecută și era totul în regulă”, a mai adăugat Mihai Dudași.

Israelul, una dintre cele mai bine securizate țări

De asemenea el spune că poliția este foarte bine pregătită, Israelul fiind de altfel și una dintre cele mai sigure țări. Într-un studiu recent, Israelul a fost clasat ca fiind a cincea cea mai sigură țară din lume pentru turiști, înaintea Marii Britanii, SUA și a majorității țărilor europene. Chiar dacă majoritatea dețin arme pe stradă, asta nu-l face să se simtă inconfortabil sau în pericol, ba din contră.

[Sursa foto: Profimedia]

”Aici este o normalitate să vezi poliția și armata blindată din cap până în picioare și după un anumit timp te vei obișnui cu chestia asta pentru că asta este normalitatea. Nu am zis niciun moment că vreau să mă întorc în România pentru că eu când am plecat din țară înspre Israel știam la ce să mă aștept, știam ce o să se întâmple, știam cum va fi viața în Israel și mi-am dat seama că mai mult ca sigur o să mă adaptez aici, având în vedere că mi-am dorit foarte mult să ajung în zona aceasta. O să vin și acasă și o să vin acasă după o perioadă, deoarece momentan eu am un contract valabil până în 24 ianuarie și poți să lucrezi în Israel legal doar 5 ani. După timpul acela o să trebuiască să vin acasă”, povestește tânărul.

Citește și: Ce este Jihadul Islamic Palestinian. Ce lucruri au în comun cu Hamas

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

”În primul și în primul rând Israelul este una dintre cele mai sigure țări, cu toate că se întâmplă ceea ce se întâmplă, media de vârstă din această țară este mult mai ridicată față de cea din România. Oamenii care au spus că nu este totul roz, probabil că așa văd ei, nu am zis că este roz am zis doar că poți să mergi în siguranță la muncă. Probabil că dacă te duci în zona de sud normal că sunt atentate. Noi de exemplu când am intrat în fabrică am avut un interviu în limba română și ni s-a spus clar că avem voie să mergem doar în anumite zone și așa mai departe. Adică nu pot eu să mă duc în Fâșia Gaza să mă plimb pe acolo, e imposibil să mă duc să fac asta. Adică nu zice nimeni să nu mă duc, dar mă duc pe riscul meu și poate nu mai ies de acolo. Depinde la ce pericole te expui”, mai spune Mihai.

Întrebat ce părere are despre acest conflict și dacă îl vede ca fiind unul de durată, românul a explicat că pe de o parte e normal să existe aceste diferențe de mentalitate din cauza religiei. Pe viitor tot ce își dorește este să fie pace și să își poată aduce familia din România alături de el în Israel.

”Este normal să fie aceste conflicte pentru că sunt trei tipuri de credințe, sunt trei tipologii de oameni diferiți. Vorbim de trei oameni care poate stau în aceeași casă, oricum se vor certa chiar dacă sunt prieteni. Fiecare are tradiția lui, fiecare are ideile lui, fiecare are credința lui. Aici oamenii normal pot să aibă pistol pe stradă, asta nu înseamnă că trag în tine. Poliția aici este foarte bine blindată, mitraliere are toată lumea, asta nu înseamnă că trage cu mitraliera în tine. Îmi doresc să fie pace, îmi doresc să fie liniște, îmi doresc să pot merge la muncă, să poată veni părinții mei în siguranță aici”, precizează românul.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI