Vaccinul HPV ar urma să fie compensat din această toamnă și pentru băieți, dar și pentru femeile cu vârsta de la 18 la 45 de ani, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani acest vaccin este deja gratuit şi este administrat de medicii de familie.

”Cel puțin 80% din femei se infectează cel puțin o dată pe parcursul vieții”

Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei și coordonatorul Grupului de Vaccinologie a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre importanța vaccinului HPV și care sunt riscurile infecției cu acest virus.

Citește și: 5 motive să îți vaccinezi fiul împotriva HPV

”Se estimează că cel puțin 80% din femei se infectează cel puțin o dată pe parcursul vieții cu acest virus. Sigur că nu infecția simplă reprezintă principala condiție pentru a avea o complicație sau o evoluție nefericită, ci infecția persistentă, atunci când infecția se produce de mai multe ori, în timp, sau atunci când ea persistă la nivelul colului uterin în special. Și pentru că am spus de col uterin, clar, deci infecția HPV este responsabilă aproape 100% din cazurile pe col uterin, infecția având rol de a iniția apariția unor leziuni la acest nivel care duc în final la apariția cancerului și la propagarea acestuia, atât la nivel local, cât și la nivel general, adică în tot organismul”,  a

spus medicul.

Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei și coordonatorul Grupului de Vaccinologie

Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei și coordonatorul Grupului de Vaccinologie

[Sursa foto: Gindrovel Dumitra - Facebook]

”Pe de altă parte, mai sunt și alte afecțiuni care sunt produse de virusul HPV și ca să spun destul de complet lucrurile, există mai multe serotipuri de pe HPV, adică mai multe virusuri care fac parte din categoria HPV și unele dintre ele sunt responsabile de apariția condilomatozei, este o afecțiune benignă, dar destul de inestetică și altele sunt virusuri care pot dezvolta cancer și de aceea se numesc virusuri oncogene”,

a mai adăugat Gindrovel Dumitra.

Odată cu infectarea cu virusul HPV, organismul poate dezvolta mai multe tipuri de cancere, vaccinarea reprezentând cea mai sigură metodă de prevenție.

Cum afectează sănătatea infectarea cu virusul HPV?

”Ce fel de cancere se pot dezvolta? Păi în primul rând, așa cum am spus cancer de col uterin, dar și cancerul vaginal, faringian, dar și laringian. Deci există nu doar aspecte cu caracter genital, cât și forme de cancer care sunt dezvoltate la nivelul unor mucoase, cum spuneam la nivel faringian și la nivel laringian. Multă vreme s-a vorbit despre faptul că virusul HPV este un virus cu transmitere exclusiv pe cale genitală, însă este demonstrat faptul că nu doar contactul sexual este principalul responsabil pentru infecție, ci există și alte metode prin care acest virus se poate transmite”,  a precizat medicul.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Alertă de Covid în mai multe țări din lume! O nouă tulpină a fost desemnată "variantă de interes" de către OMS

Se estimează că cel puțin 80% din femei se infectează cel puțin o dată pe parcursul vieții cu acest virus.

Se estimează că cel puțin 80% din femei se infectează cel puțin o dată pe parcursul vieții cu acest virus.

[Sursa foto: Financial Express]

”De aceea, doar să zicem măsurile de barieră, cum ar fi prezervativul nu sunt suficiente în cazul virusului HPV, dar ele într-adevăr pot reduce riscul de transmitere. Însă, cea mai bună metodă prin care putem să prevenim în acest moment transmiterea o reprezintă această inovație pe care o avem din anul 2007-2008, și anume vaccinarea împotriva HPV. Iar vaccinarea împotriva HPV s-a perfecționat de-a lungul timpului pentru că dacă inițial am avut vaccinul disponibil pentru doar 4 serotipuri, acum avem pentru 9 serotipuri care acoperă aproximativ 90% din cancerul de col uterin. Deci, clar vaccinarea este cea mai bună opțiune în ceea ce privește prevenția apariției cancerului de col uterin”, a mai explicat Gindrovel Dumitra.

Întrebat dacă părinții sunt mai deschiși către vaccinarea copiilor în ultima perioadă, medicul a spus că într-adevăr se simte o schimbare, dar în continuare sunt și mulți părinți care nu acceptă această măsură de prevenție.

Părinții, sceptici cu privire la vaccinarea copiilor

”Da, există o schimbare, depinde la ce ne raportăm. Dacă ne raportăm la anul 2008 atunci când reticiența a fost foarte crescută, acum într-adevăr există o deschidere mai mare și într-adevăr părinții încep să întrebe ei înșiși în ceea ce privește această oportunitate. Însă, rămâne în continuare în stand by un mare segment de părinți care nu acceptă vaccinarea fetițelor, dar după cum am spus lucrurile se află în evoluție și eu sunt convins că în curând vaccinarea va deveni un eveniment cât se poate de normal, așa cum trebuie să fie”, spune doctorul.

Citește și: A fost găsit remediul pentru ANTRAX. SUA a aprobat un vaccin care poate salva viața celor infectați

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Marți, 14 august, reprezentanții ministrului au oferit clarificări în legătură cu noua strategie de vaccinare pentru perioada 2023 – 2023.  Ministrul Alexandru Rafila a transmis printr-un comunicat de presă că strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. 

Vaccinul HPV va fi compensat din această toamnă și pentru băieți, dar și pentru femeile cu vârsta de la 18 la 45 de ani.

Vaccinul HPV va fi compensat din această toamnă și pentru băieți, dar și pentru femeile cu vârsta de la 18 la 45 de ani.

[Sursa foto: PixaBay]

”Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu! Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiști din cadrul Ministerului Sănătății au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării. Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție”, se arată în comunicat.

”Ministerul Sănătății dorește o țară cu oameni sănătoși și protejați de boli infecțioase. Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranță, majoritatea contestatarilor sunt vaccinați în copilărie. Și copiii sau nepoții lor au aceleași drepturi la protejarea sănătății!”, a mai transmis Alexandru Rafila.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si