Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a anunțat că marți, 30 mai, poliţiştii de penitenciare vor fi în grevă japoneză.

Polițiștii din penitenciare, deranjați de modificarea vârstei de pensionare

Cosmin Dorobanțu, Președinte la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a vorbit în exclusivitate pentru știrilekanald.ro despre greva polițiștilor din penitenciare și despre intențiile pe care le au prin această grevă.

”Această grevă a survenit în urma minciunilor spuse de către prim-ministrul României, Nicolae Ciucă și de către președintele PSD, Marcel Ciolacu, care acum două luni de zile spuneau că pensiile militare nu vor fi modificate. Ei bine, după două luni de zile în spațiul public, cei doi factori decidenți politici au anunțat că vor modifica pensiile militare de stat într-o manieră dezavantajoasă pentru polițiștii de penitenciare. Practic, se majorează baza de calcul care stabilește cuantumul pensiei și se va majora vârsta de pensionare a polițiștilor de penitenciare la 65 de ani și se va supra impozita pensia acestei categorii socio-profesionale. La noi în penitenciare, speranța de viață este undeva la 62 de ani, iar dacă Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor majora vârsta de pensionare la 65 de ani, metaforic vorbind, știu că este cinic, colegii mei vor ieși la pensie direct în sicriu , a spus Cosmin Dorobanțu.

Citește și: Ministrul Educaţiei, prima reacţie despre greva profesorilor: ”Nu vom lăsa niciun elev fără situaţie neîcheiată și fără posibilitatea de a da examenele”

Cosmin Dorobanțu - Președinte la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

Cosmin Dorobanțu - Președinte la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

[Sursa foto: Cosmin Dorobanțu - Facebook]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Au o experiență cei doi politicieni în a-i determina pe români să moară de foame și de frig în casă, așa cum s-a întâmplat în iarna anului 2022.

Nu vrem nici noi să facem să ajungem în situația aceasta, pentru că un agent de poliție penitenciară v-a ieși la pensie, cu o pensie sub nivelul minim de trai, sub coșul zilnic despre care politicienii refuză să vorbească în spațiul public. Nu poți trăi și supraviețui cu un venit la pensie care este mai mic de nivelul coșului zilnic, minim. Începând de mâine, pe o perioadă cuprinsă între 2 și 4 ore, toți polițiștii de penitenciare nu vor intra în serviciu, urmând ca începând de joi să blocăm activitatea penitenciarelor la propriu, prin exces de zel , a adăugat președintele FSANP.

Sindicaliștii cer deblocarea posturilor vacante

Acțiunile sindicale sunt pe o perioadă nedeterminată, noi săptămâna viitoare am primit o invitație la Ministerul Justiției, am fost contactați de către Ministerul Justiției să avem o întâlnire cu Ministrul Justiției, pentru că domnia sa trebuie să ne reprezinte în fața Guvernului României, să spună care sunt particularitățile profesiei de polițist de penitenciare, care sunt riscurile modificării pensiilor militare, și cu toate că acest sistem nu mai este atractiv. Deja avem sub un candidat la școlile care pregătesc personal pentru Poliția Penitenciară, iar modificarea regulilor jocului în timpul jocului, pentru că dacă acum 15 ani când am intrat în sistemul penitenciar știam ce salariu o să am, știam cât o să lucrez, care este vârsta la care voi ieși la pensie, știam cu ce pensie voi ieși, uitați că după 15 ani politicienii schimbă regulile jocului, în timpul jocului și nu mai face predictibil și nu mai face clar acest parteneriat social între cetățean și instituțiile de forță ale statului”, a

mai precizat Cosmin Dorobanțu.

Citește și: Elena Udrea a izbucnit în plină grevă a profesorilor: ”Costul lunar cu un deținut e cât trei salarii de profesor sau patru pensii normale”

Sindicaliștii cer deblocarea posturilor vacante din penitenciare.

Sindicaliștii cer deblocarea posturilor vacante din penitenciare.

[Sursa foto: Admitere Poliția Penitenciară - Facebook]

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Sindicațiștii  au anunțat că poliţiştii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea puşcăriilor prin „exces de zel”. Primul penitenciar blocat va fi Craiova, urmat de Bistriţa şi Bacău. Metoda excesului de zel a fost preferată, pentru că poliţiştii de penitenciare nu au dreptul la grevă, precizează FSANP. În schimb, metoda ocolitoare a grevei şi anume „excesul de zel” înseamnă respectarea cu stricteţe a legilor, regulamentelor şi procedurilor interne care blochează poliţia penitenciară.

Angajații din penitenciare au ca revendicări: intenția politicienilor de a modifica vârsta de pensionare, sub finanțarea sistemului cu privire la articolele bugetare necesare bunei desfășurări a activităților de pază și supraveghere, neaplicarea legii 153/2017 în integralitatea ei, plata normei de hrană conform valorii actualizate, plata salariului de grad la valoarea actuală, deblocarea posturilor vacante. Organizațiile sindicale care participă la acțiunea de protest de miercuri 31 mai 2023 totalizează peste 8.000 de membri de sindicat din 12.500 de salariați și acoperă toate unitățile din Poliția Penitenciară.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si