De Ziua Copilului, doi olimpici ne spun ce i-ar face să rămână aici și de ce au ales calea studiului în străinătate, deși știu cât de greu le va fi.

Exportăm elevi de 10

Alex Petriceanu, elev olimpic: „Chiar mi-ar face plăcere să rămân în România daca acesta ar fi cazul, dar dacă oamenii nu inteleg sa faca ceva si sa nu mai ramana in aceatsa comoditateatunci nu vad motivul pentru care m-aș întoarce din păcate.”

Alex și Ioana tocmai au terminat clasa a douăsprezecea la un liceu de elită din capitală. Sunt șefi de promoție și, de-a lungul anilor, au strâns în palmares premii importante la olimpiade internaționale de fizică și robotică. Acum, au fost admiși la două universități de top din lume: Alex în Olanda, iar Ioana, peste ocean, la Universitatea din Pensylvania.

Ioana Gâdiuță, elevă olimpică: „Au foarte multe oportunități, foarte multe centre de research. De asemenea, în Statele Unite ca și în Olanda e un colectiv foarte divers, sunt studenți din toate colțurile lumii.”

Ambii vor să fie cercetători, iar oportunitățile de acolo și resursele moderne din campusuri i-au ghidat către a pleca. Dar ei rămân produsul școlii românești, cu bune și rele.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Un profesor a fost înregistrat când cerea favoruri unei eleve pentru note mari

„Aș vrea să văd schimbări în țară...”

Alex Petriceanu, elev olimpic: „Sistemul de învățământ este unul dintre cele mai bune din lume, în preuniversitar. Îmi place foarte mult seriozitatea pe care ți-o conferă.”

Mai departe însă, ce pot realiza aici e prea puțin pentru cât pot ei.

Și totuși, nu oportunitățile sau banii i-ar întoarce, ci...

Citeste si: Ziua Copilului 2022: Mesaje, urări şi felicitări pentru 1 iunie. "Scumpul nostru copil! Pentru tine, totul este abia la început. Fie ca îngerul tău păzitor să-ți păstreze iubirea și credința"

„În general inițiativa. Adică dacă se începe un proiect în țară să fie contribuție din partea oamenilor. Un simț civic mai dezvoltat din partea oamenilor. Aș vrea să văd schimbari în țară și aș vrea să contribui.”

Povestea lor e trasă la indigo cu a altor mii de copii români olimpici.

Citeste si: De 1 iunie, copiii intră în “Jocul cuvintelor cu Dan Negru”. O ediție specială, cu olimpicii de top ai României, copii de nota 10, la Kanal D!

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si