Conform ultimelor informații, majoritatea ostaticilor luați de Hamas sunt în viață. ”Peste 20 dintre cei 200 de ostatici care se află în prezent în Fâşia Gaza sunt minori. Între 10 şi 20 dintre ei au peste 60 de ani. Majoritatea ostaticilor este în viaţă”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al armatei israeliene. 

Strategia Hamas privind ostaticii

În acest moment numărul exact al ostaticilor Hamas în Fâşia Gaza este incert.

Ei ar fi împărțiți în mai multe zone.

”Așa cum Hamas a anunțat încă din 8 octombrie, ostaticii sunt împărțiți strategic în mai multe zone din Fâșia Gaza, pentru că Hamas se așteaptă la operațiuni de salvare din partea Sayeret Matkal, comandoului de elită al armatei israeliene. Evident, concentrarea unui număr foarte mare de ostatici într-un singur loc face și mai ușor de identificat poziția respectivă de către intelligence-ul israelian. Pentru că un număr mare de ostatici solicită o prezență mare de potențiali doctori, de trupe care păzesc ostaticii.

Acea prezență mare umană poate să fie văzută fie de o sursă a intelligence-ului israelian, o sursă umană, poate să fie văzută prin mijloace electronice”, spune Ovidiu Raețchi, scriitor și istoric specializat în zona Orientului Mijlociu și a Mării Negre, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro.

Hamas deține, în acest moment, circa 200 de ostatici în Fâşia Gaza

Hamas deține, în acest moment, circa 200 de ostatici în Fâşia Gaza

[Sursa foto: AFP]

Citește și: Guvernul României aprobă ajutoare pentru populația afectată din Fâșia Gaza. ,,Ajutorul constă în produse alimentare, apă, haine, pături și încălțăminte''

Unde se află ostaticii luați de Hamas?

Potrivit informațiilor oferite de Tsahal, între 100 şi 200 de persoane sunt date dispărute. Mulți dintre ostatici s-ar putea afla la suprafață. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”Bazându-ne pe o logică potențială a Hamas ar trebui să ne spună că îi vom vedea pe ostatici împărțiți în mai multe zone și nu doar în tuneluri. E posibil ca ei să se afle și în locații la suprafață pentru a face misiunea Tsahal extrem de dificilă. O dată ce ei se află doar în tunel și Tsahal acționează în tunel, șansa de a fi recuperați toți e mai mare. Atunci cred că Hamas-ul a încercat să îi disperseze la maxim, amenințând încă din 8 octombrie că, dacă Israelul încearcă să îi recupereze, va începe să ucidă ostatici.

O parte din ostatici s-ar afla aici

O parte din ostatici s-ar afla aici

[Sursa foto: AFP]

Să spunem că armata israeliană capătă informații sigure, certe, despre un grup de ostatici care sunt ținuți într-o anumită zonă și încearcă o operațiune de salvare, probabil Hamas-ul va executa ostatici ținuți în altă zonă pentru a descuraja acțiunile militare ale Israelului pentru a-și salva proprii cetățeni. Asta pare să fie strategia Hamas în momentul de față”, mai spune Ovidiu Raețchi.

Operațiune de comando extrem de sofisticată

Întârzierea foarte mare a intrării Tsahal-ului în Fâșia Gaza are la bază problema ostaticilor, ”încercarea Tsahal de a avea informații cât mai detaliate despre cât mai mulți ostatici care sunt în momentul de față în mâinile Hamas și pregătirea unei operațiuni de comando extrem de sofisticată care să asigure acțiune de salvare în foarte multe regiuni din Gaza”.

