Familia de pastori care face bani din munca la camp. Sunt cei mai mari producatori de pepene verde si exporta in Germania si Austria
Locuitorii din Dabuleni au de cativa ani niste concurenti seriosi in ceea ce priveste productia si vanzarea de pepeni. Comuna Gottlob din judetul Timis este una in care oamenii muncesc pamantul si toti satenii detin afaceri in agricultura.
Pamantul de aici este extraordinar pentru culturi si terenul este lucrat in exclusivitate de catre gottlobeni. "Nu sunt firme din strainatate la noi si avem ferme mici spre medii, toate detinute de gottlobeni. ei muncesc pamantul si explicatia culturilor bogate este ca pamantul este foarte bun.", a spus viceprimarul localitatii, Cristian Cerba, noteaza cei de la adevarul.ro.
Aici, cel mai mare producator de pepene verde este familia Cretu, o familie de pastori penticostali care au o cultura intinsa pe 11 hectare.
"Tata a fost primul care a lucrat cu asa ceva. A inceput cultivarea lubenite in 1956 si de atunci a inceput toata lumea de la noi. Eu mostenesc asta de la el, e ca o traditie. Pe timpuri primeam 15-25 de arii de la CAP si aveam seminte romanesti care nu erau asa pretentioase ca cele din strainatate. Dupa revolutie, lumea a vazut ca se castiga din lubenite si am inceput sa aducem tehnologie moderna.
Ne bucuram de roade", a declarat Beniamin Cretu, pastorul din Gottlob.
Beniamin nu prea mai lucreaza mult pamantul si a lasat asta pe umerii mezinului Nicu Cretu. Acesta a stat patru ani la Timisoara in perioada liceului si alti patru la Bucuresti., acolo unde a studiat teologia. A revenit la Timisoara unde a facut un master in filosofie, dar tot la camp se simte cel mai bine.
"Am accesat fonduri europene, am luat 25.000 de euroi si am reusit sa dezvolt o suprafata frumusica. Pot sa spun ca din asta traiesc. Lubenita imi place si munca o fac cu dragoste.", a povestit Nicu Cretu.
Are contract cu un lant de magazine din Romania, dar de la el cumpara lume din Timisoara, Oradea, Arad si Cluj. Pe langa afacerile locale, au contracte in Cehia, Germani si Austria.
"Avem noroc ca avem pamantul la sosea si vindem repede si usor. Am trimis lubenite si afara, in Germania, Austia si Cehia si acum cumpara numai de la noi, avem contracte. Le place gustul si ne dau mereu preturi extrem de bune. Ne dau cam 20 de centi pe kilogram.", a spus Nicu Cretu despre afacerile pe care le face.
Desi le merge bine, au si nemultumiri pentru ca nu pot sa aiba desfacere in piete, din cauza mafiei intermediarilor.
"Te duci in piata la Timisoara si asta e facuta si pentru comercianti si pentru producatori. Aici se pierde mult pentru ca trebuie sa vinzi prin intermediari. Ar trebui sa ne faca si noua o piata, a producatorilor", a explicat acesta.
Viceprimarul localitatii este dezamagit si spune ca multi olteni care vand pepeni de Dabuleni, atunci cand termina marfa lor, vin, cumpara de la Gottlob si apoi vand pepenii ca si cum ar fi de Dabuleni.
"Lumea a inceput sa ii mai cunoasca, dar nu e normal. Noi am si inregistrat acest brand", a spus edilul localitatii.