Cristian Păun, profesor universitar la ASE București, scoate în evidență prețurile exorbitante practicate pe Valea Prahovei și spune că, pentru un sejur la Sinaia, o familie formată din doi adulți și doi copii are nevoie de 2, chiar 3 salarii medii pe economie. Cristian Păun e de părere că în acest ritm „cele mai fericite vor fi supermarketurile din stațiuni”.
Cât costă o plimbare la Babele cu telecabina?
„ O urcare la Babele dus-intors cu telecabina a ajuns 190 de lei/persoană. O familie cu doi adulți și doi copii scoate din buzunar 600 de lei pentru o plimbare la Babele. Anul trecut era cam 60 lei/ persoană. O apă la restaurant 15 lei. O supă de roșii 20 de lei. O bere la sticlă de 330 ml 12-15 lei. Mâncarea mai scumpă cu minim 20% ca în Centrul Vechi din București.
Prețurile sunt din Sinaia. Cazarea, la fel, mai scumpă cu 20%. Foarte scump dacă le aduni pe fiecare. Îți trebuie vreo 2-3 salarii medii pentru un sejur de doi adulți și doi copii de o săptămână. Minim”, a scris profesorul universitar pe pagina sa de Facebook.
”Cea mai proastă idee este, într-un astfel de context, să crești TVA pentru HORECA și salariul minim. Care mai este logica să dai vouchere de vacanță și să supraimpozitezi sectorul? Plimbi bani ca să spui că faci lucruri pentru popor. Politici publice care se anulează reciproc. Te țin pe loc, nu te împing în față… Cele mai fericite vor fi supermarketurile din stațiuni!”,
a mai adăugat Cristian Păun în postarea sa.
Sejurul turiștilor la munte, redus față de anii trecuți
Nici cazarea nu este mai ieftină. În timpul săptămânii turiștii pot găsi cazări de 500 de lei pe noapte, însă în weekend-uri prețurile urcă și la 600-700 de lei pe noapte.
„La noi e bine, la Sinaia în weekend este full, full, full, iar în timpul săptămânii gradul de ocupare este undeva peste 60 la sută.
Astăzi, luni 25 iulie, gradul de ocupare este de 65 la sută, iar în weekend a fost sută la sută, plus mulţimea celor care vin doar pentru o zi şi pe care nu o pot estima”, susţine Paul Popa, directorul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Sinaia pentru Adevărul.
Acesta a precizat că staţiunea este plină de turişti români, străinii continuând să evite să facă rezervări de teama războiului sau a pandemiei.
„Piaţa internaţională nu şi-a revenit, turismul internaţional nu este nici pe departe la valorile din anul 2019, ne uităm la ele ca la o icoană. Acum, din iulie au început să mai vină străini, dar puţini. Nu sunt nici 20 la sută din câţi erau atunci”, a spus Paul Popa.
„Ştiţi care e tendinţa? Plăteşti preţul cerut, dar nu mai stai cât stăteai. Aici e cheia. Vin de joia şi nu mai vin de lunea. Sejurul mediu era de 3,5 – 4 zile şi a ajuns acum la 1,8 zile, s-a tot dus în jos”, explică directorul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Sinaia pentru sursa citată.