In articol:
În urmă cu nouă ani, tragedia de la Colectiv ucidea 65 de persoane și marca pe viață sute. La aproape un deceniu de la catastrofă, familiile victimelor sunt date în judecate.
Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, în vârstă de 22 de ani, victimă în Colectiv, este președintele Asociației Colectiv.
Familiile victimelor din Colectiv, date în judecată: "Ne batem joc de moartea acelor copii, ne batem joc de tot"
În anul 2015, în noapte de Halloween, un incendiu izbucnea la clubul Colectiv. Bilanțul tragediei a fost înfiorător. 65 de persoane au murit în flăcările necruțătoare sau în spital, din cauza arsurilor grave, dar și a infecțiilor din instituții.
Familiile celor uciși în incendiu se pare că au fost date în judecată de ISU, după ce au primit despăgubiri și riscă să fie executate silit. Eugen Iancu a explicat că familiile victimelor au fost chemate în instanță să plătească despăgubiri, lucru care i se pare sfidător.
Normal, niciunul dintre noi nu mai vrea. Vom fi executați silit dacă nu plătim. Eu, joi, am proces şi, sincer să fiu, mă voi duce fără avocat, pentru ca, la 9 ani de la tragedie, ISU, condamnat pentru uciderea a 65 de tineri din cauza corupţiei, vine şi mă execută pe mine silit pentru nişte bani despre care nu ştiu nimic. Mi s-a comunicat o sumă, una la care, din câte am înţeles, se vor calcula, pe o perioadă de 2 ani, dobânzi. Deci, mie mi se pare că ceva mai sfidător decât atât nu se poate. Sunt chiar curios să văd în ce dimineaţă mă voi trezi cu mascaţii la uşă ca să-şi recupereze acei 7000 de lei pe care mi-i cer, plus dobânzile aferente. Pentru că se va întâmpla, ăştia vor fi paşii, a declarat Eugen Iancu.
La nouă ani de la tragedie, dosarul care a vizat condițiile în care responsabilii statului au acţionat după incendiul din octombrie 2015, a fost clasat de către procurori.
Este ciudat, pentru că clasarea acelui dosar trebuia să fie însoţită de nişte documente care trebuiau să ne anunţe şi pe noi că se întâmplă ceva. Nu a primit nimeni aşa ceva, dar faptul că le-au trebuit nouă ani de zile în care nu au făcut nimic, avem procurori plătiţi degeaba, care probabil că sunt puşi acolo doar să facă dosare prin care să-i şantajeze pe unii sau pe alţii. Sunt convins că mulţi dintre aceştia au copii.
Oare cum se duc acasă la copiii lor să le spună: „Ştii, uite, nişte părinţi au pierdut copii, dar noi ne batem joc de ei.” Ne batem joc de moartea acelor copii, ne batem joc de tot, pentru că nu vrem să se afle adevărul în relaţia cetăţean-stat. Pentru că, până la urmă, despre asta e vorba.
Acela era un dosar îndreptat împotriva statului, a puterii politice, pentru că în momentele acelea puterea politică a decis ca copiii noştri să nu aibă dreptul la tratament în spitale de specialitate. Să ne amintim că au fost internaţi aproape 180 de răniţi în cele câteva spitale bucureştene, spitale de urgenţă, care nu aveau secţii de arşi sau, mă rog, pe hârtie unele aveau. De exemplu, Sfântul Ioan avea, chipurile, o secţie de arşi, dar eu îmi amintesc că au fost internaţi, dacă nu mă înşel, 11 răniţi într-un singur salon, a declarat Eugen Iancu.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro