Există pericol de prăbușire pe Podul Victoriei din București. Cuva de apă de sub Dâmbovița este puternic afectată de infiltrații
Lângă Curtea de Apel București există pericol de prăbușire a șoselei la Podul Victoriei. Cuva de apă este afectată de infiltrații. Reprezentanții de la Apele Române și Apa Nova au cerut Prefecturii declararea situației ca fiind una de urgență.
La Podul Victoriei nu s-au făcut lucrări de peste trei decenii. Acesta riscă să se prăbușească. Localnicii au declarat faptul că nu este singura trecere peste râul Dâmbovița unde nu se simt în siguranță.
„Nu cred că s-au mai renovat de când s-au construit. Nimic nu e sigur în București. Podurile fac parte din infrastructura Bucureștiului vechi, cred că cu toții ne-am obișnuit cu asta”, spune o bucureșteancă.
„Lucrări de întreținere. E simplu. Nu faci nimic, timpul își spune cuvântul”.
A fost descoperită o fisură la baza Dâmboviței
Pe suprafața Dâmboviței, în luna decembrie, a fost descoperit un vârtej. Mâlul a fost îndepărtat după ce zona a fost golită de apă. Reprezentanții Apelor Române au descoperit o fisură la baza Dâmboviței, dar și infiltrații puternice la caseta de sub râu. Exista un pericol foarte mare de surpare atât a malurilor râului, cât și a trotuarului și carosabilului de pe Splaiul Independenței și Podul Victoriei.
„Practic, apa de la suprafață se scurgea în interior prin patru puncte de infiltrare. Cantitatea de apă era în jur de 1 m cub pe secundă. În momentul de față, este stopată, fiindcă altfel fenomenul erozional ar fi continuat”, a explicat Sorin Rîndașu- director al Departamentului pentru Situații de Urgență de la compania „Apele Române”.
Pentru a se depista starea sistemului de drenaj este nevoie de lucrări suplimentare. Până atunci, vor fi restricții de circulație în zona respectivă, nivelurile în biefurile de pe Dâmbovița în aval de Grozăvești vor fi scăzute pentru zona Operetă-Unirii. „Practic, va trebui să golim din nou complet biefurile. Estimările inițiale sunt la 120 mii lei”, spune Sorin Rîndașu.
Luni se va stabili planul de măsuri
Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis în luna ianuarie constituirea unei comisii mixte care să analizeze zona cu probleme. Pe 18 februarie, urma să se decidă începerea lucrărilor în regim de urgență, însă prefectul a decis amânarea întrunirii.
„Prefectul municipiului București, Alexandra Văcaru, a solicitat vineri, 18.02.2022,
un plan de măsuri suplimentar. Ședința a fost amânată pentru o altă dată, după ce se va analiza noul plan de măsuri”, a transmis Prefectura București într-un răspuns pentru Digi24.
Luni, comisia va stabili planul de măsuri.
Nu este primul caz de infiltrații în caseta de sub Dâmbovița. Un caz similar s-a petrecut acum trei ani, în planșeul aflat sub Piața Unirii. Apele Române au curățat sifonul din zona respectivă.