Update: Premierul Marcel Ciolacu este încrezător că proiectul de lege va trece de Camera Deputaților.

„A trecut de Senat, este la Camera Deputaților și va trece. Toate păcănelele vor dispărea din oraș. Va fi o perioadă să se adapteze acestei legi”, a spus Ciolacu miercuri, 13 septembrie.

 

Un proiect de lege depus la Camera Deputaților prevede ca jocurile de noroc să dispară din orașe, a declarat pe 2 septembrie premierul Marcel Ciolacu.

„Avem o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, a spus Ciolacu la finalul ședinței Consiliului Politic Național al PSD de la Parlament.

”Nu duce la dispariția problemelor, ci dimpotrivă, le amplifică”

Așadar, proiectul prevede ca sălile de jocuri să funcționeze la cel puțin 50 de metri de limita teritorială a orașelor, municipiilor sau comunelor, inclusiv a municipiului București. Totodată, nu trebuie să fie la mai puțin de 300 m de un așezământ de învățământ, de parcuri, locuri de joacă, biserici sau spitale. În acest moment, proiectul mai trebuie să treacă de Camera Deputaților, care este forul decizional, și promulgat de președinte. Dacă legea va apărea în Monitorul Oficial, păcănelele vor trebui să se mute în 60 de zile la marginea localităților.

Citește și: Preot acuzat de enoriași că i-au împrumutat sume uriașe, pierdute la aparate. Cum se apără acesta

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Mihnea Predețeanu, specialist în comunicare a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro

despre acest proiect de lege, dar și despre alte țări care au luat măsuri în privința acestei industrii.

”Problema de fond pornește de la modul de raportare al autorităților la industria de gambling, aceasta nefiind privită, și ca atare nici tratată drept ceea ce ar trebui să fie de fapt, și anume o industrie de divertisment, de entertainment. Industria de jocuri de noroc există în toate societățile democratice. Tocmai pentru că este privită ca o formă de divertisment, dar și pentru că s-a constatat, în practică, că îngreunarea activității și îndepărtarea actorilor corecți nu duce la dispariția problemelor, ci dimpotrivă, le amplifică”,  spune Mihnea Predețeanu.

Mihnea Predețeanu - specialist comunicare

Mihnea Predețeanu - specialist comunicare

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Mai mult, spune specialistul, jucătorii se vor îndrepta cel mai probabil către alte tipuri de pariuri.

Citește și: Doi tineri din Vrancea au fost reținuți pentru furt și urmează să ajungă în instanță pentru acuzațiile aduse

”Jucătorii nu renunță la această activitate. Însă, dacă piața corectă și monitorizată dispare sau le este greu accesibilă, ei se îndreaptă către alte tipuri de pariuri, la gri și la negru, zone complet nereglementate. Acesta a fost cazul Greciei. Țara a adoptat o legislație foarte dură în trecut față de această industrie. După câțiva ani, când au văzut efectele, au revenit la o abordare care să permită refacerea pieței legale.

A durat însă timp până ca acest lucru să se întâmple, cu toate costurile economice și sociale asociate”,  a precizat specialistul în comunicare.

Adoptă statul o abordare greșită?

Un astfel de proiect ar lăsa 40.000 de persoane fără loc de muncă, cluburile sportive ar pierde finanțarea și bugetul României ar pierde peste 1,6 miliarde de euro.

”În prezent, în România există o efervescență ridicată în a adopta noi elemente de reglementare restrictive pentru industria de gambling. Există astfel pericolul ca pornind de la anumite probleme reale asociate gamblingului, statul să adopte o abordare greșită. Abordarea greșită înseamnă gonirea investitorilor corecți, conformi și transparenți. Piața nu va dispărea, ea se va transforma. Să nu uităm că avem mari companii internaționale din online active pe piața românească, cu standarde de bune practici, cu politici de responsabilitate socială solide, cu soluții de inteligență artificială de identificare a riscului de comportament dependent, cu filtre pentru blocarea participării minorilor, cu taxe plătite la stat și așa mai departe”,  a mai spus Mihnea Predețeanu. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Proiectul prevede ca sălile de jocuri să funcționeze la cel puțin 50 de metri de limita teritorială a orașelor, municipiilor sau comunelor, inclusiv a municipiului București.

Proiectul prevede ca sălile de jocuri să funcționeze la cel puțin 50 de metri de limita teritorială a orașelor, municipiilor sau comunelor, inclusiv a municipiului București.

[Sursa foto: PixaBay]

”În același timp, este categoric loc de întărire a procesului de educare a jucătorilor, de consolidare a responsabilității tuturor și nu doar a celor care au ales voluntar acest drum, de minimizare a adresabilității minorilor. E nevoie în continuare de o dezbatere onestă, cu ONG-uri din domeniu, cu specialiști, cu industria, cu factori europeni pentru a se vedea apoi care este cea mai bună și completă abordare, având în vedere protejarea jucătorilor și a intereselor statului român”,  a mai spus în cele din urmă specialistul în comunicare.

Proiectul de lege mai prevede și ca numărul caselor de pariuri să fie limitat în funcție de populație, așadar să nu mai existe mai mult de o sală de jocuri la fiecare 20.000 de locuitori.

Proiectul de lege mai prevede și ca numărul caselor de pariuri să fie limitat în funcție de populație, așadar să nu mai existe mai mult de o sală de jocuri la fiecare 20.000 de locuitori.

[Sursa foto: PixaBay]

Proiectul de lege mai prevede și ca numărul caselor de pariuri să fie limitat în funcție de populație, așadar să nu mai existe mai mult de o sală de jocuri la fiecare 20.000 de locuitori. De asemenea, într-o sală de jocuri nu vor mai fi permise mai mult de 20 de aparate, în prezent limita fiind de 75.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si