Astăzi, 2 august, este ziua în care este comemorat Holocaustul Romilor. Roxana Oprea, expertă egalitate de șanse E-Romnja, trage un semnal de alarmă și spune că nu putem vorbi despre această comemorare, ignorând ce se întâmplă în fiecare zi pe partea de discriminare a persoanelor rome în țara noastră.

Roxana aduce în prim plan cazul recent în care o femeie de etnie romă a născut pe trotuar.

”Holocaustul Romilor încă este pus sub semnul îndoielii, în 2023, de multe persoane”

”Eu nu aș putea să vorbesc acum despre Holocaustul Romilor fără să aduc în discuție ce s-a întâmplat, zilele trecute, într-un oraș foarte aproape de București. Holocaustul Romilor încă este pus sub semnul îndoielii, în 2023, de multe persoane. Și din mediul academic, și din mediul politic și populația de rând, iar asta este problematic. Nu aș vrea să vorbesc despre date istorice, despre numărul de victime. A fost legea asta dată în pandemie, în 2020, e minunat că avem o zi națională de comemorare a Holocaustului Romilor. Suntem în 2023, o femeie romă cu multiple vulnerabilități naște pe trotuar”, spune experta în egalitate de șanse, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro.

Citește și: UPDATE/VIDEO- Scene incredibile pe o stradă din Urziceni! O femeie a născut chiar în fața spitalului. Tinerei mame i-a fost refuzată internarea la maternitate/ Declarația mangerului spitalului

O femeie de etnie romă a născut, zilele trecute, pe trotuar

O femeie de etnie romă a născut, zilele trecute, pe trotuar

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Activista a comentat și mesajele transmise de autoritățile române cu ocazia acestor zile speciale: ”Mi se pare că, orice vine acum din partea autorităților, din partea instituțiilor, din partea președintelui țării, din partea premierului, mi se par foarte ipocrite. Mi se par crâncen de ipocrite. În condițiile în care zilele trecute o femeie romă, cu multiple vulnerabilități, a născut pe trotuar. Orice declarație pompoasă, într-un limbaj de lemn, că autoritățile condamnă, politicienii sunt triști, nu anulează faptul că o femeie romă din Urziceni a născut pe trotuar”.

”Lucrăm în comunități vulnerabile, cu fete și femei rome”

Roxana a vorbit și despre lupta zilnică a persoanelor de etnie romă din țara noastră: ”În fiecare zi, unei femei de etnie sau unei persoane de etnie romă i se întâmplă o nedreptate, câte un act de discriminare. Asta este realitatea despre care trebuie să vorbim”.

Unde se află România azi la capitolul discriminare pe bază de etnie? ”Poate e mai multă deschidere pentru persoanele de etnie romă să plece la muncă în străinătate, poate sunt mai educați în ceea ce privește drepturile lor. Știu pârghiile prin care pot să sancționeze, să facă o reclamație. Dar rapoartele organizațiilor și naționale și internaționale spun că nu stăm bine în nicio statistică. Nici la accesul copiilor de etnie romă la educație, nici la numărul mamelor minore. Nu știu dacă stăm mai bine”, a mai declarat reprezentanta E-Romnja.

”Este o provocare să fii o femeie romă, mai ales dacă ești dintr-o comunitate marginalizată”

E-Romnja este o organizație înființată în 2012. Anul trecut, a sărbătorit 10 ani de activitate: ”Lucrăm în comunități vulnerabile, cu fete și femei rome. Este o provocare să fii o femeie romă, mai ales dacă ești dintr-o comunitate marginalizată, dacă ai pielea închisă la culoare, dacă ești îmbrăcată în veșminte tradiționale. Fiecare zi ar putea fi o provocare. Și cel mai simplu lucru pe care îl faci, să îți cumperi ceva de mâncare, poate să fie o provocare și să nu se sfârșească bine, să fii discriminată, cineva să se ia de tine.

Noi facem dezvoltare comunitară, lucrăm cu femei rome pe diverse subiecte, pe tipuri de violență, educație, acces la sănătate”.

Activitățile E-Romja

Activitățile E-Romja

[Sursa foto: E-Romja]

Citește și: Cum a câștigat un bărbat cu deficiențe de vedere procesul cu o companie de ridesharing din Capitală. Șoferii nu l-au primit cu câinele de sprijin: „Faceți reclamație, eu nu vă iau!”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Reprezentanta E-Romnja spune că vor face o petiție legată de cazul de la Urziceni: ”Noi, în contextul cazului cu femeia romă care a născut pe trotuar, dorim să facem o petiție. Între timp, și CNCD-ul s-a autosesizat, ceea ce este minunat. Noi și alte organizații aliate o să facem lucrul acesta, o petiție împotriva managerului spitalului, dar și împotriva primarului din Urziceni.

”Cetățenii ar trebui să reacționeze imediat”

”Ar trebui să vorbim mai des despre lucrurile astea, nu doar când se marchează o zi, e o comemorare pentru comunitate romă. Eu mă așteptam ca societatea să explodeze față de declarațiile primarului de la Urziceni care nu au făcut decât să propage în spațiul public tot soiul de prejudecăți și stereotipuri față de una dintre cele mai blamate și indezirabile categorii. Și anume mamele rome. Cetățenii ar trebui să reacționeze imediat la cazurile acestea. Mă întreb dacă, în locul femeii rome care a născut pe trotuar, era o femeie româncă, ce s-ar fi întâmplat la nivel de societate? Ar fi fost o revoluție? S-ar fi schimbat ceva?”, se întreabă Roxana.

Citește și: EXCLUSIV- Bucharest Pride 2023: Protejați toate familiile! Victor Ciobotaru (Accept): ”Familiile formate din persoane de același sex sunt inexistente în fața autorităților din România”

”Dacă, în locul femeii rome care a născut pe trotuar, era o femeie româncă, ce s-ar fi întâmplat la nivel de societate?”

Roxana Oprea mai spune că e nevoie ca sistemul medical să se schimbe: ”Sistemul e format din oameni. Oamenii ar trebui să conștientizeze. Au depus un jurământ, al lui Hipocrat. Se oprește în momentul în care ai de-a face cu o femeie romă? Se anulează? Umanitatea și empatia dispar când pacienții sunt de etnie romă, când sunt femei de etnie romă sărace cu diazbilități?”.

Roxana Oprea este expertă pe egalitate de șanse E-Romnja. Predă, împreună cu Carmen Gheorghe, cursul “Mediul asociativ și politicile publice ale egalității în România” în cadrul Masterului “Politicile egalității de șanse în context românesc și european”, Universitatea București, Facultatea de Științe Politice


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si