In articol:
Primul experiment pe creierul uman a primit aprobarea de a se desfășura. Elon Musk va putea realiza primul studiu pe oameni. Experimentele cerebrale pe care acesta le va realiza se adresează unui public țintă, persoanele cu paralizie.
Experimentele pe creierul uman au început
Compania lui Elon Musk, Neuralink, una dintre puținele companii specializate în dezvoltarea unei interfațe creier-computer, a primit aprobarea de a începe studiul pe creierul uman.
Studiul cerebral pe care îl va dezvolta Elon Musk presupune crearea unui computer cerebral complet care să ajute oamenii să ţină pasul cu inteligenţa artificială.
Acest studiu cerebral se va realiza pe oameni care suferă de paralizie, mai excat de afecțiuni precum tetraplegie datorată unei leziuni verticale a măduvei spinării sau scleroza laterală amiotrofică(SLA).
Experimentul presupune implantarea chirurgicală a unei interfațe-computer(BCI), cu ajutorul unui robot brevatat, într-o regiune a creierului care controlează mișcarea, având ca scop controlarea unui cursor de calculator sau a unei tastaturi, doar cu ajutorul gândurilor lor.
Acest studiu prevede monitorizarea persoanele recrutate pentru a participa la acest experiment cerebral, pentru o perioadă de sașe ani.
Compania lui Elon Musk nu a oferit detalii referitoare la data şi locul în care se va desfăşura studiul, dar nici la numărul de participanţi pe care îi va implica.
Studiul pe porci a eșuat
În urmă cu câteva luni, Neuralink a primit aprobarea pentru unele studii pe animale. Din păcate, studiul pe creierul porcilor a eșuat, pentru că dispozitivul a fost implantat în poziția greșit. Porcii care au fost incluși în studiu au fost eutanasiați, ar fi declarat foștii angajați, potrivit The Guardian.
Acuzațiile primite pentru studiile efectuate pe animale, de-a lungul timpului, au dus la demararea mai multor anchete efectuate de Departamentul pentru Agricultură, pentru abuzul asupra animalelor şi de Departamentul pentru Transporturi, pentru manipularea necorespunzătoare a materialelor cu risc biologic peste graniţele statului.
Dacă studiul pe creierul uman va fi un succes, va dura câteva decenii până ar putea fi implementat.