in comunicat se arata ca „Sebastian Lungu, elev la Seminarul Teologic Iasi, a venit la manastire si a solicitat sa participe o luna la activitatile manastirii, semnand contract de voluntariat pentru perioada 1-31 august 2017”.
Vineri, el a coborat in pivnita manastirii impreuna cu alti doi colegi cu un lift scos din uz inca din 1992 pentru transportul persoanelor. „in timpul coborarii, Sebastian s-a aplecat dincolo de platforma liftului, a efectuat o miscare de tractiune in maini pe o bara metalica aflata in structura de rezistenta a coloanei liftului si a fost prins intre aceasta bara si bara metalica
din partea superioara a liftului. Unul dintre cei doi colegi a observat ca Sebastian se afla cu gatul intre cele doua bare, a strigat la colegul care manevra liftul sa opreasca, acesta a oprit imediat liftul si l-a ridicat eliberand pe Sebastian dintre bare. Sebastian Lungu a iesit din lift ajutat de un alt coleg”, se arata in comunicat.
Baiatul a fost transportat la spital, unde a murit cateva zile mai tarziu.
Comunicatul complet
La Manastirea Putna vin in perioada vacantei elevi la seminarii teologice si la alte licee si studenti la Teologie si la alte facultati, care se incadreaza in programul activitatilor manastirii, prin contract de voluntariat.
in urma unui pelerinaj pe jos de la Suceava la Putna din anul 2004, la care au participat 500-600 de studenti, manastirea a inceput sa acorde o atentie deosebita tinerilor care si-au indreptat pasii in vacante spre manastire.
in toti acesti ani, au fost sprijiniti elevi si studenti care au dorit sa petreaca o parte a vacantei la manastire, in vederea formarii morale si in plan social a acestora. Astfel, tinerilor li se recomanda participarea la o parte dintre slujbele bisericesti, spovedania, lectura si au loc discutii pe teme culturale, de moralitate, civice si mici excursii in jurul manastirii. De aceasta componenta formativa a programului lor la manastire se ocupa protosinghelul Dosoftei Dijmarescu (doctor in istorie, licentiat in informatica si teologie), protosinghelul Ieremia Berbec (doctor in matematica, master in teologie) si ieromonahul Gherasim Soca (profesor, master in teologie).
De asemenea, ei iau parte la ascultarile din manastire (sarcinile zilnice pe care le implineste personalul manastirii), in special cele legate de buna primire a pelerinilor: la biserica, la Muzeu si la servirea mesei – circa 200 de pelerini mananca zilnic, gratuit, la manastire. Special pentru tineri, manastirea editeaza anual „Cuvinte catre tineri”.
Elevii si studentii care solicita sa petreaca o parte din vacanta la manastire trebuie sa aiba recomandare de la preotul paroh al parohiei de unde provin.
Participarea la activitatile manastirii se face prin contract de voluntariat.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
in urma acestei legaturi cu manastirea, in functie de starea sociala si de necesitatile de studii ale fiecaruia, manastirea le ofera un sprijin material, in unele cazuri sprijinindu-i pe intreaga durata a studiilor, daca familia nu poate face aceasta.
Sebastian Lungu, elev la Seminarul Teologic Iasi, a venit la manastire si a solicitat sa participe o luna la activitatile manastirii, semnand contract de voluntariat pentru perioada 1-31 august 2017.
Vineri, 11 august a.c., in jurul orei 10.00-10.15, impreuna cu doi colegi, Sebastian a coborat cu un lift de marfa folosit pentru transportul alimentelor in pivnita manastirii. Liftul era gol, coborarea s-a facut din propria initiativa a celor trei tineri si in absenta oricarui vietuitor al manastirii, contrar practicii clare de a indeplini doar sarcinile date de un vietuitor al manastirii si sub supravegherea acestuia. Mentionam faptul ca actuala conducere a manastirii a interzis din anul 1992 folosirea liftului pentru transport de persoane.
in timpul coborarii, Sebastian s-a aplecat dincolo de platforma liftului, a efectuat o miscare de tractiune in maini pe o bara metalica aflata in structura de rezistenta a coloanei liftului si a fost prins intre aceasta bara si bara metalica din partea superioara a liftului. Unul dintre cei doi colegi a observat ca Sebastian se afla cu gatul intre cele doua bare, a strigat la colegul care manevra liftul sa opreasca, acesta a oprit imediat liftul si l-a ridicat eliberand pe Sebastian dintre bare. Sebastian Lungu a iesit din lift ajutat de un alt coleg.
