In articol:
- ”Masca de protecție este obligatorie în spațiile interioare”
- Excepții de la purtarea măștii
- ”Vaccinarea, o alegere pe care fiecare părinte are dreptul să o facă”
- Regulile de aur pentru prima zi de școală
- Scenarii posibile noul an școlar
- Peste 60% din personalul din învățământ, vaccinat
- Centre de vaccinare în campusurile universitare
- Sorin Cîmpeanu: ”Insistăm pe importanța vaccinării cadrelor didactice”
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că a fost luată decizia deschiderii tuturor școlilor, în data de 13 septembrie, cu prezență fizică.
”Emoțiile sunt mari. Sunt firești pentru fiecare început de an școlar. Peste emoțiile firești, se suprapun emoțiile generate de criza sanitară. În urma unei analize foarte atente pe care Ministerul Educației a făcut-o împreună cu Ministerul Sănătății, cu INSP și cu Comitetul Național pentru Situații de Urgență, decizia este aceea de deschidere a tuturor școlilor în data de 13 septembrie, cu prezență fizică ”, a precizat Cîmpeanu.
”Masca de protecție este obligatorie în spațiile interioare”
”Știm că riscul nu poate fi eliminat complet, dar riscul trebuie asumat în măsura în care poate fi gestionat. Factorii cu competență în domeniul sanitar au decis că acest risc poate fi gestionat cu condiția respectării tuturor regulilor de protecție sanitară. Mă refer aici la masca de protecție care este obligatorie în spațiile interioare.
Citeste si: Care sunt cele două scenarii dupa care vor funcţiona şcolile începând cu 13 septembrie 2021
Excepții de la purtarea măștii
”Excepție de la obligativitatea măștii de protecție în spații interioare este creată pentru derularea orelor de educație fizică, în săli de sport, în interior, dar numai până la incidența de 2 la mie rată de infectare în localitatea respectivă.
De asemenea o excepție punctuală se înregistrează de la obligativitatea purtării măștii de protecție pentru elevii cu cerințe educaționale speciale și pentru cei care sunt foarte mici.
Citeste si: Reguli noul an școlar 2021- 2022: Anunț important pentru elevi și părinți
” Este nevoie să avem o aerisire cât mai bună a spațiilor de învățământ, este obligatoriu să respectăm regulile de igienă, este obligatoriu să respectăm o distanțare fizică adecvată condițiilor din fiecare școală.
”Vaccinarea, o alegere pe care fiecare părinte are dreptul să o facă”
”Aceste reguli vor trebui respectate pentru că vedem foarte bine că între 1 și 31 august, în București, am avut o creștere de 6 ori a ratei de infectare. Se păstrează acest trend ascendent care poate fi oprit doar prin respectarea rgulilor de protecție sanitară și prin vaccinare. Școlile se concentrează foarte mult pentru conștientizarea importanței și necesității vaccinării, rămânând o alegere pe care fiecare părinte are dreptul să o facă. Dar să o facă într-o manieră informată”, a mai spus ministrul.
Citeste si: Noul an școlar vine cu vești bune. Sorin Câmpeanu cere aprovizionarea școlilor cu măști pentru elevi
Regulile de aur pentru prima zi de școală
Există reguli speciale pentru prima zi de școală. Ceremoniile de deschidere a anului școlar sunt permise cu următoarele condiții, conform ministrului Educației:
1. Doar în exterior.
2. Cu masca de protecție.
3. Cu o durată limitată de o oră și jumătate.
”Există un risc creat de aglomerarea elevi, profesori, părinți, bunici, aglomerare firească din perspectiva emoțiilor și dorințelor părinților și bunicilor de a-și însoți copiii la școală în prima zi de școală.
Atâta timp cât sunt permise concerte cu mii de oameni, atâta timp cât vedem plaje supraaglomerate, malluri aglomerate, totuși școlile rămân acele locații în care se respectă regulile mult mai riguros decât în oricare alte medii. Avem în vedere, în permanență, în fiecare zi, vizite în școală de către echipe mixte, inspectorat școlar județean, DSP și prefectură, plus autorități locale”, a mai spus Cîmpeanu.
Scenarii posibile noul an școlar
”O spun de fiecare dată, nu are nimeni în această lume un glob de cristal. Știm însă care a fost evoluția până acum, trendul este îngrijorător. Strict matematic dacă se păstrează acest trend este poisibil să avem localități în care să se depășească rata de infectare de 6 la mie. Dar tot pe baza experiențelor precedente această depășire estimăm că va fi de scurtă durată, 10-14 zile, după care toți elevii se vor întoarce la școală cu prezență fizică.
De altfel, și după depășirea ratei de 6 la mie este permisă prezența copiilor în creșe, în grădinițe. Până la intrarea localității în carantină. Este de asemenea permisă prezența elevilor din învățământul special, este permisă efectuarea orelor de terapie pentru toți elevii cu cerințe speciale. Pentru acești elevi, aceste ședințe de terapie sunt practic o șansă de supraviețuire”, a mai precizat ministrul.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Ministrul Educației, precizări despre noul an școlar 2021-2022
Peste 60% din personalul din învățământ, vaccinat
”La ultima raportare, peste 60% din personalul din învățământ era vaccinat. Este, în valoare absolută, cea mai numeroasă categorie socio-profesională. Acest lucru contribuie foarte mult la siguranța sanitară în școli”, a declarat Cîmpeanu.
Centre de vaccinare în campusurile universitare
”Am transmis ieri o instrucțiune către toate universitățile din România. În campusurile universitare vor putea fi organizate centre de vaccinare la care studenții care încă nu s-au vaccinat să poată avea un acces mult mai facil.
Vrem să ducem vaccinarea cât mai aproape de școală, cât mai aproape de universitate. Mai ales în campusurile universitare unde sunt cămine în care sunt cazați studenții pentru a facilita accesul tuturor care înțeleg și decid să se vaccineze”, a mai spus ministrul.
Sorin Cîmpeanu: ”Insistăm pe importanța vaccinării cadrelor didactice”
”Ordinul comuni al miniștrilor Educației și Sănătății nu promovează nici un fel de diferențiere între profesorii vaccinați și nevaccinați. Insistăm pe importanța vaccinării cadrelor didactice.
Profesorii nu sunt plătiți în funcție de situația a fi sau a nu fi vaccinați, profesorii sunt plătiți în mod firesc pentru calitatea actului educațional și după numărul de ore.
Cât voi fi ministrul Educației, voi face tot posibilul ca școala să fie cu prezență fizică ”, a mai spus ministrul Educației.