Exploziile de la Crevedia. Ce este, de fapt, autorizația de funcționare? Stația funcționa fără aviz de mai mulți ani
Exploziile de la Crevedia au avut loc la o stație GPL, care funcționa fără autorizație de mai mulți ani. Autorizația a fost ridicată de ISU. Află ce este, de fapt, o autorizație de funcțioare.
Exploziile au avut loc, sâmbătă, la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa. Autoritățile au activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert. În urma cercetărilor efectuate, s-a aflat că stația GPL funcționa fără autorizație, care a fost ridicată în urmă cu câțiva ani de către ISU. Ce este o autorizație de funcționare?
Autorizația de funcționare, ce este și cum se obține
Autorizația de funcționare este documentul care atestă că unitatea are dreptul de a presta servicii. Autorizația de funcționare se emite de către autoritatea locală. Pentru a primi această autorizație, este nevoie de mai multe acte care trebuie întocmite și obținute de prorietarul societății în cauză.
Potrivit e-actefirme.ro, autorizația de funcționare prevede, printre altele, urătoarele etape teoretice:
- includerea (în Actul Constitutiv al SRL) a codurilor CAEN care reprezintă activităţile comerciale ce urmează să fie desfăşurate
- apoi, autorizarea declarativă a codurilor CAEN care reprezintă activităţile comerciale ce urmează să fie desfăşurate, prin completarea unei Declaraţii Model 2 sau 3 la Oficiul Registrului Comerţului, operaţiune în urma căreia se obţine un Certificat Constatator (în formă scurtă) de la Oficiul Registrului Comerţului
- dacă activitatea comercială se desfăşoară la un sediu secundar (punct de lucru), deci NU la sediul social, etapa următoare este declararea sediului secundar (punctului de lucru) la ANAF şi achiziţionarea unui RUC (Registru Unic de Control) pentru acest spaţiu
- în sfârşit, după autorizarea declarativă la Oficiul Registrul Comerţului, este necesară (numai pentru sediile secundare/punctele de lucru sau sediile sociale, în care vor intra clienţii firmei dvs.), obţinerea unui acord/autorizaţii de funcţionare de la Primăria în raza căreia este amplasat spaţiul respectiv
Funcționarea corectă a unei stații GPL prevede următoarele :autorizație de mediu, autorizație ISCIR, autorizație de la Pompieri, buletine de verificare a prizelor de pământ(anual), buletin de verificare metrologica(anual), operatori care să aiba carnetele ISCIR cu verificarea anuala valabilă.
Stația GPL de la Crevedia funcționa fără autorizații
Stația GPL de la Crevedia funcționa fără autorizație. Potrivit primarului din Crevedia, autorizația de funcționare a satației GPL a fost ridicată de ISU, în urmă cu 3 ani.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a publicat într-o postare pe Facebook mai multe detalii cu privire la autorizația stației GPL de la Crevedia.
Printre informațiile transmise, se regăsește și aspectul închiderii stației GPL, impus la data de 30.09.2020:
"În data de 30.09.2020, prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaților, s-a decis închiderea punctului de lucru din localitatea Crevedia.
În data de 12.10.2020 Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Olt emite Rezoluția nr. 6087 prin care dispune înregistrarea în registrul comerțului a mențiunilor cu privire la sediile secundare ale obiectivului, potrivit datelor din Hotărârea AGA din 30.09.2020.
În data de 13.10.2020 operatorul economic notifică ISU Dâmbovița cu privire la faptul că punctul de lucru din localitatea Crevedia a fost închis și anexează în acest sens Hotărârea AGA din 30.09.2020 și Rezoluția ORC.
Sub aspectul opririi funcționării punctului de lucru în speță, facem precizarea că instituția noastră nu are competențe legale în acest sens", a transmis IGSU într-o postare, pe Facebook.
Stația GPL de la Crevedia, care a explodat sâmbătă de 3 ori, funcționa fără autorizație de funcționare, dar și fără autorizație de mediu.
"Potrivit datelor transmise Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), de către reprezentanții Agenției pentru protecția Mediului Dâmbovița, Autorizatia de mediu pe care a detinut-o S.C. FLAGAS S.R.L. a fost emisă în vederea desfășurării activitatii „Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule (Statie SKID GPL)” și avea valabilitate în perioada 03.05.2016- 03.05.2021.
Mai mult decât atât, pe amplasament putea exista, conform autorizației, doar un rezervor de depozitare GPL de 5.000 de litri și o pompă de distribuție GPL, neexistând vreo prevedere privind stocarea de autocisterne pe amplasament", a transmis președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.