In articol:
"Am aici un bon din data de 24 martie. Atunci pe un coș de cumpărături am plătit 153 de lei. Vom reface același coș și astăzi să vedem cât ne costă."
Prima oprire este la raionul cu fructe și legume.
Ce alimente s-au scumpit
Georgiana Grimm, reporter Kanal D: "Telemeaua de vacă s-a scumpit cu 30%, de la 11 lei și puțin la aproape 15 lei."
Un litru de lapte costă cu aproape un leu mai mult față de acum 5 luni. Untul s-a scumpit cu 2 lei. Tot cu atăt a crescut prețul și în cazul salamului. Pieptul de pui costă și el mai mult cu aproximativ 4 lei pe kilogram. Ouăle au rămas la același preț. Verificăm etichetele și la raionul cu alimentele de bază.
Citeste si: Cele mai mari scumpiri din ultimul an. Rata inflației face un pas timid înapoi
Făina și zahărul s-au scumpit în medie cu 30%. Prețul unei franzele a crescut cu 40 de bani, ajungând la 2 lei. Apa are același preț. Mergem la casa de marcat pentru a afla verdictul.
Georgiana Grimm, reporter Kanal D: "Totalul este de 171 de lei.
Gazele s-au scumpit cu 70%
Potrivit Institului Național de Statistică, în luna iulie în fruntea scumpirilor se află uleiul, cu un avans de 51%. Urmat de cartofi, produse de morărit, legume, brânză și carne. Dacă vorbim despre facturi, gazele s-au scumpit cu 70%, apa curentă cu 20% iar combustibilii cu 25%.
Citeste si: Salariul mediu net a crescut cu 50 de lei în luna iunie. Cele mai mari salarii, în IT
Rata inflației a avut a coborăt luna trecută, la 15% față de 15,1% în luna precedentă. O scădere neînsemnată, spun economiștii.
Citeste si: BNR a majorat din nou dobânda-cheie, până la 5,50%. Ce efecte va avea decizia asupra banilor românilor
Adrian negrescu, economist: "Pentru pensonari, pentru salariul minim, temperarea inflației nu reprezintă nimic. Viața de zi cu zi continuă să se scumpească."
Pentru finalul acestui an, experții estimează o inflație de 12,5%.