Au fost clipe de coșmar pentru cei cinci pasageri ai submarinului Titan, în ceea ce trebuia să fie o experiență inedită de observare a epavei Titanicului. Un american, un francez, un britanic şi doi britanici de origine pakistaneză s-au scufundat duminică în abis la bordul Titan, un submersibil conceput pentru cinci persoane, cu o lungime de aproximativ 6,5 metri. Biletele pentru submersibilul Titanic au costat 250.000

de dolari (195.000 de lire sterline).  

Submarinul Titan, singura misiune cu echipaj uman pe Titanic  în 2023

Contactul cu ambarcaţiunea a fost pierdut la mai puţin de două ore de la lansarea acestuia. Marţi la prânz, Garda de Coastă a SUA a avertizat că mai rămăseseră "aproximativ 40 de ore de aer respirabil" la bord. 

Citește și: Paza de Coastă americană, anunț dramatic: Pasagerii submersibilului Titan au murit- UPDATE

Contactul cu ambarcaţiunea a fost pierdut la mai puţin de două ore de la lansarea acestuia.

Contactul cu ambarcaţiunea a fost pierdut la mai puţin de două ore de la lansarea acestuia.

[Sursa foto: Profimedia]

Marți, în zona unde erau efectuate căutările au fost interceptate sunete subacvatice de un avion P-3 canadian. Descoperirea a determinat echipele să îşi mute operaţiunile de căutare subacvatică robotizată „în încercarea de a explora originea zgomotelor”, a declarat miercuri Paza de Coastă într-o serie de tweet-uri. 

Ultimele clipe pentru pasagerii Titan

”Feedbackul acustic suplimentar a fost auzit şi va ajuta la direcţionarea activelor de suprafaţă şi, de asemenea, indică speranţa continuă a supravieţuitorilor”, a declarat CNN citând nota guvernamentală actualizată, informează  news.ro.  Ieri, practic, în jurul orei 14:00, ora României,

cei cinci miliardari de la bordul Titan rămâneau fără rezerve de oxigen.

Citește și: Paza de Coastă americană: o zonă de fragmente a fost descoperită în apropiere de Titanic, în timpul căutării submarinului turistic Titan

Psihologul Radu Leca a vorbit  în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre scenariile posibile în cazul dispariției submarinului, cât și despre cum ar acționa în aceste clipe de coșmar cei 5 pasageri. 

”Pot exista patru scenarii. Primul este un accident clar, al doilea o tentativă de marketing extrem, cel de-al treilea scenariu ar fi o neînțelegere între membrii echipajului, care a condus la un eveniment negativ, iar ultimul scenariu ar fi o provocare între miliardari”, a spus Radu Leca.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Radu Leca - psiholog

Radu Leca - psiholog

[Sursa foto: Radu Leca - Facebook]

”  În acest moment, cunoscând faptul că mai au doar puțin oxigen și existând doar întuneric în jurul lor, cred sincer că sunt resemnați.  Orice încercare de scăpare din submarin este trecută sub tăcere. Ideile nu au cum să se materializeze  ”,   a precizat Radu Leca.

Ce este o implozie?

Seara trecută  însă, pe 22 iunie, contraamiralul John Mauger, comandantul Districtului numărul unu al Gărzii de Coastă a SUA, a declarat că un vehicul operat de la distanță din Horizon Arctic a descoperit rămășițe ale submarinului Titan la aproximativ 1.600 de metri distanță de prova Titanicului de pe fundul mării.

”Aduc cele mai sincere condoleanțe familiilor”, spune oficialul potrivit  The Guardian.

"Deci, la acea adâncime, presiunea probabil este de peste 2 tone pe centimetru pătrat, de peste 350 de ori mai mare decât presiunea de pe Pământ. Orice mică fisură ar putea provoca o implozie imediată, ceea ce ar distruge vasul", a declarat Tom Maddox, director executiv al Underwater Forensic Investigators, care a participat la o expediţie pe Titanic în 2005. 

Rămășițe submarinului Titan au fost descoperite la aproximativ 1.600 de metri distanță de prova Titanicului de pe fundul mării.

Rămășițe submarinului Titan au fost descoperite la aproximativ 1.600 de metri distanță de prova Titanicului de pe fundul mării.

