Mult așteptatele facturi de regularizare a consumului de energie electrică le dau bătăi de cap românilor.

"- Nu știm ce va fi. Habar n-avem. O să ne rupă. Facturile nu vin niciodată pe minus la regularizare. O să scoatem la bani până o să facem foamea."

Va trebui să transmitem lunar indexul

După mai multe modificari ale legii pentru plafonarea prețurilor la energie, anul începe pentru mulți consumatori cu spaimă.

De la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025, toți clienții casnici, aproximativ 9 milioane, vor avea prețuri plafonate la energie electrică.

Citește și: O tânără a rămas încarcerată, în urma unui accident rutier grav

Diferența fundamentală este că, aceste plafoane de preț se vor acorda pentru consumul curent, nu pentru media din urmă cu un an așa cum se întâmpla până acum. Totuși, până la facturarea consumului pe ianuarie, trebuie achitate regularizările.

"Îmi vin facturile de ordinul milioanelor."

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Cred că o să am de plată destul de mult. Mi-a venit factura 18 milioane, deci 1800 de lei."

Citește și: Hidroelectrica a întrerupt contractarea de clienți noi până pe 6 ianuarie. Care este motivul

Mădălina Bichir, reporter Kanal D: "Din acest an va trebui să citim în fiecare lună contorul de energie electrică și să transmitem mai departe indexul furnizorului.

Dacă nu facem acest lucru, atunci se va lua în calcul consumul stabilit prin convenție cu furnizorul de energie până la momentul în care contorul se va citi de către operator de distribuție."

Când ar putea veni facturile regularizate

Cei care nu au transmis lunar indexul, se pregătesc de loteria facturilor: fie mai mari, fie mai mici. Totul ține de consumul real și de cel comunicat.

Citește și: O femeie a fost găsită fără suflare în apartamentul său

Dumitru Chisăliță, expert în energie: "Pentru că din nou sunt multe modificări care vor trebui produse în sistemul informatic e foarte greu de precizat când o să vină efectiv factura conținând aceste regularizări. În mod normal, practic în luna februarie ar fi trebuit să se întâmple acest lucru."

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Regularizarea ar putea dispărea pentru că legea îi îndeamnă de fapt pe toți consumatorii să transmită lunar indexul.

Citește și: O tânără a rămas încarcerată, în urma unui accident rutier grav

Adrian Cuculis, avocat: "Nu se poate duce mai departe regularizarea de 3 luni de zile. Este foarte important să fim atenți la consum și să fim atenți la prețul pe care îl avem pentru consumul respectiv. Spre exemplu, nu putem plăti prețul pentru 2022 la o factură de regularizare pentru 2021."

În 2023 nu vom scăpa nici de facturile întârziate pentru că modificările de legislație i-au facut pe furnizori să își tot actualizeze softurile de calcul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si