Tunelurile din Gaza- o investiție uriașă

Tunelurile sunt numite în mod metaforic ”metroul din Gaza”. Ovidiu Raețchi a vorbit despre circuitul fondurilor pentru acest tip de construcții: ”Este o investiție uriașă din fonduri inclusiv deturnate de către Hamas din construcții civile. Știm că, atunci când donații și forme de sprijin material bine controlate de către structuri de tip ONG care vin din partea UE sau a Statelor Unite, marea problemă este când ele intră într-o antrepriză de construcții care acționează în Fâșia Gaza. De obicei companiile de construcții din regiune pot fi controlate de structuri care au conexiuni cu teroriștii. Cel mai cunoscut exemplu în acest sens este familia Bin Laden. Bin Laden, fiul unui celebru om de afaceri care a fondat cea mai mare firmă de construcții din Orientul Mijlociu.

Strategia Hamas privind ostaticii

Strategia Hamas privind ostaticii

[Sursa foto: AFP]

Este un aspect care trebuie reamintit constant. Faptul că sute de milioane de euro care intră în Fâșia Gaza din partea UE, din partea Statelor Unite, dar și din partea Iranului sau altfel de donații, ar putea să fie redirecționate de către Hamas, în loc să asigure infrastructură civilă, către aceste uriașe labirinturi de tuneluri aflate de obicei în sol, până și la 40 de metri”.

Citește și: Miting pro-Palestina la Bucureşti. În ce zone se va desfășura? Securitatea a fost întărită în Capitală

Cu ce scop au fost construite tunelurile?

Scopul inițial a fost de a traversa perimetrul de securitate israelian de la graniță și a pătrunde în Israel: ”Era modul în care Hamas-ul încerca să intre în continuare, să desfășoare operațiuni ofensive pe teritoriul israelian, după ce Israelul a construit gardul de securitate. Dar, ulterior, s-a transformat practic într-un oraș subteran în care Hamas-ul se ascunde de bombardamente. Pentru că la 40 de metri sub pământ ai deja un buncăr inexpugnabil, chiar și în fața armelor de înaltă precizie israeliene. Aici își păstrează muniția și în care își ascund rampele de unde lansează rachete.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Acestea stau sub pământ, sunt scoase la suprafață în momentul lansării ofensivei și apoi sunt ascunse din nou în pământ pentru că, în mod evident, Israelul răspunde cu un tir de artilerie pe zona de unde a plecat atacul. Însă, în momentul în care Israelul răspunde, e posibil ca lansatoarele să fie din nou într-un loc sigur, în tunelurile subterane”.

”Hamas a muncit câțiva ani, în secret, pentru a pregăti acel masacru sinistru din 7 octombrie”

Sunt ostaticii în tunel? ”Așa cum ne-au arătat operațiunile Hamas din 7 octombrie, organizația pare să aibă o planificare sofisticată pentru o grupare teroristă, pare să își gândească atent pașii. Hamas a muncit câțiva ani, în secret, pentru a pregăti acel masacru sinistru din 7 octombrie. Și a reușit să asigure elementul de protejare informativă a acțiunii. Hamas a pregătit și perioada post-acțiune teroristă în care încearcă să promoveze dezinformare, manipulare.

Eu cred că această atenție în planificare, din păcate, s-a manifestat și în privința modului în care sunt ascunși ostaticii. Nu cred că toți se află în subteran. Nu cred că toți se află în aceeași regiune. Cred că vorbim de o dispersare a lor care să le ofere această ultimă măsură disperată și condamnabilă- execuții în cazul în care israelienii încearcă să-și salveze oamenii”.

Tunelurile din Gaza - o investiție uriașă

Tunelurile din Gaza - o investiție uriașă

[Sursa foto: AFP]

Ostaticii folosiți ca scut uman

”E posibil ca Hamas să plaseze deliberat ostatici în zone unde există ținte militare, unde se bănuiește că ar urma lovituri ale armatei israeliene pentru ca responsabilitatea pentru uciderea ostaticilor să fie ulterior atribuită armatei israeliene. Vorbim de o formă de scut uman și de execuție. Numai că, în loc să folosească metoda Daesh de decapitare în direct care le-ar aduce oprobiul opiniei publice mondiale, ar putea să folosească această armă de scut uman pus chiar în fața obiectivelor armatei israeliene”, a mai precizat Ovidiu Raețchi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si