VIDEO- EXCLUSIV : ”Toată lumea a fugit în stradă, le-a fost frică să se întoarcă în casă”. Mărturiile cutremurătoare ale unor români după cutremurul din Maroc
Peste 1300 de oameni și-au pierdut viața în noaptea de vineri spre sâmbătă în urma cutremurului devastator din Maroc, iar peste 1800 de persoane sunt rănite. Două românce stabilite în Maroc au povestit cum s-a simțit cutremurul.
Author: Stefania Pavel sâmbătă 09 septembrie 2023 , 12:58
Update: Bilanțul victimelor cutremurului puternic din Maroc a crescut la peste 2.000 de morți și un număr similar de răniți. Ministerul de Interne spune că peste 1.400 au răni grave, iar cele mai multe victime sunt în provinciile de la sud de Marrakesh.
Mai multe țări au oferit deja ajutor Marocului, printre care Italia, Spania, Franța și SUA. Crucea Roșie Internațională a avertizat însă că ar putea dura ani de zile pentru a repara satele devastate și centrele vechi ale orașelor.
"Ne bazăm pe un răspuns care va dura luni, dacă nu chiar ani", a declarat Hossam Elsharkawi, directorul organizației pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Crucea Roșie s-a angajat deja să deblocheze un milion de franci elvețieni (900.000 de lire sterline; 1,1 milioane de dolari) din Fondul de urgență pentru intervenții în caz de dezastre al organizației pentru a sprijini misiunea.
Lachen Haddad, senator marocan și fost ministru al turismului, a declarat pentru BBC că eforturile de salvare în satele mici și izolate au fost îngreunate de terenul dificil din Munții Atlas.
Cu toate acestea, echipele de salvare- inclusiv armata- au jucat un "rol foarte eroic" pentru a ajunge în zeci de sate, iar "pe măsură ce ajung în comunități, pe măsură ce încearcă să îndepărteze dărâmăturile, găsesc supraviețuitori, găsesc morți", a spus Haddad.
Armata marocană a curățat acum unul dintre principalele drumuri către zonele cele mai afectate de cutremurul de vineri, permițând astfel ca asistența medicală să ajungă la oameni.
Haddad și-a exprimat speranța că vor fi găsiți mult mai mulți supraviețuitori, dar a spus că se teme că numărul morților va crește probabil. El a spus că autoritățile locale se descurcă în prezent, dar că ar putea fi nevoie de ajutor internațional mai târziu.
Update: Cel puțin 1.300 de persoane au murit și peste 1.800 sunt rănite din cauza cutremurului, potrivit postului public de televiziune Al Aoula, care a citat Ministerul de Interne.
Marocul va respecta trei zile de doliu în urma dezastrului, a anunțat sâmbătă Palatul Regal.
La lăsarea întunericului în Maroc, cei care au avut casele distruse de cutremurul mortal cu magnitudinea de 6,8 grade s-ar putea să se trezească din nou dormind pe străzi. Echipele de căutare și salvare încearcă să ajungă la cei afectați în apropierea epicentrului montan, iar experții avertizează că numărul morților ar putea continua să crească.
Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a dat ordin să se înființeze o comisie pentru servicii de ajutorare, care va asigura îngrijire, locuințe și alimente pentru persoanele afectate.
Guvernul marocan afirmă că bilanțul a ajuns la 1.037 de morți și peste 1.200 de răniți, relatează Associated Press (AP).
A fost prăpăd în noaptea de vineri spre sâmbătă în Maroc, la ora locală 23.11, după ce un cutremur cu magnitudinea 6,8 a provocat sute de morți și răniți.
În aceste moment, se caută supraviețuitori în continuare. Cutremurul care a lovit vineri seara provincia Al Haouz s-a soldat cu 820 de morți și 672 de răniți, dintre care 205 grav, în provinciile și prefecturile Al Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua și Taroudant, potrivit unui bilanț actualizat al Ministerului de Interne.
Clădiri din orașul vechi din Marrakech au fost distruse
Un oficial local a declarat că cele mai multe dintre decese au avut loc în zonele montane, greu accesibile. Acesta a fost cel mai mortal cutremur din Maroc cel puțin de la cel din 2004, când un cutremur produs în nordul munților Rif a ucis peste 600 de persoane, conform sursei citate. Peste 300 de persoane au fost raportate ca fiind rănite în urma cutremurului, despre care oficialii locali spun că a provocat cele mai multe pagube în zonele rurale.
Cutremurul, care s-a produs în centrul localității Ighil, a avut o magnitudine de cel puțin 6,8 grade, deși unele măsurători îl consideră mai mare.
În Marrakech, unele clădiri din orașul vechi, aflat în patrimoniul mondial UNESCO, au fost avariate sau distruse. Mai mulți lideri mondiali, printre care Emmanuel Macron, Volodymyr Zelenskiy, Narendra Modi și Olaf Scholz au trimis mesaje de susținere.
”S-a simțit groaznic”
O româncă a povestit în exclusivitate pentru stirilekanal.ro despre tragedia din Maroc, respectiv din Marrakech, acolo unde stabilită cu familia.
