In articol:
- Suedia și Finlanda, aproape de intrarea în NATO
- Statele Unite, garanții de securitate pentru Suedia și Finlanda
Exercițiile militare comune NATO și țările scandinave, sub acronimul BALTOPS 22, vor implica 45 de nave, 75 de avioane și peste 7.000 de marinari, piloți și marini din 16 țări.
La acțiunea BALTOPS 22, participă 14 state aliate NATO și două țări partenere, Suedia și Finlanda. Exercițiul militar de la Marea Baltică este organizat încă din 1972 și "oferă o oportunitate unică de antrenament care consolidează capacitatea de răspuns combinată, esențială pentru păstrarea libertății de navigație și securitate în regiunea Mării Baltice", se spune în comunicatul alianței nord-atlantice.
Suedia și Finlanda, aproape de intrarea în NATO
Țările participante la exercițiile militare din coasta Rusiei sunt Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Suedia, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite.
Citeste si: Mircea Geoană, despre posibilitatea ca Rusia să intre în conflict cu NATO: Nu vedem astfel de intenţie
Specific pentru BALTOPS 22 este rolul Suediei care găzduiește exercițiul militar.
Statele Unite, garanții de securitate pentru Suedia și Finlanda
Şeful Statului Major Inter-arme al SUA, generalul Mark Milley, a afişat sâmbătă hotărârea SUA de a susţine Suedia şi Finlanda înainte de aderarea lor la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), la bordul USS Kearsarge, cea mai mare navă de război americană care a ancorat vreodată în portul Stockholm,
"Este important pentru noi, SUA, precum şi pentru alte ţări ale NATO, să arătăm solidaritatea noastră cu Finlanda şi Suedia prin acest exerciţiu", a declarat generalul Milley, cu referire la manevrele navale anuale ale NATO în Marea Baltică, "Baltops 22", în timpul unei conferinţe de presă comune cu şefa guvernului suedez Magdalena Andersson.
Aceste manevre, prevăzute să aibă loc între 5 şi 17 iunie şi la care participă 14 ţări din NATO, precum şi Suedia şi Finlanda, au căpătat anul acesta o importanţă aparte odată cu invazia rusă asupra Ucrainei, care a determinat cele două ţări nordice să revină asupra politicii lor de nealiniere, veche de decenii, pentru a solicita să adere la NATO.
Prezenţa la Stockholm a navei Kearsarge, o navă de asalt amfibie concepută pentru a desfăşura forţe terestre pe maluri inamice, "demonstrează angajamentul SUA faţă de o cauză comună, faţă de ordinea naţională şi ideea că ţări mari nu pot invada ţări mici fără să fie pedepsite", a adăugat generalul american.
Citeste si: Mutări importante în războiul de la Marea Neagră. Ce s-a întâmplat cu flota lui Putin
Potrivit Magdalenei Andersson, prezenţa impozantă în mijlocul capitalei suedeze a acestui port-elicoptere de 250 de metri lungime şi cu 1200 de puşcaşi marini, "este o expresie concretă a susţinerii SUA şi de asemenea un semn politic puternic într-o epocă crucială a istoriei".
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
"Şi această prezenţă arată că garanţiile de securitate pe care preşedintele Biden le-a evocat atunci când preşedintele (finlandez Sauli) Niinisto şi cu mine am întreprins o vizită la Casa Albă sunt urmate de fapte concrete", a adăugat Andersson, cu referire la recenta sa vizită la Washington, împreună cu preşedintele finlandez. "Suntem foarte, foarte recunoscători pentru aceasta", a spus ea.
SUA intenţionează să-şi întărească participarea la alte exerciţii militare prevăzute să aibă loc în următoarele luni, spun oficialii americani.