In articol:
- ”Oamenii care sunt dornici să muncească dau o mana de ajutor”
- ”Am văzut potențialul pe care-l are comunitatea și oamenii și am zis ca pot reînvia tradițiile de odinioară”
- ”Cumpărăm casele vechi pentru a le renova și a le da tinerilor cu condiția să-și întemeieze familii și să meargă la muncă”
”Oamenii care sunt dornici să muncească dau o mana de ajutor”
Preotul Alexandru Balaban a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre faptele sale bune, dar și despre ce urmează să mai construiască în comuna Dăeni.
”Stăteam de vorba cu femeile satului în așezământul pe care l-am construit de la 0 între anii 2013-2022 și am zis că putem să facem și noi o pâine cum fac dânsele.
”Am văzut potențialul pe care-l are comunitatea și oamenii și am zis ca pot reînvia tradițiile de odinioară”
Prețurile nu sunt mari deloc, având în vedere că totul este proaspăt, iar de multe ori produse se vând până în ora 12.
”Pâinea rotundă de 400 grame este 3 lei, pâinea rotundă de 500 grame 4 lei, pâinea bunicii la formă 700 grame este 6 lei, cornurile de casă 3 lei, brânzoaicele de casă costă 4 lei, poale-n brâu 4 lei, colacul pomana 18 lei, colăceii 4 lei, plăcinta dobrogeană este 25 de lei, la tavă cozonacul de casă este 20 lei și vor mai urma si altele”, spune preotul.
Visul lui cel mai mare este de putea ajuta în continuare locuitorii comunei cu orice poate, asta pentru că el niciodată nu poate spune ”Nu”. Caută mereu soluții și încearcă să aducă zâmbete tuturor, indiferent de gestul pe care îl face. Uneori nu este simplu, dar nu se dă bătut pentru că știe că orice vis trebuie îndeplinit, chiar dacă poate necesită timp.
”Din anul 2012 de când sunt preot al Parohiei Dăeni am mers din casă în casă, am cautat obiecte vechi, iar în anul 2019 am și publicat un studiu monografic al localității intitulat "Istoria necunoscută a Parohiei Dăeni” de 394 pagini. Am văzut potențialul pe care-l are comunitatea și oamenii și am zis ca pot reînvia tradițiile de odinioară. În 2020 am și făcut o expoziție cu titlul "Dăeni- sat de poveste, satul meu de dor", iar între timp am primit donație și o casă bătrânească pentru a o renova. În curtea acesteia vom construi un așezământ pentru copii și mame singure. În prezent avem proiectarea, sperăm să punem temelia cu sprijinul oamenilor”, explică Alexandru Balaban.
”Cumpărăm casele vechi pentru a le renova și a le da tinerilor cu condiția să-și întemeieze familii și să meargă la muncă”
În curând în comuna tulceană va fi deschisă o pensiune agroturistică, dar și un cabinet psiho-social. Tinerii care își vor întemeia o familie și vor avea un loc de muncă sunt și ei încurajați de preot, care le oferă o casă renovată. De asemenea, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Alexandru Balaban își dorește să ofere haine, încălțăminte și dulciuri copiilor fără posibilități.
Citeste si: Ce se schimbă în privința pensionarilor cu venit mic sau mediu? Ajutoarele nu întârzie să apară!- kfetele.ro
”Urmează să deschidem o pensiune agroturistică într-o casă construita de la 0 cu fonduri proprii, dar și cu credite bancare pe lângă biserica. Am depus proiect pe Gal Munții Măcin- Dunărea Veche. Proiectul e eligibil și urmează să semnăm contractul. Sunt anul 3 la Facultatea de Psihologie și Științele Educației și la finalizarea studiilor vom deschide și un cabinet psiho-social. Lucrăm acum pentru documentație pentru a înființa o întreprindere socială și a obține fonduri. Ne-am propus să-i învățăm pe tineri să-și depună proiecte și să-i ajutăm cu documentația. În curând demaram proiectele: Pe urmele Sfântului Nicolae- unde 200 de copii vor primi haine, încălțăminte, dulciuri și jucării. ”Fii și tu Moș Crăciun”- în cadrul acestui proiect sprijinim anual copii din 30 de sate ale României. Anul trecut am ajuns la 2685 de copii și speram anul acesta la mai mulți. Visul cel mare este construirea unui așezământ pentru copii și mame singure, dar să cumpărăm și casele vechi pentru a le renova și a le da tinerilor cu condiția să-și întemeieze familii și să meargă la muncă, și aici ne vom implica. Mai avem în plan și un centru pentru bătrânii satului”, a mai povestit Alexandru Balaban.
”Pai cazuri nu mă laud, dar nu le mai știu numărul și nu numai din comună. Am construit casa de la 0, un proiect cu o altă televiziune. Am renovat casa unei fetițe de 8 ani, care stătea în condiții precare. 50.000 euro, mama și mătușa cu tetrapareză spastică, cu un venit la momentul respectiv de 375 de lei fiecare. Avem copii bursieri, de încălțat și îmbrăcat, făra modestie, cred că anul trecut câteva tiruri au fost încărcate”, explică preotul.