EXCLUSIV. Subteranele întunecate ale fabricării de droguri. Bogdan Curelea: "Pot fi explozii și incendii catastrofale în laboratoarele clandestine"
Președintele Asociației de Luptă Antidrog, Bogdan Curelea, trage un semnal de alarmă cu privire la pericolele majore pentru sănătatea și securitatea publică pe care le atrage producția ilegală de amfetamine.
Author: Sorin Negru marți 10 octombrie 2023 , 17:16
Producția ilegală de amfetamine cu utilizarea de substanțe chimice periculoase este o activitate ilegală care pune în pericol sănătatea și securitatea publică, atrage atenția Bogdan Curelea.
Președintele Asociației de Luptă Antidrog spune că riscurile asociate cu practica producției de amfetamine sunt semnificative, iar consecințele legale și sociale sunt grave.
"Utilizarea unor substanțe chimice volatile și inflamabile precum acidul sulfuric și soda caustică poate duce la explozii și incendii catastrofale în laboratoarele clandestine", arată Bogdan Curelea, într-un material transmis redacției StirileKanalD.ro.
Potrivit acestuia, amfetaminele sunt substanțe psihotrope cu potențial de abuz, și fabricarea lor ilegală implică utilizarea de substanțe chimice periculoase precum acidul sulfuric, soda caustică și altele.
Aceste activități ilegale reprezintă o amenințare serioasă la adresa sănătății și securității publice.
Specialistul în lupta antidrog explică mai jos procesul de fabricare a amfetaminelor, riscurile implicate și consecințele grave pentru cei implicați și pentru comunitate.
Care sunt pericolele din procesul de fabricare a amfetaminelor
Producția ilegală de amfetamine implică folosirea unor substanțe chimice periculoase, inclusiv acid sulfuric și soda caustică.
În anumite cazuri, producătorii ilegali pot încerca să obțină și derivate ale mercurului.
Procesul de fabricare este adesea efectuat în laboratoare clandestine sau "în cadă," unde substanțele chimice sunt amestecate și procesate pentru a produce amfetamine.
Alături de el, hidroxidul de sodiu (soda caustică) și acidul acetic glacial sunt considerate reactivi chimici esențiali și sunt supravegheate la nivel internațional, deoarece sunt utilizate în sinteza drogurilor de tip amfetamină, precum și a altor substanțe psihoactive în laboratoare clandestine.
Un alt precursor relevant este nitropropena, care se utilizează în combinație cu reactivi chimici specifici.
Uleiul de amfetamină obținut în acest proces nu este potrivit pentru consumul uman și este ulterior convertit în amfetamină sulfat prin intermediul acidului sulfuric. Aceasta reprezintă forma predominantă a amfetaminei întâlnite pe piața drogurilor.
Pentru a completa procesul de producție a amfetaminei, singurul ingredient care le mai lipsea celor doi producători era un derivat al mercurului.
Erau pregătiți să încerce chiar și această opțiune, iar preocuparea lor se concentra asupra posibilității de a obține suficient de mult mercur, eventual spargând termometre.
Utilizarea unor substanțe chimice volatile și inflamabile precum acidul sulfuric și soda caustică poate duce la explozii și incendii catastrofale în laboratoarele clandestine.
Consecințe de lungă durată asupra sănătății
Producția ilegală de amfetamine implică manipularea substanțelor chimice periculoase care pot provoca leziuni grave ale pielii, ochilor și sistemului respirator.
Expunerea la aceste substanțe poate avea consecințe de lungă durată asupra sănătății.
Producția de amfetamine în condiții necorespunzătoare poate duce la contaminarea produselor cu bacterii sau substanțe chimice reziduale, punând în pericol sănătatea consumatorilor finali.
Riscuri majore legate de etnobotanice
Etnobotanicele, cunoscute și sub numele de "droguri legale" sau "droguri sintetice", sunt substanțe chimice proiectate pentru a imita efectele drogurilor ilegale, dar sunt fabricate în mod intenționat pentru a evita reglementările legale.
Și aceste substanțe pot fi extrem de periculoase pentru sănătate și pot avea consecințe grave.
Combinația de substanțe chimice necunoscute, cum ar fi cele achiziționate pe internet, cu solvenți periculoși precum acetona și cu plante medicinale precum ceaiul de nalbă poate fi deosebit de riscantă.
Aceste substanțe pot provoca efecte imprevizibile și pot pune în pericol sănătatea și viața consumatorilor.
Producția ilegală de amfetamine cu utilizarea de substanțe chimice periculoase este o activitate ilegală care pune în pericol sănătatea și securitatea publică. Riscurile asociate cu această practică sunt semnificative, iar consecințele legale și sociale sunt grave.
"Este important să se conștientizeze pericolele implicate și să se evite orice implicare în aceste activități ilegale, promovând în schimb educația și prevenția pentru a combate utilizarea și producția de amfetamine ilegale", atrage atenția Bogdan Curelea.