Ovidiu Tirla a povestit pentru stirilekanald.ro despre ceea ce presupune înotul în apele înghețate , dar și riscurile la care se expun sportivii în timpul practicării acestui sport. Recent, comentatorul sportive Bogdan Socol a rămas blocat sub un strat de gheață și a suferit un șoc hipotermic.

Care sunt standardele medicale în practicarea înotului în apele înghețate

”În prezent, Asociația sportivă Națională din România afiliată la IISA (International Ice Swimmimg Association), numără în prezent 22 de membri.

E de menționat că înotul în apele înghețate, adică în apa între 0 și maxim 5 grade Celsius, nu este același lucru cu statul în apa rece sau înghețată”, a spus Ovidiu Tirla, pentru stirilekanald.ro.

Citește și: Rezultatul autopsiei lui Bogdan Socol. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu jurnalistul sportiv

Totodată, acesta a explicat care sunt standardele medicale pe care un sportiv trebuie să le parcurgă înainte de a practica înotul în apele reci. ” Conform standardelor IISA,  trebuie să ai un consult cardiologic și un EKG cu 12 cicluri, în urma căruia un medic cardiolog poate confirma că nu sunt probleme din punct de vedere al sănătății inimii care să nu permită înotul în apa înghețată. Mai sunt o serie de alte specialități din domeniul medical care trebuie să se pronunțe asupra stării de sănătate și să confirme că nu sunt incompatibilități cu înotul în apa înghețată”, a precizat antrenorul.

Citește și: La un pas de o tragedie în Argeș, acolo unde doi copii au căzut în apa unui lac înghețat

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Ovidiu Tarla a vorbit în exclusivitate pentru Kanal D despre regulile înotului în apele înghețate

Ovidiu Tarla a vorbit în exclusivitate pentru Kanal D despre regulile înotului în apele înghețate

[Sursa foto: International Ice Swimmimg Association- Facebook]

Care sunt riscurile înotului în apele înghețate

Legat de riscuri, Ovidiu Tirla a povestit că în orice sport, și mai ales în cel de performanță, permanent sunt forțate limitele corpului.

” În primul rând există riscul de hipotermie, care poate fi fatal, dacă nu îți asculți corpul și dacă forțezi dincolo de limitele recomandate”, a explicat Ovidiu.

Totodată, acesta a spus că o regulă de aur este ca niciodată un sportiv să nu înoate în ape înghețate fără a fi asistat de o persoană care trebuie să știe ce are de făcut în caz că trebuie să ajute înotătorul”.

Cum se adaptează un începător în apele înghețate

Întrebat cum se adaptează un începător la un astfel de sport, Ovidiu Tirla a răspuns că la primul contact cu apa înghețată mai întâi se învață cum trebuie reglată respirația. ” Trebuie să înțeleagă cum reacționează corpul în contact cu apa rece, să înțeleagă după cât timp încep să-i amorțească degetele de la mâini și de la picioare. Abia după câteva ședințe de 1-2-3 minute, poate încerca să înoate”.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Copil înecat în piscina hotelului

Ovidiu Tarla a vorbit în exclusivitate pentru Kanal D despre regulile înotului în apele înghețate

Ovidiu Tarla a vorbit în exclusivitate pentru Kanal D despre regulile înotului în apele înghețate

[Sursa foto: International Ice Swimmimg Association - Facebook]

Bogdan Socol a murit înecat

Bogdan Socol, unul dintre cei mai cunoscuți comentatori sportivi din România, a murit vineri, 10 februarie, la vârsta de 42 de ani după ce a suferit un șoc hipotermic în timpul unui antrenament în apele înghețate ale Lacului Bragadiru, pasiune pe o care o avea de 8 luni. Medicii legiști au stabilit că Bogdan Socol a murit înecat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si