Exercițiile militare comune NATO și țările scandinave, sub acronimul BALTOPS 22, vor implica 45 de nave, 75 de avioane și peste 7.000 de marinari, piloți și marini din 16 țări. Exercițiile vor dura aproape 2 săptămâni, informează Nexta TV.

La acțiunea BALTOPS 22, participă 14 state aliate NATO și două țări partenere, Suedia și Finlanda. Exercițiul militar de la Marea Baltică este organizat încă din 1972 și "oferă o oportunitate unică de antrenament care consolidează capacitatea de răspuns combinată, esențială pentru păstrarea libertății de navigație și securitate în regiunea Mării Baltice", se spune în comunicatul alianței nord-atlantice.

Suedia și Finlanda, aproape de intrarea în NATO 

Țările participante la exercițiile militare din coasta Rusiei sunt Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Suedia, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite.

Citeste si: Mircea Geoană, despre posibilitatea ca Rusia să intre în conflict cu NATO: Nu vedem astfel de intenţie

Specific pentru BALTOPS 22 este rolul Suediei care găzduiește exercițiul militar.

Inițiat în 1972, BALTOPS este un exercițiu anual care demonstrează în mod vizibil angajamentul NATO de a menține pacea și securitatea regională prin exercitarea unei echipe de forțe internaționale care poate răspunde rapid într-o perioadă de criză.

Statele Unite, garanții de securitate pentru Suedia și Finlanda

Şeful Statului Major Inter-arme al SUA, generalul Mark Milley, a afişat sâmbătă hotărârea SUA de a susţine Suedia şi Finlanda înainte de aderarea lor la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), la bordul USS Kearsarge, cea mai mare navă de război americană care a ancorat vreodată în portul Stockholm,

informează Agerpres.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

"Este important pentru noi, SUA, precum şi pentru alte ţări ale NATO, să arătăm solidaritatea noastră cu Finlanda şi Suedia prin acest exerciţiu", a declarat generalul Milley, cu referire la manevrele navale anuale ale NATO în Marea Baltică, "Baltops 22", în timpul unei conferinţe de presă comune cu şefa guvernului suedez Magdalena Andersson.

Aceste manevre, prevăzute să aibă loc între 5 şi 17 iunie şi la care participă 14 ţări din NATO, precum şi Suedia şi Finlanda, au căpătat anul acesta o importanţă aparte odată cu invazia rusă asupra Ucrainei, care a determinat cele două ţări nordice să revină asupra politicii lor de nealiniere, veche de decenii, pentru a solicita să adere la NATO.

Prezenţa la Stockholm a navei Kearsarge, o navă de asalt amfibie concepută pentru a desfăşura forţe terestre pe maluri inamice, "demonstrează angajamentul SUA faţă de o cauză comună, faţă de ordinea naţională şi ideea că ţări mari nu pot invada ţări mici fără să fie pedepsite", a adăugat generalul american.

Citeste si: Mutări importante în războiul de la Marea Neagră. Ce s-a întâmplat cu flota lui Putin

Potrivit Magdalenei Andersson, prezenţa impozantă în mijlocul capitalei suedeze a acestui port-elicoptere de 250 de metri lungime şi cu 1200 de puşcaşi marini, "este o expresie concretă a susţinerii SUA şi de asemenea un semn politic puternic într-o epocă crucială a istoriei".

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

"Şi această prezenţă arată că garanţiile de securitate pe care preşedintele Biden le-a evocat atunci când preşedintele (finlandez Sauli) Niinisto şi cu mine am întreprins o vizită la Casa Albă sunt urmate de fapte concrete", a adăugat Andersson, cu referire la recenta sa vizită la Washington, împreună cu preşedintele finlandez. "Suntem foarte, foarte recunoscători pentru aceasta", a spus ea.

SUA intenţionează să-şi întărească participarea la alte exerciţii militare prevăzute să aibă loc în următoarele luni, spun oficialii americani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si