Poliţiştii şi procurorii au reușit să destructureze o rețea de traficanți de droguri în județul Dâmbovița. Aceștia au fost prinși chiar în flagrant pe un câmp, după ce au reușit să vândă 20 de kilograme de cannabis. După operațiunea din data de 26 octombrie au fost efectuate 12 percheziții, unde au mai fost descoperite și ridicate aproximativ 33 de kilograme de canabis. Totodată, la o fermă au fost găsite telefoane mobile, cântare electronice de mare precizie, grindere, precum și alte mijloace de probă, potrivit comunicatului.

Sâmbătă, 28 octombrie judecătorul de la Tribunalul București a propus arestarea preventivă a celor 10 persoane reținute, pentru 30 de zile. 

România, proastă gestionare a consumului de droguri din țară

Președintele Asociației de Luptă Antidrog a explicat  în exclusivitate pentru stirilekanald.ro  despre greșelile pe care le face România în tot acest proces al combaterii consumului de droguri, făcând o paralelă la felul în care Occidentul abordează această problemă.

”Utilizăm abordări complet ineficiente. Acțiunile statului român actuale par a fi mai degrabă concentrate pe combaterea consumatorilor de droguri. Este exact acest război împotriva consumatorilor de droguri care pare să contribuie sau să creeze probleme sociale și de sănătate, deoarece nu o substanță sau un individ poate fi considerat singura cauză a consumului de droguri în școli sau a deceselor din cauza supradozei. Abordarea politicii publice în domeniul drogurilor și modul în care statul și societatea se raportează la consumatori pot contribui la dezastrele pe care le observăm.

În România, se pun în aplicare politici antidrog care absorb anual sume considerabile de bani din bugetul statului, dar care, din păcate, se dovedesc a fi complet ineficiente. Aceste strategii sunt învechite și contraproducătoare și au fost abandonate cu mult timp în urmă în Occident în favoarea unor abordări centrate pe sănătatea publică”, a spus Bogdan Curelea.

Sâmbătă, 28 octombrie judecătorul de la Tribunalul București a propus arestarea preventivă a celor 10 persoane reținute, pentru 30 de zile. 

Sâmbătă, 28 octombrie judecătorul de la Tribunalul București a propus arestarea preventivă a celor 10 persoane reținute, pentru 30 de zile. 

[Sursa foto: Poliția Română & DIICOT]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Dorian Popa ar fi fost prins drogat la volan. Artistul ar fi consumat canabis, potrivit unor surse judiciare

Ce ar trebui să facă țara noastră pentru a reduce consumul de droguri?

Pedepsele cu închisoarea ar fi ineficiente în țara noastră, asta deoarece costurile sunt foarte mari. Înainte de toate, implementarea unor politici publice coerente ar trebui să fie prioritară. De-a lungul timpului, numeroase studii au mai demonstrat faptul că indiferent de limitele impuse și de consecințe, dependenții de droguri vor continua să o facă.

”În România, principalul mod de abordare pentru reducerea consumului de droguri se bazează pe pedepsirea infracțiunilor legate de droguri, o abordare care s-a dovedit a fi complet ineficientă în combaterea și prevenirea consumului de stupefiante. Costurile acestor abordări se ridică anual la sume semnificative, iar o estimare conservatoare, care include doar costurile legate de închisorile pentru infracțiunile legate de droguri, se situează la aproximativ 11 milioane de euro. Atragem atenția asupra faptului că abordarea bazată pe „prohibiție” și promovarea unei politici „zero droguri”, care se concentrează pe pedepse severe împotriva consumatorilor de droguri pentru uz personal și utilizează campanii de informare publică sau în școli care induc frica și stigmatizarea consumatorilor, au demonstrat că au limitele lor.

Cererea de droguri este adesea considerată "inelastică," ceea ce înseamnă că oamenii vor consuma droguri indiferent de nivelul restricțiilor, pedepselor, stigmatului, tabuurilor, fricii sau campaniilor care le cer să spună "Nu"”, a adăugat specialistul.

Pedepsele cu închisoarea ar fi ineficiente în țara noastră, asta deoarece costurile sunt foarte mari.

Pedepsele cu închisoarea ar fi ineficiente în țara noastră, asta deoarece costurile sunt foarte mari.

[Sursa foto: Poliția Română & DIICOT]

Citește și: Chef Foa, prima reacție după ce a fost prins drogat la volan: "În weekend am dus distracția prea departe"

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Serviciile integrate de sănătate mentală și fizică, dar și consumul de droguri în condiții de siguranță ar fi cele mai eficiente metode folosite de țările civilizate, care de altfel ar fi avut și rezultate în ceea ce privește această problemă. De asemenea, prin metodele menționate dependenții de substanțe interzise periculoase tind să caute ajutorul, în speranța că vor reuși să se lase de aceste obiceiuri nocive.

”Să luam exemplu din alte țări care au trecut la politici bazate pe sănătatea publică atunci când au realizat că măsurile prohibiționiste au eșuat în reducerea consumului de droguri. Această abordare recentă se concentrează pe interesele consumatorilor și le oferă servicii integrate de sănătate mentală și fizică, reduce stigmatizarea și consum în condiții de siguranță. În statele care au adoptat această filosofie a sănătății publice în politica antidrog, s-a observat o scădere a ratei consumului de droguri, a noilor cazuri de HIV, VHB și VHC, a deceselor legate de consumul de droguri și a supradozelor. Această abordare încurajează mai mulți oameni să caute ajutor medical și psihosocial în cazul consumului problematic de droguri, în comparație cu abordarea "zero droguri." Suntem de părere că România ar trebui să adopte o schimbare fundamentală în abordarea consumului de droguri, inspirată de modelele de succes din alte state”, a explicat în cele din urmă Bogdan Mihai Curelea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si