”S-a simțit groaznic. Toată lumea a fugit în stradă după ce s-a terminat. Au rămas în stradă până la răsăritul soarelui, le-a fost frică să se întoarcă în casă. La ora 7, ora Marocului era 632 de morți și vreo 329 de răniți”, a explicat românca.
”Azi noapte a circulat un mesaj vocal de la geolog cum că nu ar mai fi replici. Azi noapte când a fost cutremurul, am căutat pe net și ziceau că au fost cutremure mici înaintea celui mare. În zona unde stăm noi nu s-a dărâmat nimic, în zona veche a orașului”, a mai spus aceasta.
Tot din Marrakech, doi români a spus că seismul s-a simțit foarte puternic, dar acum sunt în afara oricărui pericol.
”Eu lucrez în Casino și aseară mă îndreptam spre muncă și eram în mașină, când am simțit că se mișcă mașina foarte tare. Inițial am crezut că m-a lovit cineva din spate. Apoi soțul m-a sunat și mi-a spus că este cutremur și să mă întorc acasă să văd dacă copiii sunt ok. Electricitatea era căzută. Am ajuns acasă iar copiii dormeau. În rest, s-a instalat o panică mare, oamenii dormeau pe stradă. În partea veche a Marrakech-ului au căzut ziduri, turnurile de la o moschee. Din câte știu, la Marrakech sunt momentan 13 morți”, a declarat Ioana Costin.
”A fost un cutremur foarte puternic, 7 grade pe scara Richeter, în jurul orei 23. În zona în care stăm noi în centru nu căzut clădiri, nu au fost victime, victime au fost pe la periferia Marrakech-ului și în orășelele de lângă. Au căzut multe clădiri în orașul vechiul Medina. Lumea a fost speriată, lumea a dormit pe stradă de frica unor noi replici. Viața acum e ok, nu e ceva deosebit ”, a spus Andrei.
Cutremurul s-a simțit și la Casablanca
De asemenea, o altă româncă stabilită la Casablanca a povestit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro că acolo cutremurul s-a simțit rău, însă clădirile nu au fost afectate.
”La noi a fost ca un vânt puternic și a început să se miște casa rău...sperietura a fost mare. Aici din 1975 a fost ultimul, lumea nu își mai amintește să mai fi fost”, a spus Elena.
Martorii au descris cum cutremurul a lovit de trei ori. Faisal Baddour, un inginer, a declarat pentru agenția de presă franceză Agence France-Presse: ”Sunt familii care încă dorm afară pentru că am fost foarte speriați de forța acestui cutremur. A fost ca și cum un tren trecea pe lângă casele noastre”.
Francezul Michael Bizet, care deține trei case tradiționale de tip riad în orașul vechi din Marrakesh, a declarat pentru agenție că se afla în pat când s-a produs cutremurul. ”Am crezut că patul meu va zbura. Am ieșit în stradă pe jumătate dezbrăcat și m-am dus imediat să-mi văd riadele. A fost un haos total, o adevărată catastrofă, o nebunie”.
Houda Outassaf, un rezident local, a declarat că se plimba prin piață când pământul a început să se cutremure.
”A fost o senzație cu adevărat uluitoare. Suntem teferi și în siguranță, dar sunt încă în stare de șoc. Am cel puțin 10 membri ai familiei mele care au murit... Abia îmi vine să cred, pentru că am fost cu ei în urmă cu nici două zile”, a spus el.
Moscheea istorică Jemaa el Fnaa s-a prăbușit parțial
Una dintre cele mai faimoase piețe din Maroc, Jemaa el Fnaa, a fost afectată de cutremurul din Marrakesh. În jurul ei există numeroase atracții turistice, clădiri istorice, cafenele și restaurante populare. Însăși moscheea istorică Jemaa el Fnaa s-a prăbușit parțial noaptea trecută.
Între timp, ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a declarat: ”Gândurile noastre sunt alături de victimele și rudele apropiate ale acestui cutremur oribil. Toată solidaritatea noastră cu Marocul și cu poporul său”.
This Indian Vlogger was there at the time of the earthquake in Morocco.
Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj după cutremurul din Maroc.
„Întristat de dezastrul care a avut loc aseară în Maroc. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile celor care şi-au pierdut viaţa în această tragedie. Dorim însănătoşire grabnică răniţilor”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.
Conform MAE, în urma verificărilor, s-a stabilit că membrii grupului de români sunt în siguranţă.
”Referitor la seismul produs la data de 8 septembrie 2023, în zona munţilor Atlas din Regatul Maroc şi care a afectat mai multe oraşe, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Rabat, s-a autosesizat şi a solicitat autorităţilor locale, în regim de urgenţă, informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Până în acest moment, Ambasada României la Rabat nu a primit cereri de asistenţă consulară, având doar o solicitare de informaţii cu privire la situaţia unui grup de cetăţeni români. Ca urmare a acestei solicitări, reprezentanţii ambasadei au întreprins demersuri pentru verificarea situaţiei şi au comunicat familiei că persoanele în cauză sunt în siguranţă”, a transmis MAE.
MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93 şi +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.