Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Exportăm elevi de 10! România crește genii care aleg însă să părăsească țara

România crește genii. Avem copii supradotați care iau premii la olimpiade internaționale și au brevet de inventatori. Țara se mândrește cu ei, dar nu reușește să-i țină aici. România exportă anual în jur de 14 mii de studenți. E greu de estimat câți se mai și întorc, iar dacă o fac, sunt de cele mai multe ori supracalificați și plătiți mai slab decât ar merita.

Albert Matei,

Exportăm elevi de 10! România crește genii care aleg însă să părăsească țara

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

De Ziua Copilului, doi olimpici ne spun ce i-ar face să rămână aici și de ce au ales calea studiului în străinătate, deși știu cât de greu le va fi.

Exportăm elevi de 10

Alex Petriceanu, elev olimpic: „Chiar mi-ar face plăcere să rămân în România daca acesta ar fi cazul, dar dacă oamenii nu inteleg sa faca ceva si sa nu mai ramana in aceatsa comoditateatunci nu vad motivul pentru care m-aș întoarce din păcate.”

Alex și Ioana tocmai au terminat clasa a douăsprezecea la un liceu de elită din capitală.

Sunt șefi de promoție și, de-a lungul anilor, au strâns în palmares premii importante la olimpiade internaționale de fizică și robotică. Acum, au fost admiși la două universități de top din lume: Alex în Olanda, iar Ioana, peste ocean, la Universitatea din Pensylvania.

Ioana Gâdiuță, elevă olimpică: „Au foarte multe oportunități, foarte multe centre de research. De asemenea, în Statele Unite ca și în Olanda e un colectiv foarte divers, sunt studenți din toate colțurile lumii.”

Ambii vor să fie cercetători, iar oportunitățile de acolo și resursele moderne din campusuri i-au ghidat către a pleca. Dar ei rămân produsul școlii românești, cu bune și rele.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un profesor a fost înregistrat când cerea favoruri unei eleve pentru note mari

„Aș vrea să văd schimbări în țară...”

Alex Petriceanu, elev olimpic: „Sistemul de învățământ este unul dintre cele mai bune din lume, în preuniversitar.

Îmi place foarte mult seriozitatea pe care ți-o conferă.”

Mai departe însă, ce pot realiza aici e prea puțin pentru cât pot ei. Și totuși, nu oportunitățile sau banii i-ar întoarce, ci...

Citeste si: Ziua Copilului 2022: Mesaje, urări şi felicitări pentru 1 iunie. "Scumpul nostru copil! Pentru tine, totul este abia la început. Fie ca îngerul tău păzitor să-ți păstreze iubirea și credința"

„În general inițiativa. Adică dacă se începe un proiect în țară să fie contribuție din partea oamenilor. Un simț civic mai dezvoltat din partea oamenilor. Aș vrea să văd schimbari în țară și aș vrea să contribui.”

Povestea lor e trasă la indigo cu a altor mii de copii români olimpici.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: De 1 iunie, copiii intră în “Jocul cuvintelor cu Dan Negru”. O ediție specială, cu olimpicii de top ai României, copii de nota 10, la Kanal D!

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI