Statul de drept în democrațiile europene riscă să fie subminat dacă liderii UE nu-și intensifică în mod semnificativ capacitatea de a interveni în cazurile de infracțiune legate de droguri, a declarat șefa agenției de aplicare a legii din cadrul blocului comunitar pentru POLITICO. De asemenea, Catherine De Bolle, a declarat că Europa a înlocuit Statele Unite ca principală piață-țintă pentru traficanții internaționali de droguri și că se așteaptă ca sosirile de droguri să crească vertiginos în următorii doi ani, pe fondul unei supraproducții.

Traficul de droguri, o problemă cu care se confruntă țările din UE

Rezultatul este o creștere a violenței și o corupție tot mai accentuată în mai multe puncte fierbinți ale traficului de droguri, inclusiv în portul Anvers din Belgia, în timp ce bandele criminale încearcă din ce în ce mai mult să se infiltreze în companiile de logistică, în administrația locală și chiar în sistemul judiciar, a avertizat De Bolle.

Citește și: Opt inculpaţi, trimişi în judecată de DIICOT în dosarul vizând droguri distribuite în licee din Capitală

"Vedem că Europa a înlocuit Statele Unite ca piață țintă principală pentru traficanții internaționali de droguri și că importul de droguri este de așteptat să crească în următorii doi ani, pe fondul unor excese de producție", a spus ea.
Avertismentul lui De Bolle, fost șef al poliției federale belgiene, vine în contextul în care UE se confruntă cu multiple provocări, inclusiv în țări precum Bulgaria, care se află de-a lungul unei rute cheie

de import de droguri din Orientul Mijlociu și unde crima organizată este văzută pe scară largă ca fiind interconectată cu guvernul.

Catherine De Bolle - Șefa Europol

Catherine De Bolle - Șefa Europol

[Sursa foto: Catherine De Bolle Gezin - Facebook]



"Rotterdam și Anvers sunt foarte importante pentru grupurile infracționale. Dar vedem că, cu cât lucrăm mai mult în porturile mari, există și porturi mai mici, precum Hamburg sau porturi din Spania, care sunt foarte profitabile și interesante pentru traficanții de droguri", a mai adăugat Cathrine de Bolle.
Un efect secundar imediat al cartelurilor exportatoare de droguri din America de Sud care își își unesc forțele cu grupările mafiote din Europa este o creștere a infracțiunilor violente. "Ceea ce este cu adevărat îngrijorător pentru noi este creșterea violenței. Nu doar violența obișnuită: omoruri la comandă, tortură, explozii, violență cu o mulțime de morți", a spus ea.

”Traficanții vor să decidă asupra unor probleme din societatea noastră”

În Țările de Jos, al căror port Rotterdam este o cale de intrare cheie pentru drogurile din Europa unde uciderea nerușinată în 2021 a unui jurnalist important din domeniul crimei, Peter R. de Vries, și a avocatului Derk Wiersum în 2019 a determinat o analiză națională și o promisiune de a lua măsuri drastice împotriva bandelor de droguri. De asemenea, în Belgia, sediul instituțiilor UE, uciderea unei fetițe de 11 ani în violențe legate de droguri la începutul acestui an a stârnit un protest similar, în timp ce poliția a descoperit anul trecut un complot de răpire a ministrului justiției, Vincent Van Quickenborne, ceea ce a dus la consolidarea securității acestuia. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Citește și: Adolescentul ucis de poliție în Franța fusese audiat de 12 ori pentru tăinuire de viol, conducere fără permis și deținere de droguri

În Țările de Jos, al căror port Rotterdam este o cale de intrare cheie pentru drogurile din Europa.

În Țările de Jos, al căror port Rotterdam este o cale de intrare cheie pentru drogurile din Europa.

[Sursa foto: Pexels.com]

"Am descoperit un port în care toată lumea era coruptă. Dacă abandonăm anumite zone, se pot crea situații cu adevărat dificile în care infractorii preiau controlul", a declarat șefa Europol, refuzând să numească portul.

Citeste si: La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra la un mare hotel, unde era o mare cofetărie și ne aducea prăjituri acasă și tort.”- kfetele.ro

Citeste si: Incident neașteptat la Beach, Please! 2024: "Dați-ne niște apă că leșină". Ce s-a întâmplat în timpul prestației lui Petre Ștefan- radioimpuls.ro

”Bandele de traficanți de droguri se infiltrează în societățile noastre... Ele vor să decidă asupra unor probleme importante din societatea noastră. Avem nevoie ca acest lucru să fie o prioritate în anii următori, dacă vrem să salvăm și să protejăm grupurile vulnerabile", a mai precizat Cathrine de Bolle. Dar liderii trebuie să facă din lupta împotriva crimei organizate o prioritate și mai mare dacă vor să evite ca cetățenii să își piardă încrederea în sistem, a avertizat De Bolle.

"Ne aflăm într-o situație foarte dificilă. Suntem în urmă", a declarat șefa Europol.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si