"Am fost ultimul care a aflat că am fost mort", se amuză Oliver Lavigne-Ortiz, fostul soldat din Quebec cunoscut sub numele de Wali, într-un interviu acordat jurnaliștilor publicației canadiene  La Presse.

Începând cu data de 15 martie, fostul lunetist al Forțelor Armate Canadiene a fost subiectul celor mai cutremurătoare zvonuri. Presa chineză a fost cea care părea să fi dat vestea eliminării lui de către forțele speciale ruse.

Zvonul a devenit apoi  "știre confirmată"  pe un cont de Instagram al forțelor speciale rusești. Pe Twitter, un internaut a făcut publice inclusiv fotografii cu  „înmormântarea”  soldatului canadian.

Informația despre presupusa asasinare a lui Wali a fost ulterior dezmințită. Pe pagina de Facebook a Brigăzii Normande, unitatea de luptători străini la care se alăturase inițial când a ajuns în Ucraina - a fost postat un mesaj care anunța că lunetistul este bine, sănătos. Însă nu au primit nicio veste de la Wali. 

Citeste si: Acuzați de spionaj, Polonia va expulza 45 de diplomați ruși

Până luni, când fostul lunetist din Regimentul 22 Regal a ajuns într-o locație sigură din Ucraina, după o săptămână de luptă împotriva forțelor militare ruse, pe linia frontului în regiunea Kiev. Când și-a pornit telefonul mobil, canadianul a descoperit sute de mesaje urgente de la oameni convinși că a fost omorât în acțiune.

Soția, tatăl, prietenii și alți cunoscuți încercau să afle dacă este încă în viață.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Singurul loc din Mariupol unde nu cad bombele rușilor. "Evită să-l distrugă, au nevoie de el"

"Sunt în viață, după cum puteți vedea", a spus Wali, printr-un apel video efectuat marți.

Wali, fără nicio zgârietură după prima misiune în Kiev

"Nici o zgârietură. Sunt aproape ultima persoană care a aflat despre moartea mea", a mai spus lunetistul, care s-a alăturat apărării Ucrainei pentru a lupta împotriva armatei lui Putin.

Citeste si: Rusia deschide o anchetă ce are în prim-plan România: "Aceste persoane trebuie aduse în faţa justiţiei"

La scurt timp după ce a plecat pe front, într-o unitate a armatei ucrainene, militarul din Quebec susțină că a trebuit să facă față, timp de câteva zile, artileriei rusești. 

"Am văzut o minge de foc pe lângă mine, la trei metri de capul meu. A fost suprarealist", povestește canadianul, care s-a întors teafăr din prima sa misiune.

Din păcate, unul dintre camarazii săi de arme a fost împușcat.

Citeste si: Președintele Zelenski, despre negocierile de pace cu Rusia: "Sunt foarte dificile, uneori scandaloase"

Wali a mai spus că, până în prezent, nu a tras niciun foc de armă, dar a ajutat la eliberarea mai multor poziții de artilerie rusă, iar asalturile conduse de unitatea sa au făcut posibilă  "recâștigarea terenului de la inamic". "Este ca un război de machos, care își umflă pieptul în timp ce aruncă cu obuze mari unul în celălalt. Tancurile stau la periferie. Rușilor le este frică să se apropie. Există foarte puțin contact direct între luptători, dar presiunea este cu adevărat intensă", a adăugat tânărul.

Lunetistul nu vrea să se întoarcă acasă: Avem o treabă de terminat!

Wali susține că vrea să-și folosească notorietatea pentru a convinge alți luptători voluntari experimentați să vină să apere Ucraina. 

"Îmi pare rău, dar sunt lucruri groaznice pe care le vedem aici, în Ucraina. Realitatea este brutală, primitivă" a adaugat Wali, fiind conștient că nu toată lumea vrea să fie expusă unui adevăr atât de dur.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Alertă cu bombă într-un avion Turkish Airlines. Aeronavele Forțelor Aeriene Române au reușit escortarea

Tânărul canadian, tatăl unui băiețel de vârstă fragedă, nu are nicio intenție să se întoarcă acasă.

"Tocmai am ajuns, nu vom pleca imediat. Avem o treabă de terminat", a mai spus Wali.

Oliver Lavigne-Ortiz a luat parte la două misiuni în Afganistan, ca lunetist în cadrul Forțelor Armate Canadiene, între 2009 și 2011. S-a alăturat armatei din Ucraina, ca răspuns la apelul făcut în 27 februarie de președintele ucrainean, în urma războiului declanșat de Vladimir Putin.

Citeste si: Un soldat rus și-ar fi predat tancul la schimbul unei sume uriașe


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si