In articol:
- Tot mai mulți tineri recurg la astfel de gesturi din cauza depresiei
- Nimeni nu răspunde pentru astfel de cazuri
- Măsuri necesare pentru evitarea sinuciderii
- Precizările Ministerului Familiei
Un copil de 16 ani, abandonat într-un centru de tip familial din orașul Sfântul Gheorge s-a sinucis.
”Cei din centru ar fi pus presiuni pe el iar la un moment dat, el nu a mai suportat bullyingul, hărțuirea respectivă și s-a dus și s-a spânzurat”, a spus Cosmin Olteanu.
Tot mai mulți tineri recurg la astfel de gesturi din cauza depresiei
Îngrijorător este faptul că, acest caz nu este singurul de acest tip, deoarece mulți alți tineri din centrele familiale sau care stau în grija unor asistenți materlani recurg la astfel de gesturi din cauză că se simt neînțeleși, neascultați de cei din jur.
”S-au mai întâmplat astfel de cazuri în sistem. Din păcate, nu se știe clar o statistică oficială, însă eu spre exemplu am mai lucrat cu cel puțin zece cazuri în ultimii doi ani, care au urmat același patern.
Nimeni nu răspunde pentru astfel de cazuri
Totodată, grav este și faptul că nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru astfel de cazuri, tot mai des întâlnite.
”În general, anagajații nu sunt pregătiți. La Bacău, anul trecut un tânăr a urmat același patern, 15-16 ani de etnie rromă, și tot de această orientare sexuală și era bătaie de joc la școală, în asistența maternală și la fel a făcut. A încercat să se arunce cu mașina într-o râpă, n-a reușit a ajuns acasp, a fost amenințat cu bătaia și s-a dus și s-a spânzurat”, a mai adăugat acesta.
Măsuri necesare pentru evitarea sinuciderii
Printre măsurile care ar trebui implementate pentru evitarea unor astfel de situații teribile se numără asumarea insistituțională, pregătirea tuturor celor angajați în sistem dar și monitorizarea atentă a cazurilor.
”În primul rând trebuie să ne asumăm instituțional, mai ales că există și un raport legat de orientare sexuală. Copiii lui Irod, care vorbesc de cele 20% de procente de copii instituționalizați care au astfel de orientări. Dacă nu ne asumăm că nu există automat tinerii aceștia nu vor avea vizibilitate și nu vor avea programe specifice”, a precizat Cosmin Olteanu.
”Tinerii au nevoie de suport, dacă societatea este cum este, în sistemul de protecție al copilului, fie că ne place, fie că nu, ei văd o casă și atunci e foarte important suportul.În momentul în care ai suportul acolo, știi că e un mediu în care poți discuta și poți găsi un sprijin, nu judecăți de valoare”, a mai spus activistul.
Precizările Ministerului Familiei
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a precizat într-un comunicat de presă faptul că elevul din clasa a zecea a dispărut din casa de tip familial din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, unde locuia pe 1 februarie 2023.
”Personalul centrului a sesizat imediat poliția, care a declanșat căutările, însă copilul a fost găsit decedat, a doua zi. Expertizele medico-legale au condus la concluzia că acesta s-a sinucis. În prezent, este deschisă o anchetă penală în acest caz”, a precizat instituția.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Mai mult, tânărul ar fi avut ultima întâlnire cu psihologul în cursul lunii ianuarie 2023, cazul său fiind reevaluat recent de managerul de caz și de echipa multidisciplinară, conform comunicatului.
”Este un caz șocant și deosebit de trist, pentru că nici nu ne putem imagina prin ce chinuri interioare a trecut acest copil de 16 ani, care a ales să-și ia viața. Înțeleg că era un băiat liniștit, iubit și apreciat de cei din jurul lui, așa că este cu atât mai greu de înțeles gestul lui”, a precizat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Citește și: Un jandarm a fost găsit fără viață, într-o baltă de sânge, în Constanța
Având în vedere insinuările potrivit cărora motivul sinuciderii ar fi fost orientarea sexuală a băiatului, DGASPC Covasna a informat ANPDCA că: „conform declarațiilor personalului din casă și ale specialiștilor, S. nu s-a declarat ca făcând parte din această comunitate. Niciodată nu a fost etichetat în sens negativ. Comunitatea din casa familială manifestă o atitudine de acceptare pentru toți copiii și tinerii de care se îngrijește, asigurând un mediu familial”.