In articol:
- Începutul pandemiei. Copiii nu mai aveau cu ce să revină acasă, în România
- ”După al treilea zbor, am știut că nu ne mai oprim”
- Cei mai mulți sunt copii cardiaci. Cam 80% sunt nou-născuți
- ”E atât de multă muncă și efort în spatele fiecărui zbor”
Începutul pandemiei. Copiii nu mai aveau cu ce să revină acasă, în România
”Asociația noastră se ocupa cu totul altceva.
A fost primul moment în care am zis: hai să închiriem noi un avion medical și să îi aducem în țară. Pe 27 martie 2020 a fost primul zbor.
Citește și: VIDEO- Criză de medici în spitalele mici. "Nimeni nu vine să lucreze aici"
”După al treilea zbor, am știut că nu ne mai oprim”
Dar lucrurile au luat o cu totul altă turnură: ”Apoi au fost alte familii care se aflau în Italia. Erau o fetiță care fusese operată la coloană și alta care avea cancer. Atunci cineva ne-a întrebat: dacă puteți aduce copiii din Europa, puteți să îi și duceți la operații în afară? Am întrebat, ni s-a spus da. A fost zborul 3 și după am știut că nu ne mai oprim”.
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
În cei trei ani și jumătate, 160 de zboruri au adus speranța în familiile micuților cu probleme medicale grave, imposibil de tratat în România.
”În jur de 500 de copii au beneficiat de ajutor în tot acest timp. Cei mai mulți sunt copii cardiaci. Cam 80% sunt nou-născuți. În a treia zi de naștere, să aibă certificat de naștere, pașaport și formularul pentru a putea zbura este o performanță. Am zburat în Italia, Germania, Franța, Austria, Spania. Acum avem zbor în Finlanda și Italia”, a mai declarat Adelina Toncean.
Cei mai mulți sunt copii cardiaci. Cam 80% sunt nou-născuți
Toate zborurile sunt susținute din contribuția comunității și totul este o cursă contracronometru.
”Într-un weekend am strâns 60.000 de euro. Noi în continuare reușim să ținem toate zborurile doar cu contribuția comunității. Noi nu avem timp să facem proiecte. Niciodată nu știm când e zborul următor, cât timp avem să strângem banii. Am avut și șase zboruri într-o săptămână și două într-o zi”, a mai spus fondatoarea Blondie.
”E atât de multă muncă și efort în spatele fiecărui zbor”
Adelina Toncean trăiește la intensitate maximă fiecare caz în parte. Care este cel mai emoționant moment?
”Sunt câteva momente de care nu mă satur. Unul dintre ele este când zborurile noastre sunt pe tabela aeroportului. Mi se pare atât de emoționant să realizezi că, între toate zborurile care sunt trecute acolo, e și al nostru. Când mergem până la poartă, pur și simplu nu mă satur să caut o tabelă, să mai văd încă o dată zborul nostru. E atât de multă muncă și efort în spatele fiecărui zbor... Apoi mi se pare impresionant cum apare avionul pregătit. Absolut copleșitor este momentul.
Nu este nimic cu care să te obișnuiești și care să fie mai puțin impresionant. Pur și simplu realizezi de cât este în stare omenirea”.