EXCLUSIV: Studentul român care face artă în Paris/ Herman Petre: ”România este o țară care mă face foarte mândru și mi-ar plăcea să colaborez cu artiști români”
Herman Petre a plecat de la vârta de 6 ani în Maroc , iar mai apoi a urmat facultatea de Artă în Franța, acolo unde își dorește să devină un artist cunoscut și să se poată întreține 100% din pasiunea lui.
Herman Petre a lăsat în urmă România încă de când era mic, atunci când părinții săi au decis să se mute în Maroc pentru o viață mai bună. El s-a adaptat rapid, chiar dacă a fost înscris la o școală italiană. În timp, el a reușit să învețe pe lângă română, alte 4 limbi străine, respectiv engleză, franceză, arabă și italiană. Cât despre pasiunea sa pentru desen, Herman a povestit că l-a atras încă de mic, atunci când desena pe pereții din casă.
Cum ai devenit pasionat de artă și cât de grea a fost facultatea la Montpellier?
Tânărul de 24 de ani a povestit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre facultatea pe care a urmat-o la Montpellier, despre lucrările sale, dar și despre ce a pregătit pentru finalul de masterat.
”Am plecat din România la vârsta de 6 ani pentru a merge în Maroc și țin multe amintiri frumoase de acești 12 ani pe care i-am trăit la Casablanca. Pasiunea pentru desen nu a venit de la cursuri, deoarece în perioada aia unde eram la colegiu învățam istoria artei, dar a venit prin plăcerea de a experimenta. Am luat plăcerea de a descoperi singur cum se face o lucrare, cum să organizez și să dezvolt și un stil pentru că sunt autodidact în practica mea”,
a explicat Herman.
”Aș zice că am cam vreo 200 de lucrări, dar sunt cam 100 care contează și pe care le asum acum. Când faci artă în momentul prezent ai nevoie să creezi, dar uneori nu ai timp să faci un pas înapoi ca să analizezi ce ai făcut și de aceea nu toate lucrările pe care le facem rezistă testul timpului pentru că ne schimbăm ca persoane, dar și cunoașterile și gusturile sau subiectele care ne interesează la acel moment”, a
adăugat studentul.
Herman a creat un proiect prin care își dorește ca lumea să descopere artiștii și să facă expoziții în marile capitale ale lumii
Despre anii de facultate, Herman spune că nu au fost grei și de pe urma lor a avut atât de multe lucruri de învățat. Mai mult, în prezent, deși abia termină programul de masterat, el deja lucrează într-o galerie de artă.
”Școala nu a fost grea în sine pentru multe chestii le știu deja, dar a fost mai greu să mă organizez între alternanța, școală și viața de zi cu zi.
Am sacrificat doi ani pentru masterul ăsta și nu mi-am permis în același timp să fiu foarte productiv pe plan creativ în arto, dar nu regret pentru că lucrând într-o galerie de artă mi-am permis să văd cum lucrează lumea artei și greutățile artiștilor de a trăi din arta lor. Mulți artiști lucrează, produc, dar nu este foarte ușor să fii expus sau să fii reprezentat de o galerie”,
a explicat Herman Petre.
”Pentru lucrarea de sfârșit de an a trebuit să pregătesc un raport despre expoziția pe care o organizez la acest moment, unde o să expun o artistă pe nume Caroline Deletoille și expoziția se cheamă MACTE Animo. În raport analizez cum am descoperit artista, care este planul de comunicare și încerc să pun în mișcare tot ce am învățat. Obiectivul meu este să dau o oportunitate și vizibilitate acestei artiste și de ce nu, poată să vândă din lucrări. Am creat un proiect curatorial pe nume Kontemporama, obiectul lui fiind să facă lumea să descopere artiști în fiecare an și dacă modelul economic a proiectului se susține singur, de ce nu, de a face mai multe expoziții în fiecare mare capitală a lumii artei, ca la New York, Londra, Berlin. Expoziția unde sunt comisar de expoziție este un challange pentru mine”, a mai adăugat tânărul.
”Sper că într-o zi nu o să mai existe în societate stigmatul de a fi artist contemporan”
El a vorbit și despre planurile de viitor, dar și despre țara lui natală, unde spune că s-ar reîntoarce doar pentru colaborări cu diferiți artiști.
”Pentru moment nu am un plan precis, dar obiectivul meu în viitor este să mă autosusțin prin investiții care îmi aduc un venit pasiv în fiecare lună și să pot să-mi practic pasiunea 100% fără să mă gândesc la costurile de producție sau cum să supraviețuiesc zilei de mâine. Obiectivul meu principal este să nu-mi vând lucrările pentru că este mai mult de pierdut decât de câștigat, însă îmi place să le împrumut la muzee sau instituții artistice pentru o perioadă. În lumea artei aș zice că modelul meu este Damien Hirst, deoarece nu îi este frică să se reinventeze și încearcă de multe ori să sară limitele artei”, a precizat Herman.
”România este o țară care mă face foarte mândru să fiu român și pe care o țin foarte aproape de inimă, dar nu cred că m-aș întoarce să locuiesc, dar mi-ar plăcea să colaborez cu artiștii români sau să expun în România. Drumul spre creație nu este unul ușor, dar este unul care merită trăit pentru cei care se simt în stare mental să-l continue. Pentru a putea supraviețui peste hotare sau ca artist trebuie să ai o viață disciplinată, să știi ce pui pe primul plan, deoarece multă lume crede că lucrările se fac rapid, dar nu merge așa. Și disciplina economică este importată, deoarece trebuie să știi să economisești. Într-o carieră artistică trăiești multe emoții printre care supărări, fericiri, persoane care nu cred în tine sau în viziunea ta, îndoieli pentru ceea ce creăm. Sunt foarte recunoscător de încrederea pe care au avut-o părinții mei în parcursul meu și sper că într-o zi nu o să mai existe în societate stigmatul de a fi artist contemporan și că pe hârtie sună mai bine să fii doctor sau avocat”, a conchis artistul.