[Sursa foto: Profimedia]

Așadar, opusul unei explozii, o implozie este atunci când un obiect se prăbuşeşte brusc şi violent în sine. La acele adâncimi, submersibilul este supus unei presiuni uriaşe şi chiar şi cel mai mic defect structural ar putea fi dezastruos, spun experţi citaţi de CNN. O implozie catastrofală se produce la o viteză de peste 2.400 de kilometri pe oră, a declarat pentru CNN Aileen Marty, fost ofiţer de marină şi profesor la Florida International University. Ea spune că întreaga construcţie s-a prăbuşit înainte ca indivizii din interior să realizeze că existră o problemă.

"Au murit într-un mod în care nici măcar nu şi-au dat seama că erau pe cale să moară. În cele din urmă, printre multele moduri în care putem muri, acesta este nedureros", dă asigurări specialista.

Titan, un eșec de la primele testări

Într-o postare din anul 2019, publicată pe site-ul Ocean Gate, compania a susținut că atunci când a fost fondată ”obiectivul său a fost de a urmări cel mai înalt nivel rezonabil de inovare”. ”A aduce o entitate externă la curent cu fiecare inovație înainte ca aceasta să fie supusă testelor în lumea reală este anatema pentru inovarea rapidă”, a declarat atunci compania. În anul 2018, compania a amânat călătoriile spre Titanic, după testele în ape adânci din Bahamas, unde sistemul electronic al Titan ai fi ”suferit daune provocate de fulgere care au afectat peste 70% din sistemele sale interne”.

Citește și: OceanGate poate câștiga orice proces legat de submarin: „Toată lumea de la bord știa că aceasta nu era o vacanță”

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Spre finalul lui 2022, CBS și-a trimis corespondentul, David Pogue într-o testare a submarinului. El a semnat chiar o declarație pe propria răspundere în care și-a asumat că ”nava este un vas sumsibil experimental care nu a fost aprobat sau certificat de niciun organism de reglementare și care ar putea avea ca rezultat vătămări fizice, dizabilități, traume emoționale sau moarte”. Chiar și așa, în timpul călătoriei lui Pogue, submarinul a fost pierdut aproximativ cinci ore, în timp ce el se afla pe o navă deasupra apei.

”Ei încă puteau trimite mesaje scurte către submarin, dar nu știau unde se află”, a adăugat el. Mai mult, vasul era operat cu ajutorul unui simplu controller de consolă video.

Incertitudini înainte de călătoria spre Titanic

Mătușa lui Suleman Dawood, pasagerul de 19 ani de pe submersibilul Titan, susține că acesta era "îngrozit" înainte de călătorie. În zilele de dinainte ca submersibilul Titan să pătrundă în ocean, în largul coastei Newfoundland, Canada, studentul de 19 ani care își însoțea tatăl în expediție și-a exprimat ezitarea să meargă, a declarat mătușa sa într-un interviu, joi. 

Azmeh Dawood, sora mai mare a omului de afaceri pakistanez Shahzada Dawood, a declarat pentru NBC News că nepotul ei, Suleman, a informat o rudă că "nu era se simțea în stare de asta" și s-a simțit "îngrozit" de călătoria pentru a explora epava Titanicului. Ea a fost devastată, joi, când OceanGate, compania din spatele expediției Titan, a confirmat că toți cei cinci pasageri de la bord erau morți.  

Mătușa pasagerului de 19 ani susține că tânărul era îngrozit înainte de călătorie.

Mătușa pasagerului de 19 ani susține că tânărul era îngrozit înainte de călătorie.

[Sursa foto: Engro Corporation Limited]

Nu a fost surprinsă când a aflat că fratele ei cumpărase bilete pentru misiunea OceanGate. Dar nu era ceva ce ea, personal, ar fi făcut vreodată: "Dacă mi-ai fi oferit un milion de dolari", a spus ea, "nu aș fi intrat în Titan".

Azmeh și-a petrecut o parte a după-amiezii de joi uitându-se la fotografiile vechi de familie, încercând să dea un sens tragediei care s-a întâmplat.

"Mă simt foarte rău că întreaga lume a trebuit să treacă prin atât de multe traume, atât de mult suspans", a spus ea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si