Analiștii și directorii financiari de la Asociaţia CFA România prognozează o depreciere a leului în raport cu euro în următoarele 12 luni, până la un curs valutar de 5,0798 lei pentru un euro.

Citește și: Ce taxe și măsuri fiscale introduce Guvernul în 2023-2024. Lista pe care Executivul își va asuma răspunderea în Parlament

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, realizat de Asociaţia CFA România, a crescut cu 1,3 puncte, în luna iulie a acestui an, până la valoarea de 55,5 puncte, iar anticipaţiile specialiștilor prevăd o rată medie a inflaţiei de 7,5%

, în următoarele 12 luni.

Majorarea taxelor alimentează pesimismul privind cursul valutar euro-leu

"În contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în evoluţia viitoare a economiei continuă să se reducă. Consistent cu această evoluţie, s-au majorat şi anticipaţiile de creştere a deficitului bugetar pentru acest an", a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Citește și: Curs valutar BNR azi, 25 august 2023. Cât costă un euro la final de săptămână? Anunțul momentului- UPDATE

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, faţă de exerciţiul anterior s-au îmbunătăţit uşor anticipaţiile de stabilitate a cursului de schimb, 73% dintre participanţi anticipând o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală.

Luna trecută, pesimismul era și mai mare, 94% dintre participanţi anticipând o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

Curs valutar peste pragul de 5 lei pentru un euro?

Cât va fi cursul valutar la euro peste 6-12 luni. Potrivit studiului citat, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei pentru un euro, valori în scădere faţă de cele înregistrate în exerciţiul anterior.

Banca Națională a României a anunțat vineri, 25 august, la ora 13, cursul valutar care va fi valabil până luni. Astfel, euro s-a apreciat ușor în fața leului urcând la valoarea de 4,9388 lei/euro, față de cotația de 4,9345 lei/euro, potrivit BNR.

Curs valutar peste pragul de 5 lei pentru un euro?

Curs valutar peste pragul de 5 lei pentru un euro?

Experții: prețurile la imobiliare sunt supraevaluate

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 39% dintre participanţii la studiul CFA România anticipează o scădere a acestora în timp ce 58% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.

De asemenea, 62% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 27% ca sunt corect evaluate.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,7%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,8%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si