Imediat a fost anuntat doctorul Sebastian Catalin Mircea (cod de parafa B96197), calugar la manastire, care este medic de familie si care acorda primul ajutor in situatii de urgenta medicala. Acesta a constatat ca tanarul era echilibrat hemodinamic si respirator. Sebastian Lungu s-a deplasat la spatiul de cazare, a stat in pat circa 20 de minute, apoi a mers, pe picioarele lui, si a mancat putin. in toata aceasta perioada, a fost insotit de parintele medic.
Ierodiaconul Sebastian a constatat ca Sebastian Lungu manifesta tulburari de vorbire si de coordonare motorie, specifice accidentului vascular ischemic sau unei tulburari neurologice, si a sunat la Spitalul din Radauti. Spitalul din Radauti este cel la care sunt transportati pacientii din zona Putna in cazul apelului la 112. A fost informat ca la Spitalul din Radauti nu functioneaza computer tomograful, care era strict necesar pentru diagnostic si tratament. De aceea, la 11.20, ierodiaconul Sebastian a plecat cu masina la Spitalul Judetean Suceava, unde au ajuns la ora 12.45. Tanarul Sebastian Lungu se putea deplasa pe picioare si era in continuare echilibrat hemodinamic si respirator. Locul loviturii fiind in zona carotidei, s-a facut angio-CT, care a evidentiat carotida comuna cu disectie, dar functionala. in jurul orei 15.00 a fost trimis la Spitalul Clinic de Urgenta „N. Oblu” (de neurochirugie) din Iasi cu ambulanta, cu diagnosticul disectie de carotida comuna stanga. La Iasi a fost operat in jurul orei 21.00, vineri, 11 august.
in urmatoarele zile, starea lui de sanatate a fost fluctuanta, iar luni, 14 august, tanarul a decedat in spital.
Mentionam ca, in 11 august, accidentul a fost comunicat de indata catre Inspectoratul Teritorial de Munca Suceava si catre Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, ca eveniment cu incapacitate temporara de munca. in a patra zi de la accident, cand a survenit decesul, pe 14 august, s-a transmis din nou comunicare catre Inspectoratul Teritorial de Munca Suceava, conform prevederilor legale. in momentul de fata, Parchetul, Inspectoratul Teritorial de Munca Suceava si Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor desfasoara cercetarea evenimentului.
Am oferit detaliile de mai sus cu speranta ca ele vor risipi minciunile si interpretarile tendentioase puse in circulatie in mass-media si pe retelele de socializare de catre autorii a doua articole de pe portalul adevarul.ro, Iulia Ciuhu, respectiv Iulia Ciuhu si Ionut Benea, fara sa astepte precizarile din partea manastirii, cum ar fi fost firesc si onest. De exemplu, Sebastian Lungu nu a fost dus la „o clinica privata”, cu scopul de a nu mediatiza accidentul, asa cum apare in mod mincinos intr-unul dintre articole, ci medicul manastirii a incercat transportarea lui cat mai rapid la un spital de stat dotat corespunzator diagnosticului pe care l-a pus si care s-a dovedit a fi corect. De altfel, parintele medic a fost alaturi de tatal tanarului cand a fost anuntat decesul acestuia, la spitalul de la Iasi.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Din pacate, acest eveniment tragic, care a fost un accident, este folosit in mod tendentios de catre cei doi autori pentru a ataca Biserica Ortodoxa. Comentariile la articole sunt pline de ura si de obscenitati si sunt relevante pentru ceea ce au dorit sa realizeze si au realizat.
Domnisoara Iulia Ciuhu nu a avut nimic de reprosat Manastirii Putna cand ea insasi a stat in mod gratuit cateva zile la manastire, in preajma sarbatorilor de Pasti din anul 2015, incadrandu-se in programul liturgic si participand la diferite activitati. Iar domnul Ionut Benea este cunoscut pentru articolele si postarile sale batjocoritoare fata de Biserica Ortodoxa Romana si fata de morala crestina.
intrucat in zilele de 14-15 august a fost hramul mare al manastirii, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, iar pe 16 august este ziua de pomenire a ctitorilor (cum se poate vedea si din transmisiile de pe pagina de Facebook a manastirii), conducerea manastirii a apreciat ca astazi, 16 august, pot fi oferite informatii corecte, dupa cercetarea interna a acestui tragic accident.
Obstea manastirii isi exprima adanca durere pentru decesul tanarului Sebastian Lungu, care este cu atat mai intristator cu cat era un tanar aflat in pragul maturizarii si in pragul unei slujiri preotesti. Mentionam ca vietuitorii manastirii si tinerii aflati la manastire au oferit si vor oferi toate informatiile cerute de catre organele de stat care ancheteaza cele intamplate.
Conducerea Manastirii Putna
16 august 2017