EXCLUSIV: Scopul vizitei lui Volodimir Zelenski în România. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: "Președintele Ucrainei va ridica la București tema integrării în Uniunea Europeană"
Volodimir Zelenski vine în România! Președintele Ucrainei se va întâlni cu Klaus Iohannis, la București, pe 10 octombrie. Despre scopul vizitei președintelui ucrainean a vorbit Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro.
Author: Elena Tasca vineri 06 octombrie 2023 , 18:48
Volodimir Zelenski vine în România, în vizită, săptămâna viitoare. Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a explicat pentru stirilekanald.ro care ar fi scopurile discuției dintre președintele Ucrainei și Klaus Iohannis.
Scopul vizitei lui Volodimir Zelenski în România
Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe, spune că una dintre temele discuției va fi, cel mai probabil, aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
"În mod evident vizita este oportună. După părerea mea, ne aflăm într-o zonă de conflict, cu proximitate geografică între România și Ucraina, extrem de preocupantă și din acest punct de vedere, tot ceea ce se întâmplă în acest moment în Marea Neagră, din perspectiva agresiunii Federației Ruse, nu poate rămâne în Marea Neagră, iar cooperarea între statele riverane, în mod evident, este cât se poate de necesară în ceea ce priește organizarea, în ceea ce privește coordonarea, în ceea privește schimbul de informații, ca de altfel și aspectele de reacție.
Și al 2-lea rând, sunt convins, președintele Ucrainei va ridica la București tema integrării în Uniunea Europeană și intenția de a obține Ucraina un acord de aderare până la sfârșit, iar România o va susține în acest demers", a declarat Cristian Diaconescu.
Un alt subiect al ședinței, în opinia fostului ministru de Externe, îl reprezintă ultimele atacuri de la granițele României.
"Evident, atacurile de la frontieră nu pot lipsi ca și modalitate de abordare. În al 2-lea rând, este un cost și regional și european extrem de semnificativ pentru ucraineni, deci este obligatoriu ca coordonare de la cel mai înalt aibă loc cât se poate de rapid.
Coeficientul de securitate și garanțiile de care beneficiază România sunt asigurate de Alianța Nord-Atlantică și din acest punct de vedere nu se poate pune problema unei implicări militare române în această criză", a declarat Cristian Diaconescu.
"De ce s-ar teme? Discutăm despre reziliența unui vecin al României în fața unei agresiuni din partea unui start posesor de arme nucleară.
Un astfel de precedent nu poate fi acceptat de nicio țară din lume, mai ales de România. Că o cedare, o flexibilitate din acest punct de vedere ar fi semnalizată, cine ar avea preocupări? În primul rând, ar trebui să răspundă la o întrebare dacă Ucraina, la un moment dat ar cădea, cine ar urma? Și dacă ne uităm pe hartă și dacă vedem atacurile din zona Dunării și a Mării Negre, cred că cred că răspunsul este cât se poate de clar.
Ucraina trebuie să reziste pentru a-și apăra țara și poporului. Restul aspectelor, depind evident de concluziile pe care fiecare națiune știe să le tragă dintr-o dintr-o astfel de agresiune", a declarat Cristian Diaconescu.