In Romania, am avut pana acum o vara complet iesita din comun. Nu a fost nici seceta, nici canicula. in schimb, de la jumatatea lunii iunie si pana in prezent, nu a fost nicio saptamana fara furtuni si inundatii.

Luna trecuta a fost de altfel a doua cea mai ploioasa luna in Romania, din ultimii 60 de ani. Au fost nu mai puţin de 1.026 de atentionari nowcasting cod galben de furtuna, 255 atenţionari nowcasting cod portocaliu de furtuna si, atenţie!, o atenţionare nowcasting cod rosu de furtuna.

si in aceasta luna „am beneficiat” de 547 de atenţionari cod galben de furtuni si 146 de atenţionari cod portocaliu. Chiar la aceasta ora e in vigoare o atenţionare cod galben de ploi abundente pentru mare parte a ţarii si una de cod portocaliu care vizeaza judeţele Tulcea si Constanţa, pana miercuri seara la 21:00.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Iar de la inceputul verii si pana acum au fost peste 20 de avertizari de inundaţii.

in acest timp, nordul Europei sufera de cald. E cea mai calduroasa vara din ultimele 6 decenii in Marea Britanie, in peninsula Scandinava, iar Germania sufera chiar in aceste zile de canicula.

"Nu numai vara este atipica, ci intreg anul acesta, chiar incepand cu decembrie anul trecut, pentru ca iarna a fost deosebit de blanda, pe urma luna martie cu temperaturi de iarna si o luna aprilie cu temperaturi de vara.

incepand cu luna mai au inceput si manifestarile de instabilitate, intr-un context european. Tine de distributia neobisnuita a maselor de aer. Pe de o parte o e distributie foarte persistena si in acelasi timp neobisnuita pentru ca aerul cald a ajuns pana in nordul peninsulei Scandinave in timp ce in regiunea tarii noastre a stagnat foarte mult timp o masa de aer cu o idee mai racoroasa si cu un foarte mare volum de vapori de apa. Toate acestea au fost asociate cu o persistenta a presiunii atmosferice scazute, un blocaj care a dus la manifestari nefiresti pe tot continentul. Daca la noi a plouat excesiv, in partea de nord a plouat putin, acolo e o seceta accentuata. Masa aceea foarte calda este de origine tropicala si a avut forta sa se extinda spre regiunile nordice ale Europei, in timp ce aerul mai rece a ramas blocat aici, in zona noastra. Sperăm ca în zilele următoare, după ce depăşim episodul de precipitaţii, masele de aer să se mai ducă fiecare la locul lor", a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM. 

Sursa: digi24.ro 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si