Accesul la educație pornește din copilărie, în România. 4 din 10 părinți nu au bani să își ducă copiii la grădiniță. Nu au bani pentru ghiozdane, haine sau mâncare. Situația se repetă și la liceu. Iar cei care reușesc până aici, renunță la facultate.

Citește și: VIDEO- Cămin studențesc privat versus stat. Ce preferă studenții din România?

Eusebia provine dintr-o familie numeroasă, cu 7 copii.

Ea e unul dintre puținii tineri care a devenit student, în ciuda greutăților financiare. A beneficiat de programul „Vreau la facultate” și a devenit studentă la Cluj.

„Ce ai ales să studiezi? Asistență socială în cadrul UBB. Cred că prin această facultate și acest job pe care urmează să l am în următorii ani pot să fiu mai aproape de persoanele care au nevoie de sprijinul meu.”

Și Patricia vrea să devină studentă. Acum este elevă în clasa a XII-a și este deja conștientă că facultatea la Cluj va fi o provocare pe plan financiar. Acasă mai are 4 frați, iar părinții ei nu și-ar permite toate cheltuielile pentru educație.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Dacă o să devin studentă o să trebuiască să stau la cămin sau la apartament, să-mi continui studiile, poate chiar să mă angajez în domeniul învățământului și o să fie destul de dificil.”

Tinerii de la sate renunță să meargă la facultate din cauza banilor

Sunt mii de tineri din toate colțurile țării care se regăsesc în aceste povești. Motivele de a părăsi școala sunt în cele mai multe cazuri legate de bani.

Mihaela Nabăr, director Fundația Wold Vision România: „Conform datelor noastre doar 65% dintre copiii din rural se înscriu la universitate și foarte mulți se tem că nu vor reuși să semi în universitare, deci practic jumătate nu vor reuși să finalizeze studiile universitare pentru că nu-și permit.”

Pe de altă parte, studiile arată că 80% dintre tinerii din mediul rural și din alte comunități defavorizate își doresc să urmeze studii superioare. Asta dacă nu sunt sfătuiți de părinți sau prieteni să renunțe la facultate.

Alexandra Muțiu, prorector Universitatea Babeș Bolay Cluj-Napoca: „Este foarte important ceea ce auzim acasă, în familii și îndemnul pe care îl avem. Ne adresăm și părinților pentru ca să conștientizăm și pe acel palier că este important ca omul să se educe. Este posibil să se uite la modele care sunt foarte mediatizate și care să nu îndrume spre o continuare a educației.”

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Așadar, 100 de tineri vor primi sprijin din partea unei fundații să își finalizeze studiile superioare la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de absolvenți de învățământ superior. Procentul tinerilor români care termina o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic douăzeci (23,3%) față de media Uniunii Europene de 41,2%, potrivit ultimului raport realizat de Comisia Europeană.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si