EXCLUSIV: Ajunge sau nu Ciclonul Daniel în România?/ Meteorologul Gabriela Băncilă: ”Va fi o perioadă cu instabilitate atmosferică în unele zone din țară”
Ciclonul Daniel a făcut ravagii în Grecia, lăsând în urmă sate scufundate și locuitori speriați că nu-și vor mai putea relua viața în condiții normale.
Râurile au ieșit din matcă, în timp ce casele și podurile au fost măturate după zile de ploi torențiale în Grecia. Locuitorii din satele din jurul localităților Palamas și Karditsa au făcut apel pentru alimente și apă. După săptămâni de temperaturi caniculare și incendii de vegetație, câmpiile din Tesalia au fost inundate de o furtună care a ținut câteva zile.
Grecia, măturată de ciclonul Daniel
Furtuna, numită Daniel, a săptămâna trecută regiunea de coastă centrală Magnesia, înainte de a lovi mai apoi alte orașe precum Karditsa și Trikala, aflate mai departe. Pe măsură ce planeta se încălzește, atmosfera conține mai mulți vapori de apă, ceea ce crește riscul de precipitații abundente în unele părți ale lumii, în special în Asia, Europa de Vest și America Latină. În combinație cu alți factori, cum ar fi urbanizarea și amenajarea teritoriului, aceste precipitații mai intense contribuie la producerea de inundații.
Ciclonul Daniel era așteptat și în România, însă, potrivit meteorologilor aceste nu va veni. Meteorologul Gabriela Băncilă a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanal.ro despre ciclonul Daniel, dar și despre ce fenomene sunt așteptate în România.
”Ciclonul respectiv nu mai produce efecte nici în Grecia”
”Nu va ajunge ciclonul Daniel în România. Ciclonul respectiv nu mai produce efecte nici în Grecia. S-a oclus, adică și-a încheiat ciclul de viață. Grecia nu mai are nici alerte, atât astăzi cât și mâine. În România, în perioada 14 -15 se pare că va fi o perioadă cu instabilitate atmosferică în unele zone din țară”, a spus Gabriela Băncilă.
Orașul Larissa, unde locuiesc 150.000 de persoane, râul Pineios a ieșit din matcă în unele suburbii. Este unul dintre cele mai mari orașe din Grecia și centrul agricol al întregii țări. Dar se pare că aproape un sfert din producția agricolă din acest an a fost compromisă din cauza fenomenelor meteo extreme. Imaginile din satelit au arătat că aproape 73.000 de metri pătrați de teren din Tesalia au fost inundați.
Mulți oameni din regiune sunt furioși pe autoritățile grecești. Aceștia îi acuză pe miniștri că folosesc schimbările climatice ca scuză pentru proiecte de construcție proaste. Un pod s-a prăbușit din cauza unui ciclon în urmă cu trei ani, așa că l-au reconstruit. Acum este din nou complet distrus. Mulți greci văd acest lucru ca pe un simbol al eșecului guvernului.
Xenia, o femeie în vârstă de 50 de ani cu părul creț și des, își abține lacrimile în timp ce își privește casa de la distanță- nu se vede decât acoperișul galben.
Locuiește acolo de peste 30 de ani, împreună cu familia sa.
"Nu am crezut niciodată că se poate întâmpla așa ceva. În momentul de față, în casa mea este aproximativ un metru și jumătate de apă", a declarat ea pentru BBC. "Este distrusă complet și nu mi-a mai rămas nimic, doar slujba mea, această casă și copiii mei. În această seară voi fi găzduită de un coleg, poate chiar mai mult timp. Copiii mei vor dormi la prieteni ale căror case sunt în siguranță. S-ar putea să nu mă mai întorc niciodată în această casă, în care din păcate am locuit toată viața mea, și să închiriez un apartament ieftin pe care să mi-l pot permite cu salariul meu mic".
Libia, lovită de inundații devastatoare
Mii de oameni se estimează că au murit după ce ciclonul puternic a provocat inundații devastatoare în Libia. Liderul guvernului din estul Libiei, care nu este recunoscut la nivel internațional, a declarat că numărul morților a depășit 2.000 și că mii de persoane sunt date dispărute.
Jalel Harchaoui, un specialist în Libia, a declarat pentru BBC că numărul morților ar putea ajunge la "câteva mii". Furtuna Daniel a ajuns pe uscat duminică, determinând autoritățile să declare stare de extremă urgență. Șapte membri ai armatei libiene au fost dați dispăruți în timpul eforturilor de salvare. Oficialii din estul țării au impus stare de asediu, în timp ce școlile și magazinele au primit ordin să se închidă. Au fost afectate orașele din est Benghazi, Sousse, Derna și Al-Marj. Pe lângă numărul tot mai mare de morți, Crucea Roșie libiană a declarat că cel puțin 150 de case au fost distruse.
Șeful rețelei umanitare Semiluna Roșie a declarat că cel puțin 150 de morți au avut loc numai în Derna, potrivit agenției de presă Reuters. Două baraje din Derna- unde locuiesc aproximativ 100.000 de persoane- s-ar fi prăbușit, scufundând o mare parte din zonă și înecând unii locuitori. În consecință, autoritățile au declarat portul drept "oraș calamitat".
Prim-ministrul din est, Osama Hamad, a declarat pentru un canal de televiziune libian: "Dispăruții sunt cu miile, iar morții depășesc 2.000... cartiere întregi din Derna au dispărut, împreună cu locuitorii lor... măturați de ape". Alături de zonele din est, orașul Misrata din vestul țării s-a numărat printre cele afectate de inundații. Pe lângă școli și magazine, patru porturi petroliere importante au fost închise din cauza furtunii. În timp ce administrația de la Benghazi s-a ocupat de problemele din estul țării, guvernul rival, recunoscut la nivel internațional, din capitala Tripoli, a fost, de asemenea, implicat.