EXCLUSIV- Teo Bichir, argint la Olimpiada Internațională de Astronomie: ”Țara noastră nu oferă atât de multe oportunități în acest domeniu”

Teo Bichir, elev în clasa a X-a a reușit performanța de obține pentru România o medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, în Grecia.

Theodor Bichir este elev în clasa a X-a la Liceul Internațional de Informatică din București. Tânărul este fascinat de științele spațiului și este mai curios pe zi ce trece să afle detalii despre tot ceea ce înconjoară.

Theodor, pasionat de observațiile cu telescopul și de escaladare

În perioada 24-30 septembrie 2023, Theodor a participat la a doua ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, desfășurată în Volos, Grecia, olimpiadă inițiată de România în anul 2022.

La această olimpiadă, elevii au obținut în total trei medalii de argint și două de bronz pentru România. A fost o experiență inedită pentru tânăr, care spune că această pasiune i-a fost insuflată de colegii săi mai mari care îl ajută la orice pas. Pentru viitor Teo are planuri mari pentru care este dispus să muncească mult.

”Teo Bichir este un adolescent de 15 ani, pasionat de fizică, astronomie și matematică, ce speră să facă din aceste pasiuni o carieră.

Are în palmares 4 medalii de bronz, o medalie de argint și o medalie de aur la Olimpiadele Naționale de matematică, fizică și astronomie și cel mai nou rezultat, medalia de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru juniori. În afară de olimpiade, îmi place să joc fotbal, să merg la observații cu telescopul și cel mai mult îmi place să escaladez munți. Vara aceasta între doua Olimpiade am urcat pe cel mai înalt munte din Africa de Nord, Toubkal, 4167m, stabilind un nou record personal”
,
a povestit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, Theodor Bichir.

Theodor Bichir - elev în clasa a X-a la Liceul Internațional de Informatică din București

Theodor Bichir - elev în clasa a X-a la Liceul Internațional de Informatică din București

(sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro)

Citește și: Ministerul Educației a făcut anunțul. Bursele studenților au crescut semnificativ. ,,Vor fi stabilite prin hotărâre a senatului instituției de învățământ superior de stat, la propunerea Consiliului de administrație''

”Pasiunea pentru astronomie mi-a fost insuflată de colegii mei din clasele mai mari, ei ajutându-mă să descopăr tainele acestei discipline care nu se predă în școli.

Mereu am fost pasionat de științele exacte, iar cunoștințele deprinse de la fizică m-au ajutat să apreciez și să descifrez frumusețea întinderii infinite de stele și galaxii ce se află deasupra noastră”, spune tânărul. 

Sunt elevii olimpici apreciați la adevărata lor valoare în România?

Despre ultima olimpiadă la care a participat, adolescentul a explicat că l-a ajutat să-și testeze limitele, dar și să stabilească legături cu alți elevi din toată lumea.

De asemenea, Teo a spus că olimpiada i-a oferit prilejul de a-și promova țara la nivel mondial, chiar dacă nu a fost el cel care a obținut medalia de aur așa cum își dorea.

”Olimpiada a însemnat o oportunitate de a-mi testa limitele și de a da tot ce e mai bun din mine. A fost un prilej de a concura și mă compara cu cei mai buni elevi la această disciplină din toată lumea.

Pe lângă partea academică, olimpiada a însemnat un schimb de experiențe cu persoane din culturi diferite și noi prietenii cu oameni ce îmi împărtășesc pasiunea pentru astronomie. Nu în ultimul rând, mi-am dorit să îmi promovez țara pe plan mondial, iar această olimpiadă mi-a dat șansa să fac acest lucru. Având în vedere cantitatea de muncă și de efort depus în pregătirea pentru olimpiadă, mă așteptam să mă întorc acasă cu o medalie, deși nu îi știam culoarea.
Desigur, visul oricărui olimpic este să se întoarcă acasă cu o medalie de aur, eu însumi având acest vis, dar competiția a fost aprigă și subiectele pe măsură”
, precizează Theodor.

În curând Teo va participa la Olimpiada Internațională de Astronomie, care va avea loc în China între 6 și 14 noiembrie.

În curând Teo va participa la Olimpiada Internațională de Astronomie, care va avea loc în China între 6 și 14 noiembrie.

(sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro)

Citește și: EXCLUSIV -Profesorul Anului din mediul rural: ”A fost o reușită, copiii au citit mai mult decât ar fi făcut-o vreodată dacă ar fi fost obligați”

L-am întrebat pe tânăr și dacă consideră că olimpicii și cei cu rezultate excepționale la învățătură sunt apreciați la adevărata lor valoare în România. El a spus că nu îi este deloc ușor să răspundă, deoarece mai sunt multe lucruri de pus la punct în sistemul educațional. În primul rând niște programe de susținere pentru elevii care vor să facă performanță ar fi de ajutor.

”Ce pot eu să spun este că până la nivelul de olimpic național, nu cred că există niște programe prin care statul român să susțină elevii excepționali, așa că trebuie să ajungi medaliat național fie învățând singur, fie cu ajutorul unor profesori dedicați ce sunt dispuși să te ajute în afara școlii, fie al meditațiilor, cum era cazul meu în gimnaziu. De asemenea, se poate apela la ajutorul unei instituții private, pline de profesori ce sunt dornici să te ajute și care fac pregătire specializată pentru olimpici, situația în care mă aflu eu în prezent. Dar, odată ce ești calificat în lotul olimpic, statul îți pune la dispoziție tot ce ai nevoie, asigurându-ți pregătiri centralizate, cazare în cadrul acestor pregătiri, deplasări și toate costurile necesare pentru a face performanță, aș a că, din punctul acesta de vedere m-am simțit apreciat”, explică elevul.

Theodor Bichir - elev în clasa a X-a la Liceul Internațional de Informatică din București

Theodor Bichir - elev în clasa a X-a la Liceul Internațional de Informatică din București

(sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro)

Tânărul își dorește să lucreze în afara României, deoarece țara nu-i oferă prea multe oportunități

În curând Teo va participa la Olimpiada Internațională de Astronomie, care va avea loc în China între 6 și 14 noiembrie.

”Următoarea provocare din viitorul apropiat va veni sub forma Olimpiadei Internaționale de Astronomie, organizată între 6 și 14 noiembrie în Bejing, China, de unde sper că mă voi întoarce victorios, cu o medalie de aur la gât. Cât despre carieră, mi-ar plăcea să activez în domeniul cercetării în fizică sau astrofizică. Din păcate, țara noastră nu oferă atât de multe oportunități în acest domeniu, așa că mă văd lucrând în afara granițelor țării. Oriunde voi fi, nu voi lăsa România în spate și voi căuta activ să o ajut, întrucât aici am crescut și aici îmi sunt familia și prietenii”, a mai spus în cele din urmă Theodor Bichir.


Editor web
Îți Recomandăm Și...